ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη; 'Iσως φταίει ο χειμώνας…

«Κατά τους χειμερινούς μήνες έχουμε λιγότερη έκθεση στο ηλιακό φως και αυτό επηρεάζει το εσωτερικό μας ρολόι»

Ζωή Τουτουντζίδου

Όλοι λίγο πολύ τον χειμώνα έχουμε την ανάγκη να μένουμε σπίτι, ξαπλωμένοι στον καναπέ για ώρες με ένα έντονο αίσθημα κόπωσης. Οι μεγάλες νύχτες, οι σύντομες μέρες και οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να κάνουν πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και νωθροί, και ίσως ακόμη και να θέλουν να μένουν αδρανείς για πολλές ώρες.

«Κατά τους χειμερινούς μήνες έχουμε λιγότερη έκθεση στο ηλιακό φως και αυτό επηρεάζει το εσωτερικό μας ρολόι», λέει η Luisa Bazan, M.D., ειδικός στην ιατρική του ύπνου στο Henry Ford Health, τονίζοντας τους τρεις κύριους λόγους που νιώθουμε συνεχώς κουρασμένοι αυτόν τον καιρό.

1. Μειωμένη έκθεση στον ήλιο.

Οι μέρες γίνονται μικρότερες κατά τους χειμερινούς μήνες, ειδικά στις βόρειες πολιτείες και δυστυχώς, η μειωμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει δραματικά τον κιρκάδιο ρυθμό μας, αναγκάζοντας το σώμα μας να παράγει περισσότερη μελατονίνη γνωστή και ως ορμόνη ύπνου με αποτέλεσμα να νιώθουμε περισσότερο κουρασμένοι.

2. Λιγότερη βιταμίνη D.

Το φως του ήλιου είναι βασική πηγή βιταμίνης D. Με μόλις 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να παράγουν αρκετή βιταμίνη D για την ημέρα. Αλλά το να πάρεις αυτά τα 10 λεπτά είναι πιο δύσκολο το χειμώνα, ειδικά τις ημέρες που βρέχει ή αν εργάζεσαι σε κάποιο γραφείο τα πρωινά.Η βιταμίνη D είναι μια ορμόνη, έχει τρομερή επίδραση στη διάθεση, το επίπεδο ενέργειας και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

3. Διαταραχές διάθεσης και εποχιακή κατάθλιψη

Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με τη θλίψη, την κατάθλιψη και το άγχος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Υπάρχει στην πραγματικότητα μια ψυχολογική διαταραχή που ονομάζεται εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και δυστυχώς πλήττει αρκετούς από εμάς. Αν λοιπόν και εσείς είστε από αυτούς που κοιτάζετε από το παράθυρο και νιώθετε ένα βάρος στο στήθος, ανήκετε μάλλον στους ανθρώπους με εποχική συναισθηματική διαταραχή, μια κατάσταση που προκαλείται από το μειωμένο ηλιακό φως και τα χαμηλότερα κατά συνέπεια επίπεδα νευροδιαβιβαστών.

Ένας εγγυημένος τρόπος που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα παραπάνω είναι φυσικά η γυμναστική στην ύπαιθρό και ειδικά τις πρωινές ώρες. Ακόμα και αν αφιερώνετε 15-20 λεπτά την ημέρα, είναι ικανά να ανεβάσουν την διάθεση σας και να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα σας. Η άσκηση προκαλεί έκκριση ενδορφινών, οι οποίες μας κάνουν χαρούμενους, αυξάνουν την ευεξία με αποτέλεσμα να είμαστε περισσότεροι ενεργοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

Photo from Pexels

5 τσάγια για καλό ύπνο

Ανακαλύψτε τα καλύτερα βότανα και τσάγια που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε έναν βαθύ και ...
Ριάνα Στυλιανού
 |  HEALTH
X