Μαρία Καραμάνου
Τα μάτια δεν αποτελούν μόνο ένα παράθυρο προς την ψυχή μας, αλλά αποτελούν επίσης ένα δείκτη της συνολικής μας υγείας. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στα μάτια μας μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα όρασης, διαβήτη, στρες και ακόμη και προβλήματα όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Επιπλέον, μπορούμε να παρατηρήσουμε ορισμένα από αυτά τα σημάδια μόνοι μας, αν γνωρίζουμε τι πρέπει να ελέγχουμε. Γι' αυτό είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε στα μάτια μας και να αντιδράσουμε έγκαιρα σε περίπτωση προβλημάτων.
Έτσι, είναι απολύτως αναγκαίο να γίνετε ενήμεροι για τα σημάδια που πρέπει να παρατηρείτε στα μάτια σας και να αντιδράτε άμεσα σε περίπτωση προβλημάτων.
1.Ξαφνική απώλεια όρασης: Μια απότομη και σημαντική απώλεια όρασης μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα με τη ροή του αίματος στα μάτια ή τον εγκέφαλο. Απαιτεί άμεση ιατρική προσοχή, καθώς μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα υγείας και ακόμη και να αποτελέσει ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου. Ακόμα και εάν η όρασή σας ανακτηθεί σε κάποιο βαθμό, πρέπει να εξεταστείτε από γιατρό για να εξακριβωθεί η αιτία.
2.Διογκωμένα μάτια: Η νόσος Graves επηρεάζει τον θυρεοειδή, ώθοντάς τον να παράγει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδούς ορμόνες, με αποτέλεσμα να προκύπτει αυτό το πρόβλημα. Εκτός από το διογκωμένο μάτι, αυτή η νόσος μπορεί να οδηγήσει επίσης σε διπλωπία (όταν βλέπετε δύο εικόνες αντί για μία) και ακόμη και σε απώλεια όρασης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, απώλεια βάρους και τρέμουλο στα χέρια. Η αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση για τον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών, αλλά δεν θα θεραπεύσει την υποκείμενη νόσο και μπορεί να μην επηρεάσει τα προβλήματα στα μάτια.
3.Θολή όραση: H uολή όραση μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα υγείας, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του διαβήτη, καθώς η υψηλή σακχαρώδης πίεση στο αίμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον αμφιβληστροειδή. Αυτό απαιτεί ιατρική αξιολόγηση και διαχείριση του διαβήτη. Σε περιπτώσεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, τα μικροσκοπικά αγγεία στα μάτια μπορεί να διαρρέουν αίμα και άλλα υγρά, προκαλώντας θολή όραση. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει λέιζερ για τον έλεγχο των αιμορραγιών και την προστασία της όρασης. Οποιαδήποτε θολή όραση πρέπει να αξιολογηθεί από ειδικό για να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, καθώς η διατήρηση της όρασης είναι βασική για την ποιότητα ζωής.
4.Δακτύλιος γύρω από τον κερατοειδή: Ένας δακτύλιος γύρω από τον κερατοειδή μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εναπόθεσης λίπους στο εξωτερικό άκρο του κερατοειδούς, δημιουργώντας μια γκρι-λευκή γραμμή ή ακόμη και έναν πλήρη δακτύλιο γύρω από το μάτι. Αν είστε άνω των 40 ετών, αυτό μπορεί να είναι μια φυσιολογική ηλικιακή αλλαγή. Ωστόσο, εάν είστε κάτω των 40 ετών, αυτός ο δακτύλιος θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι υψηλής χοληστερόλης. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί από έναν ιατρό για να εξεταστούν οι πιθανές αιτίες και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
5.Βλεφαρόπτωση: Η πτώση των βλεφάρων μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της μυασθένειας gravis, μιας ασθένειας που επηρεάζει τους μύες και μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη μάσηση, την κατάποση και την ομιλία. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει συχνά τους μύες των ματιών, του προσώπου και του λαιμού. Οι ιατρικές αγωγές και η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του αδένα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση αυτής της ασθένειας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση των βλεφάρων μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να διαγνωστεί το πρόβλημα.
6.Κίτρινα Μάτια: Όταν το δέρμα και τα μάτια σας αποκτούν ένα κίτρινο χρώμα, αυτό είναι ένα σύμπτωμα που ονομάζεται "ίκτερος". Συνήθως, αυτό υποδηλώνει προβλήματα στο ήπαρ και συνδέεται με υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης, την οποία το ήπαρ παράγει περισσότερο όταν υπάρχει φλεγμονή ή βλάβη. Αυτό μπορεί να προκληθεί από κακή διατροφή, καρκίνο, λοιμώξεις και χρόνια κατάχρηση αλκοόλ. Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μεταμόσχευση του ήπατος. Οι μικρές κίτρινες κηλίδες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οφείλονται σε βλάβη από τον ήλιο και μπορούν να αφαιρεθούν με μια απλή διαδικασία.