Η σεξουαλική επιθυμία και ανάπτυξη κατά την διάρκεια μιας «σοβαρής» ρομαντικής σχέσης, είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε εγκυμοσύνη. Αυτό που προσδίδεται στην ουσία της όλης υπόθεσης δεν είναι μόνο οι σωματικές αλλαγές ή αλλαγές στις ορμόνες μιας γυναίκας –και αντίστοιχα ενός άνδρα που «μεταμορφώνεται» κατά την διάρκεια της κύησης, αλλά και οι ψυχολογικές.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν τους πιο πάνω παράγοντες κάποιος θα αναρωτιόταν, και όχι άδικα, πόσο safe είναι η σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη; Πόσο αλλάζει η σεξουαλική επιθυμία με βάση την ανάπτυξη ορμονών στο σώμα; Μήπως ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;
Όλες αυτές τις ερωτήσεις, θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε σε αυτό το κείμενο, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν σας ότι πρώτο λόγο στην πρόοδο της κύησης έχει ο γιατρός σας, για αυτό καλό θα ήταν να τον συμβουλεύεστε.
1. Είναι επιτρεπτό το σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Μπορούμε να χωρίσουμε την απάντηση σε 3 μέρη. Αρχικά, αν η εγκυμοσύνη είναι χωρίς προβλήματα τότε ναι, είναι επιτρεπτό, εφόσον το επιτρέπει η ψυχολογία και η υγεία της εγκυμονούσας.
Όμως, κατά 1ο τρίμηνο, αν παρατηρηθούν επιπλοκές όπως αποκόλληση πλακούντας, πόνος, περισσότερο από 1 κύημα, πρόδρομος πλακούς (ο πλακούντας να είναι χαμηλά), ανεπάρκεια τραχήλου, εξωσωματική γονιμοποίηση ή αιμορραγία κολπική αγνώστου αίτιας (Δρ. Ευάγγελο Κοψιδάς) τότε δυστυχώς τα πράγματα δεν μπορούν να επιτρέψουν την σεξουαλική επαφή.
Κατά το 2ο τρίμηνο ισχύουν τα ίδια κριτήρια με το πρώτο, όμως με μεγάλη προσοχή στην επιλογή σεξουαλικών στάσεων καθώς θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η άνεση και η ευχαρίστηση και των δύο μελών του ζευγαριού.
Αναφορικά με το 3ο τρίμηνο, μέχρι και την 36η εβδομάδα ισχύουν τα πιο πάνω, όμως από την 36η και μετά η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται διότι μπορεί να υφίσταται ο κίνδυνος του πρόωρου τοκετού.
2. Μπορεί το σεξ να βλάψει το έμβρυο;
Όχι, το έμβρυο είναι προστατευμένο πολύ καλά μέσα στην μήτρα, επίσης είναι δεδομένο ότι με την αυξημένη παραγωγή ορμονών, αυξάνεται και ο υγραντικός παράγοντας στα γεννητικά όργανα, άρα αποβάλλονται πιο εύκολα τα όποια μικρόβια. Προσοχή! Δεν μιλούμε όμως για όλα τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, εάν η σεξουαλική επαφή δεν γίνεται μόνο με ένα σεξουαλικό σύντροφο, τότε συστήνεται η χρήση προφυλάξεων.
3. Μπορεί ο οργασμός να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;
Όχι, ο οργασμός ναι μεν προκαλεί συσπάσεις, αλλά δεν φτάνουν στο σημείο να προκαλέσουν τόσο υψηλό ερέθισμα, θεωρούνται αθώες.
Όμως, εάν υπάρχουν επιπλοκές όπως τις περιγράψαμε πιο πάνω, κυρίως στο 1ο τρίμηνο, τότε ο μηχανικός ερεθισμός και συνάμα ο οργασμός μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, σε πολύ σοβαρό βαθμό.
4. Είναι φυσιολογική η αλλαγή στην σεξουαλική επιθυμία κατά την εγκυμοσύνη;
Ναι απόλυτα. Είναι πολύ λογικό, λόγω και της αυξημένης παραγωγής ορμονών στον οργανισμό της γυναίκας να παρατηρείται κατά διαστήματα αλλαγή τόσο στην σεξουαλική επιθυμία όσο και στην καθημερινή ψυχολογική κατάσταση. Το σημαντικό είναι ο/η σύντροφος να μάθουν να αποδέχονται και να σέβονται τις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για την εγκυμονούσα.
Τέλος, όπως περιγράψαμε και πιο πάνω, η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος στην ζωή μιας γυναίκας, που όταν ολοκληρωθεί προσδίδει ένα πολύ διαφορετικό νόημα στα όσα ήξερε μέχρι σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να εμπιστεύεται τόσο τον/ την σύντροφό της, όσο και τον γυναικολόγο-μαιευτήρα της για όλα όσα την απασχολούν. Η σεξουαλική επαφή είναι αυτή που «φέρνει» αυτό το θαύμα στην ζωή της, και μπορεί να θεωρείται σημαντική, όμως, αν θέλουμε να είμαστε ασφαλής, και επειδή η καθεμία από εμάς είναι διαφορετική, καλό θα ήταν να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς σε αυτά τα θέματα.