Ζωή Τουτουντζίδου
Σίγουρα το έχουμε όλοι παρατηρήσει πως μεγαλώνοντας δυσκολευόμαστε να κάνουμε νέους φίλους. Με έρευνες να υποστηρίζουν πως κατά την ενηλικίωση και ειδικά μετά το πέρασμα της δεύτερης μας δεκαετίας, δεν αφήνουμε εύκολα τον εαυτό μας να δεχτεί νέους ανθρώπους στην ζωή μας.
Με ευρήματα να βρίσκουν πως 61% ή τρεις στους πέντε ενήλικες, ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά, λόγο έλλειψής φίλων.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στο φαινόμενο αυτό, όπως η εργασία, τα καθημερινά προβλήματα, η έλλειψη χρόνου και φυσικά οι ψηλές απαιτήσεις που έχουν μεγαλώνοντας από τον άλλον. Με δύο βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό και αξίζει να αναφερθούν.
1. Έχουμε καθορίσει την ταυτότητά μας
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι άνθρωποι αλλάζουν. Όσο μεγαλώνουμε ο χαρακτήρας μας αλλάζει και τα ενδιαφέροντα μας διαφοροποιούνται. Από την μία μεριά γινόμαστε πιο απόλυτοι και από την άλλη συγκεκριμένοι στο τι θέλουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε σιγά-σιγά από του ανθρώπους που είχαμε στην ζωή μας καθώς είτε δεν έχουμε πλέον κοινά ενδιαφέροντα, είτε δεν πληρούν πλέον τις απαιτήσεις μας.
2. Καχυποψία
Ένας ακόμη λόγος είναι η δυσπιστία που αναπτύσσουμε μεγαλώνοντας. Γινόμαστε πιο καχύποπτοι απέναντι στους ανθρώπους, ένα χαρακτηριστικό που σίγουρα δεν είχαμε σε μικρότερη ηλικία. Πλέον, σκεφτόμαστε είναι αυτός ο άνθρωπος κατάλληλος για μένα, μου προσεφέρει κάτι η φιλία του ή νοιάζεται πραγματικά για τα συναισθήματα μου, ερωτήσεις που πολλές φορές μας κάνουν να απομακρυνόμαστε σταδιακά από κάποια φιλία.