ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: στενό ripped φόρεμα, μπότες μέχρι το γόνατο και denim σακάκι
 

''Baby Boom'' ή ''Baby Bust''; Κορωνοϊός και γεννήσεις

newsroom must

Έχουν περάσει σχεδόν 5 μήνες από τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγοριοποίησε την εξάπλωση του κορωνοϊού ως πανδημία. Στην αρχή της πανδημίας του SARS-CoV-2 υπήρχαν αρκετές υποθέσεις σχετικά με το εάν η περίοδος της καραντίνας, που επιβλήθηκε σε αρκετές χώρες του κόσμου, και το «Μένουμε σπίτι» θα οδηγούσε σε αύξηση των γεννήσεων, δημιουργώντας μάλιστα τον όρο «baby boom» («έκρηξη μωρών»). Ωστόσο, μία από τις σημαντικότερες συνέπειες των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε, ήταν μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις του περασμένου αιώνα. Σε τέτοιες περιόδους οικονομικής κρίσης συνήθως αναμένεται μείωση των ποσοστών γονιμότητας, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα πρώτα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν την πιθανότητα «baby boom», αντιθέτως δείχνουν ότι οδεύουμε παγκοσμίως προς το «baby bust» («μείωση μωρών).

Σε ό,τι αφορά τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από την ανάλυση δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εκτενή δείγματα του νεαρού πληθυσμού της Ευρώπης (18-34 ετών) με το συνολικό δείγμα να φτάνει τα 6000 άτομα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου έως και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αντίκτυπος της υγειονομικής κρίσης και των συνεπακόλουθων οικονομικών επιπτώσεων στα σχέδια γονιμότητας των νέων ζευγαριών διαφέρει μεταξύ των χωρών, αλλά παραμένει σε όλες στατιστικά σημαντικός και αρνητικός.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία, 1 στα 2 ζευγάρια αναβάλλει τα σχέδια για τη δημιουργία οικογένειας
Στην Ισπανία, 1 στα 2 ζευγάρια αναβάλλει τη δημιουργία οικογένειας, ενώ το 29% εγκαταλείπει εντελώς την απόφαση απόκτησης παιδιού
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 58% του δείγματος αποφάσισε ναπεριμένει μέχρι να αποκτήσει παιδί
Στην Ιταλία παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης της απόφασης για παιδί, που αγγίζει το 37%
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές παρατηρούν μια αντίστοιχη τάση να κυριαρχεί. Πολλές γυναίκες λένε ότι είναι πιθανό να καθυστερήσουν να κάνουν παιδιά λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της. Μάλιστα, έχει καταγραφεί αύξηση στην πώληση αντισυλληπτικών χαπιών και προφυλακτικών σε ποσοστό που φτάνει το 50%. Τον Ιούνιο, το ερευνητικό ίδρυμα Brookings δημοσίευσε εκτίμηση στην οποία ανέφερε ότι ο ρυθμός γεννήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να μειωθεί κατά 300.000 με 500.000 βρέφη για το επόμενο έτος, κρίνοντας με βάση τις τάσεις τεκνοποίησης κατά τη διάρκεια προηγούμενων οικονομικών και υγειονομικών κρίσεων.

Τέλος, μελέτη από το ερευνητικό ινστιτούτο Guttmacher σε δείγμα 2000 γυναικών διαπίστωσε:

Πάνω από το 40% ανέφεραν ότι αναβάλλουν την απόκτηση παιδιού.
- 34% αποφάσισαν να αποκτήσουν λιγότερα παιδιά, και αργότερα σε σχέση με τα αρχικά τους σχέδια.

Στην Ελλάδα, πανελλήνια έρευνα που διενεργήθηκε διαδικτυακά από το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και πραγματοποιήθηκε από την 1η Μαΐου 2020, όπου ολοκληρώθηκαν 40 ημέρες καραντίνας, έως τις 30 Ιουνίου σε δείγμα 1623 ατόμων φάνηκαν τα εξής
- 6% των συμμετεχόντων έδειξαν ενδιαφέρον στην πιθανότητα του να κάνουν παιδί στη διάρκεια της καραντίνας.
- 32% θα επέλεγε να μην συνεχίσει την εγκυμοσύνη, αν προέκυπτε στη διάρκεια της καραντίνας,
- 77% δεν πιθανολογεί την ύπαρξη εγκυμοσύνης.

Βασιλειάδης Ηλίας,
M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΨΣΥ
Δρ Θάνος Ε. Ασκητής
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00. Τηλέφωνο 77.77.28.77

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση