Μαρία Καραμάνου
Η επιθυμία για ένα σφιχτό, ενεργητικό και ευέλικτο σώμα είναι κοινή σε πολλούς από εμάς. Βέβαια, αυτό απαιτεί σταθερή προσπάθεια στην προπόνηση και την πειθαρχία στη διατροφή. Η σωστή διατροφή συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων μας. Εάν αναρωτιέσαι πώς να οργανώσεις τη διατροφή σου παράλληλα με τη γυμναστική, θα μοιραστούμε μαζί σου όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Το εξαιρετικά καλοδιατηρημένο και υγιές δέρμα προσθέτει έναν πιο ελκυστικό αέρα στην εμφάνισή μας και μας καθιστά πιο αποδεκτούς από τους ανθρώπους με τους οποίους έρχόμαστε σε επαφή. Όντως, το δέρμα αποτελεί τον καθρέπτη της συνολικής υγείας και ευεξίας του οργανισμού μας.
Για να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και λαμπερό, είναι απαραίτητο να τηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, η επαρκής κατανάλωση υγρών παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος. Υπάρχουν όμως κάποια ουσιώδη θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν ως ασπίδα, βοηθώντας να διατηρηθεί η ελαστικότητα και η υγεία του δέρματος.
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α, ιδιαίτερα τα καροτονοειδή, λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά παράγοντες, αποτρέποντας τη δράση των ελευθέρων ριζών που βλάπτουν την επιδερμίδα μας.
Πηγές: Ντομάτα, καρότο, κολοκύθι, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, μάνγκο.
Βιταμίνη Β5
Η γνωστή "ωραιοποιητική" βιταμίνη Β5 απορροφάται εύκολα από το δέρμα και διαδραματίζει επουλωτικό ρόλο, ανανεώνοντας τα κύτταρα του δέρματος.
Πηγές: Βασιλικός πολτός, μαγιά μπύρας, ρύζι, ηλιόσποροι, σόγια, δημητριακά, ξηροί καρποί, όσπρια, κρόκος αυγού.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί βασικό συστατικό του δέρματος και άλλων ιστών. Επιπλέον, έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι υψηλή κατανάλωση βιταμίνης C σχετίζεται με μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης ρυτίδων.
Πηγές: Πιπεριά, λάχανο, ντομάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, μαϊντανός, φράουλες, εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι), ακτινίδια, ροδάκινο.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και ενισχύει την αντοχή του απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.
Πηγές: Σολωμός, όσπρια, αμύγδαλα, φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), ελαιόλαδο, σησαμέλειο.
Συνένζυμο Q10
Το συνένζυμο Q10 έχει χαρακτηριστεί ως "παράγοντας αντιγήρανσης". Αντιμετωπίζει τη δυνατότητα μετατροπής των κυττάρων του σώματος σε αποθήκες τοξικών καταλοίπων. Όταν υπάρχει επαρκής παρουσία συνενζύμου Q10, τα κύτταρα μπορούν να αποβάλουν τις τοξίνες, βοηθώντας την επιδερμίδα να διατηρήσει την ελαστικότητά της. Πηγές αυτού του θρεπτικού συστατικού περιλαμβάνουν το σκουμπρί.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3 και ω6)
Αποδείξεις έχουν επισημάνει το ευεργετικό αποτέλεσμα των ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από την ξηρότητα και την ατροφία που οδηγούν στην βραδεία γήρανσή του.
Πηγές: Ψάρια, θαλασσινά, ιχθυέλαια, καρύδια, σογιέλαιο, φυτικά έλαια, ξηροί καρποί.
Νερό
Καθώς ο χρόνος περνά, το δέρμα μας υποστηρίζει μια σταδιακή απώλεια υγρασίας, που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η κατανάλωση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού (8-10 ποτήρια) συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, εμποδίζοντας τη δημιουργία ραγάδων και την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Κατάληξη: Η επίτευξη ενός όμορφου και υγιούς δέρματος εξαρτάται επίσης από τις διατροφικές μας επιλογές. Απαιτείται μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων και επαρκή κατανάλωση υγρών. Η ομορφιά του δέρματος ξεκινά από την εσωτερική μας ευεξία.