Κατά την περίοδο της καραντίνας όσο δουλεύαμε ή ακόμα δουλεύουμε από το σπίτι μάθαμε χρειάστηκε να κάνουμε πολλές τηλεδιασκέψεις μέσω Zoom. Ναι αν και αρχικά η ιδέα του work from home έμοιαζε υπέροχη μετά από αλλεπάλληλα meeting πλέον θέλουμε να φωνάξουμε «όχι άλλα zoom call για τον θεό».
Το φαινόμενο που έγινε γνωστό ως Zoom fatigue δημιουργείται από την εξάντληση που νιώθουμε μετά από τις τηλεδιασκέψεις και πήρε το όνομά της από την γνωστή εφαρμογή που μέσα στην καραντίνα έγινε ανάρπαστη.
Όσοι δεν το έχουν ζήσει μπορεί να μην καταλαβαίνουν σε τι ακριβώς αναφερόμαστε όμως πραγματικά το να προσπαθείς να παραμείνεις προσηλωμένος και συγκεντρωμένος σε μια οθόνη για τόση ώρα με διάφορες τεχνικές δύσκολές όπως για παράδειγμα η εικόνα και ο ήχος λόγω σύνδεσης δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Κάτι ακόμα που προκαλεί άγχος και δυσφορία στις τηλεδιασκέψεις είναι το να κοιτάς συνεχώς το είδωλό σου στην οθόνη νιώθοντας έτσι άβολα και αμήχανα.
Ο δρ Gianpiero Petriglieri, συνεργάτης καθηγητής στο Τμήμα Οργανωσιακής Συμπεριφοράς του Ευρωπαϊκού Ίνστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD) αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης, ενώ ο εγκέφαλός μας συνδέεται και επικοινωνεί, δεν υπάρχει φυσική παρουσία. Αυτή η δυσαρμονία δημιουργεί αντικρουόμενα συναισθήματα που προκαλούν κόπωση και δεν αφήνουν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν όπως κάνουν σε μια κανονική συζήτηση»
Καλό λοιπόν θα ήταν αν βρίσκεστε συνέχεια μπροστά στην οθόνη να φροντίζεται να ξεκουράζεται αν μάτια σας και να απομακρύνεστε από την οθόνη. Κοιτάξτε κάπου αλλού μακριά από τον υπολογιστή σας μετά την τηλεδιάσκεψη.