ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Μπλε ακτινοβολία κινητού: Προστατεύστε το δέρμα σας με αυτούς τους τρόπους

Η εύκολη και γρήγορη λύση για να προστατευτείτε από το μπλε φως είναι να μειώσετε τον χρόνο χρήσης και τη φωτεινότητά του.

Ριάνα Στυλιανού

Το κινητό εδώ και χρόνια έχει γίνει προέκταση του χεριού μας είτε βρισκόμαστε στο σπίτι, στη δουλειά, στο δρόμο, στο γυμναστήριο κ.τ.λ.. Είναι η πρώτη μας έγνοια μόλις ξυπνήσουμε και το αφήνουμε δίπλα μας πριν κοιμηθούμε ή ακόμη χειρότερα κοιμόμαστε μαζί του. Ο εθισμός αυτός έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και μας "σκοτώνει" με τον τρόπο του.

Βέβαια, γνωρίζαμε ότι το να κοιτάμε συνέχεια το smartphone μας μας κάνει κακό στην ψυχική και πνευματική υγεία αλλά και σωματικά με το tech neck. Πρόκειται για το πρόβλημα που προκαλούμε στον αυχένα μας όταν σκύβουμε συνεχώς πάνω από μια οθόνη. Από ότι φαίνεται, όμως, τα κακά νέα συνεχίζονται.

Με βάση νέα έρευνα του US National Library of Medicine έδειξε ότι η μακροχρόνια υπερέκθεση στο μπλε φως του κινητού (HEV) μπορεί να επιταχύνει τα συμπτώματα της γήρανσης όπως υπερχρωματισμό, φλεγμονές, πρώιμες λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Τι είναι η μπλε ακτινοβολία;
Το φως που αντικρίζετε μόλις δείτε την ενεργή οθόνη σας ονομάζεται ορατό φως - επειδή το βλέπετε, σε αντίθεση με τις «αόρατες» υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες. Το φάσμα του χωρίζεται σε πολλά χρώματα, τα οποία στην τελική συνθέτουν το λευκό. Ένα από αυτά τα χρώματα είναι και το μπλε, το υψηλής ενέργειας ορατό φως.

Πώς επηρεάζει το δέρμα;
Κάθε χρόνο περισσότερα skincare brands λανσάρουν καλλυντικά ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύουν το δέρμα από τη μπλε ακτινοβολία.Είναι επικίνδυνη όντως για το δέρμα; Aν ναι, πόσο;

«Το ορατό φως, ειδικά το μπλε, έχει γίνει φλέγον ζήτημα στο skincare κομμάτι, καθώς υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις που δείχνουν ότι συμβάλλει στον σχηματισμό ρυτίδων και την εμφάνιση υπέρχρωσης» δηλώνει η δερματολόγος Shari Marchbein. «Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το blue light διαπερνά το δέρμα, με αποτέλεσμα να καταστρέφει το DNA, να προκαλεί φλεγμονή και αποδόμηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης (δομικά συστατικά της επιδερμίδας» συνεχίζει.

«Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη αν οι οθόνες από μόνες τους παράγουν αρκετό μπλε φωτός το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο δέρμα» υποστηρίζει η Marchbein. «Βλέπω ένα νέο μοτίβο υπέρχρωσης σε μερικούς ασθενείς και πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός πως κρατάνε το κινητό τους στο πρόσωπο» αναφέρει η δερματολόγος Loretta Ciraldo. «Τα σημάδια που αφήνει η ακμή στο δέρμα είναι πιο εμφανή στην πλευρά του προσώπου στην οποία το άτομο κρατά το κινητό του. Φαίνεται ότι, σ' αυτήν την περίπτωση, μεγαλύτερα επίπεδα μπλε φωτός καταλήγουν στο δέρμα μέσω της επαφής» προσθέτει.

Μέτρα προστασίας

1. Το πρώτο βήμα είναι να περιορίσετέ τον χρόνο που περνάτε πάνω από την οθόνη.

2. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ηλιακή προστασία από το HEV. Αν και τα περισσότερα αντηλιακά, προστατεύουν μόνο από τις ακτίνες UVA και UVB, υπάρχουν ειδικά που έχουν ως στόχο το μπλε φως. Πλέον υπάρχουν και skincare προϊόντα.

3. Άλλο σημαντικό βήμα είναι ότι την επόμενη φορά που θα είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και θα κάνετε scroll down στα social media, βάλτε το «night mode». Αυτό αλλάζει το μπλε φως με ένα κίτρινο και είναι καλύτερο για το δέρμα αλλά και για τα μάτια.

4. Χρησιμοποιήστε ακουστικά και να μην το κρατάτε συνέχεια στα χέρια σας, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα εμφάνισης υπέρχρωσης και διχρωμίας.

5. Τέλος, μπορείτε να αγοράσετε μια ειδική προστασία για την οθόνη σας για να προστατευτείτε από το μπλε χρώμα. Έτσι, θα αποφύγετε τα αρνητικά αποτελέσματα στο δέρμα σας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

Photo from Pexels

5 τσάγια για καλό ύπνο

Ανακαλύψτε τα καλύτερα βότανα και τσάγια που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε έναν βαθύ και ...
Ριάνα Στυλιανού
 |  HEALTH
X