Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη
Εκδ. Ίκαρος
Μετάφραση : Χαρά Σκιαδέλλη
Σελ. 185
Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ.
Η Κλάρα, μια νεαρή κομμώτρια υπάλληλος ενός μικρού κομμωτηρίου σε μια κωμόπολη της γαλλικής επαρχίας, διαβάζει Προυστ. Τόσο απλά όπως ο καθένας, όποιου μορφωτικού επιπέδου ή όποιας κουλτούρας, μπορεί να διαβάσει οτιδήποτε, είτε είναι εύκολο, δύσκολο, απλό, ελαφρύ, βαρύ, χιουμοριστικό, φιλοσοφικό κ.λπ., μπορεί να το διαβάσει με τον τρόπο του, να το κατανοήσει και να το απολαύσει!
Ο συγγραφέας μέσα από ένα feel good, απλό κι ευχάριστο μυθιστόρημα, όπως χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο, εκθειάζει τη λογοτεχνία. Αναφέρεται σε τίτλους και αποσπάματα από το έργο του Προυστ. Δίπλα στην Κλάρα, την ηρωίδα του βιβλίου, άλλα και μέσα από τον Προυστ και τα κείμενά του, ο κάθε αναγνώστης ανακαλύπτει έναν νέο εαυτό. Μαθαίνει να καταδύεται στον εσωτερικό του κόσμο, να φιλοσοφεί και να ανακαλύπτει έναν νέο τρόπο να αντιμετωπίζει τη ζωή, τους ανθρώπους, τον χώρο, τον τόπο και τον χρόνο. Βρίσκει τον τρόπο ή τις λέξεις να βγάλει στην επιφάνεια όσα ήταν εγκλωβισμένα μέσα του. Η ζωή μέσα από το πρίσμα της λογοτεχνίας φαντάζει διαφορετική, πολυδιάστατη, πιο όμορφη!
Είναι ένα βιβλίο, λέει, που μπορείς να το απολαύσεις σαν μαντλέν – μαντλέν είναι ένα μικρό πεντανόστιμο γαλλικό γλυκό μιας άλλης εποχής. Μάλλον, αυτόν τον χαρακτηρισμό μπορούν να τον καταλάβουν όσοι είχαν την τύχη να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο γλυκό. Οι υπόλοιποι μπορούμε μόνο να φανταστούμε τον συσχετισμό. Όπως και να έχει, είναι ένα βιβλίο με λίγη χαρά από την καθημερινότητα, λίγο χιούμορ, λίγη πίκρα από τη ζωή, λίγη ηρεμία και μια απαστράπτουσα έκρηξη που αλλάζει την οπτική της ηρωίδας για τη ζωή αφού ανακαλύπτει τυχαία τον Προυστ.
Μπορεί η λογοτεχνία να μας αλλάξει τη ζωή; Πολλές φορές ακούμε τη φράση: «αυτό το βιβλίο μού έχει αλλάξει τη ζωή». Πολλοί μάλιστα το έχουμε βιώσει κιόλας. Ένα βιβλίο που μας ταρακούνησε διαβάζοντάς το, μας έκανε να αλλάξουμε οπτική για τη ζωή, για τα σημαντικά, για τα ασήμαντα, για όσα αξίζουν την προσοχή μας και όσα όχι. Εδώ, σ' αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας καταφέρνει μέσα από ένα απλό κι ευχάριστο δικό του κείμενο να ανοίξει τον δρόμο. Κι όχι μόνο ανοίγει τον δρόμο σε ένα άλλο είδος λογοτεχνίας με πολυπλοκότητα, φιλοσοφική και ποιητική βαρύτητα αλλά τον στρώνει και με ροδοπέταλα, για να τολμήσουν να τον περπατήσουν όλοι ανεξαιρέτως, γιατί όλοι αξίζουν να γνωρίσουν και να χαρούν την ομορφιά. Αυτό θεωρώ ότι είναι και το μεγαλείο αυτού του βιβλίου. Αυτό, που μέσα από την απλότητα και τη γλυκύτητα της Κλάρας οδηγούμαστε σε έναν κόσμο ενός κορυφαίου λογοτέχνη, σ’ αυτόν του Προυστ και καλούμαστε να τον ανακαλύψουμε παίρνοντας μια σταγόνα γεύσης που είναι αρκετή να μας κάνει να θέλουμε να τον διαβάσουμε άμεσα, από το μεγαλειώδες μυθιστόρημά του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο».
