ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

COVID-19: Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Αντί να καθόμαστε και να τρώμε από συναισθηματική υπερφαγία, ας δούμε αυτή την περίοδο ως μια ευκαιρία να φροντίσουμε το σώμα μας και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ποιος να μας το ‘λέγε πριν από λίγους μήνες ότι απ’ το πουθενά, ένας ιός θα μας καθήλωνε όλους στο σπίτι! Ξαφνικά όλη η ανθρωπότητα εναντίον αυτού του αόρατου εχθρού. Σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας ακούγεται και όμως αυτό τώρα είναι η πραγματικότητά μας.
Αντί να καθόμαστε και να τρώμε από συναισθηματική υπερφαγία, ας δούμε αυτή την περίοδο ως μια ευκαιρία να φροντίσουμε το σώμα μας και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα προωθώντας έτσι την υγεία και την ευεξία.

Τι βιταμίνες και μέταλλα χρειαζόμαστε λοιπόν, για ενίσχυση το ανοσοποιητικού συστήματος;
Βιταμίνη Γ: Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη Γ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προστασίας του οργανισμού μας. Συμβάλλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Έρευνες δείχνουν ότι όταν λαμβάνεται συμπληρωματικά μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα λοιμώξεων. Αρά μιας και το έχει και η περίοδος, καταναλώστε εσπεριδοειδή άφοβα!

Βιταμίνη Δ:
Η λιποδιαλυτή Βιταμίνη Δ, μπορεί και να παραχθεί από τον οργανισμό μας αφού εκτεθούμε στον ήλιο. Η δράση της στο ανοσοποιητικό δείχνει ότι ενισχύει τον οργανισμό στην καταπολέμηση λοιμώξεων και πιο συγκεκριμένα της αναπνευστικής οδού. Μάλιστα, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Δ στο οργανισμό είναι συνδεδεμένα με αυξημένο ρίσκο μολύνσεων του αναπνευστικού συστήματος.
Πού θα βρούμε λοιπόν την Βιταμίνη Δ; Στα λιπαρά ψάρια, στον κρόκο αυγού και, για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, στα μανιτάρια! Βέβαια πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και φυτικά γάλατα είναι εμπλουτισμένα με Βιταμίνη Δ. Δώστε προσοχή στις σημάνσεις που φέρουν τα τρόφιμα!

Βιταμίνη Α:
Ακόμη μια λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία μπορούμε να βρούμε σε ζωικά αλλά και φυτικά τρόφιμα. Δηλαδή στα λιπαρά ψάρια, στο συκώτι από πολλά ζωικά κρέατα, και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φυτικές πήγες Βιταμίνης Α περιλαμβάνουν καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθες και κόκκινο grapefruit. Με την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη Α ενισχύει την καταπολέμηση των φλεγμονών.

Βιταμίνη Ε: Όπως η βιταμίνη Γ, η βιταμίνη Ε μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Τα αμύγδαλα, τα φυστίκια, τα φουντούκια και οι ηλιόσποροι έχουν όλα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Επιπρόσθετα, Βιταμίνη Ε μπορούμε να πάρουμε καταναλώνοντας σπανάκι και μπρόκολο.

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρειάζεται στην ανάπτυξη των κυττάρων του, ενώ έχει σημαντικό ρόλο στην ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού απέναντι στις φλεγμονές. Έρευνες δείχνουν ότι η ανεπαρκής πρόσληψή του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων και ασθενειών, οπως για παράδειγμα της πνευμονίας!
Πού θα τον βρούμε; Στα οστρακοειδή, σε ζωικές πηγές και στα γαλακτοκιμικά προιόντα . Φυτικές πηγές του ψευδάργυρου περιλαμβάνουν όσπρια όπως ρεβίθια ή φακές και σπόρια όπως οι κολοκυθόσποροι.

Σελήνιο: Ένα μέταλλο που φαίνεται να έχει την δυνατότητα επιβράδυνσης των ‘επιθετικών’ αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως για παραδειγμα συμβαίνει σε όρισμένες μόρφες καρκίνου. Μπορείτε να λαμβάνετε το σελήνιο από το σκόρδο, το μπρόκολο, τις σαρδέλες, τον τόνο, τα καρύδια βραζιλίας και το κριθάρι.

Σίδηρο: Ο σίδηρος έχει ώς κύρια δράση να βοηθά το σώμα μας να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα. Η πιο απορροφήσιμη μορφή σιδήρου είναι ο ‘αιμικός σίδηρος’, ο οποίος είναι άφθονος στις ζωικές πηγές και στα θαλασσινά. Όσον αφορά τους χορτοφάγους, μην ανησυχείτε! Μπορείτε να λάβετε άφθονο σίδηρο από μη ‘αιμικές’ πηγές, όπως τα φασόλια, το μπρόκολο και τα φρούτα.

Όπως λέω πάντα, "EAT THE RAINBOW’! Όλα τα θρεπτικά συστατικά δουλεύουν σε συνέργεια με άλλα, οπότε, με το να διασφαλίζετε ότι υπάρχουν διάφορα χρώματα στο πιάτο σας, έχει ως επόμενο τη λήψη ποικιλίας θρεπτικών συστατικών και όχι μεμονωμένης λήψης βιταμινών.

Επίσης, αυτή την περίοδο βεβαιωθείτε ότι είστε αρκετά ενυδατωμένοι. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα βασίζεται στη ροή του αίματός μας (που είναι περίπου 90% νερό) για τη μεταφορά υγρών, θρεπτικών ουσιών και σημαντικών σημάτων επικοινωνίας σε όργανα, ώστε να μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά. Χωρίς σωστή ενυδάτωση, αυτές οι μεταφορές δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.

Ας ελπίσουμε ότι θα περάσει αυτή η περίοδος ανώδυνα για όλους!
Φροντίστε να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής χωρίς να πανικοβάλλεστε αφού το στρες επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ας εκμεταλλευτούμε αυτή την προσωρινή απομόνωση και ας επενδύσουμε σε πιο υγιεινές πρακτικές.

Ναστάζια Σολομωνίδου
Κλινική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος
@roothealthblog

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

Photo from Pexels

5 τσάγια για καλό ύπνο

Ανακαλύψτε τα καλύτερα βότανα και τσάγια που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε έναν βαθύ και ...
Ριάνα Στυλιανού
 |  HEALTH
X