όχι μόνο ανοίγει τον δρόμο σε ένα άλλο είδος λογοτεχνίας με πολυπλοκότητα, φιλοσοφική και ποιητική βαρύτητα, αλλά τον στρώνει και με ροδοπέταλα για να τολμήσουν να τον περπατήσουν όλοι ανεξαιρέτως...
Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο, γεμάτο φρεσκάδα, που διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα ωθώντας τον αναγνώστη του να ανατρέξει και σε άλλα αναγνώσματα που ίσως θεωρούσε «απρόσιτα». Διαβάστε το!
Αναζητήστε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία Parga εδώ
lasithiotakisa@sppmedia.com.
Από το οπισθόφυλλο: «Προυστ. Πριν, τούτο το μυθικό όνομα ήταν για εκείνη όπως τα ονόματα ορισμένων πόλεων –Κάπρι, Αγία Πετρούπολη– όπου ήταν βέβαιο ότι δεν θα πατούσε το πόδι της ποτέ». Η Κλάρα είναι κομμώτρια σε μια κωμόπολη της γαλλικής επαρχίας. Μια μελαγχολική αφεντικίνα, ένας σύντροφος όμορφος σαν πρίγκιπας της Ντίσνεϊ και μια γάτα που δεν επιτρέπει να τη χαϊδεύουν είναι η καθημερινότητά της. Ο χρόνος κυλάει αργόσυρτα, στον ρυθμό των περιστατικών που εκτυλίσσονται στο κομμωτήριο και των νοσταλγικών σουξέ που παίζει το ραδιόφωνο. Ώσπου, μια μέρα, η Κλάρα θα γνωρίσει έναν άντρα που θα αλλάξει τη ζωή της: τον Μαρσέλ Προυστ. Χωρίς καμία συγκαταβατικότητα για την ηρωίδα του, ο Στεφάν Καρλιέ περιγράφει την κατάδυση της Κλάρα στο Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, μυώντας ταυτόχρονα τον αναγνώστη στο έργο του μεγάλου συγγραφέα. Ένας ύμνος στη λογοτεχνία και στο πώς μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες. Ένα υπέροχο μυθιστόρημα που θα πείσει σίγουρα πολλούς να ανακαλύψουν «απρόσιτα» βιβλία και, πάνω απ’ όλα, μια ιστορία χειραφέτησης απ’ την πραγματικότητα που μας παρουσιάζεται ως δεδομένη και την οποία συχνά αποφεύγουμε να αμφισβητήσουμε.
Για τον συγγραφέα: O Stéphane Carlier (Στεφάν Καρλιέ) γεννήθηκε το 1971 στο Αρζαντέλ του Ιλ-ντε-Φρανς και είναι πτυχιούχος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Paris IV. Στην αρχή της καριέρας του, εργάστηκε ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε διάφορα γαλλικά περιοδικά. Το 1996 προσλήφθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και εγκαταστάθηκε, αρχικά, στις ΗΠΑ, όπου έζησε για 10 χρόνια (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Παλμ Σπρινγκς), κι έπειτα στην Ινδία, στο Νέο Δελχί. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, έμεινε για δυόμισι χρόνια στη Λισαβόνα και, στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στη Βουργουνδία, όπου ζει μέχρι σήμερα. Η Κλάρα διαβάζει Προυστ είναι το όγδοο μυθιστόρημά του, το οποίο γνώρισε τεράστια εκδοτική επιτυχία, με πάνω από 30.000 αντίτυπα στη Γαλλία, ενώ έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες.