Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη
Η Ημέρα των Γραμμάτων έχει μόλις περάσει και, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έκανα την καθιερωμένη επίσκεψή μου στο αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο για να αναζητήσω βιβλία που αφορούν το ίδιο το βιβλίο.
Μέσα στα πολλά βιβλία που υπάρχουν για το θέμα αυτό, ανακάλυψα δύο υπέροχα βιβλία που αγάπησα και, εννοείται, πως τα πήρα μαζί μου για να τα διαβάζω ξανά και ξανά.
Πρόκειται για δύο παιδικά εικονογραφημένα βιβλία. Το ένα είναι Το παιδί και το άγαλμα του Άντερσεν της βραβευμένης Ελληνίδας συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση, σε μια καταπληκτική εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Είναι μια όμορφη ιστορία που, με έξυπνο και μαεστρικό τρόπο, καταφέρνει να εμπλέξει στην αφήγησή της όλα τα παραμύθια και τους ήρωες του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καταφέρνει να ξυπνήσει όμορφα συναισθήματα και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες, που αγαπούν τα παραμύθια, για το βιβλίο γενικότερα, αλλά και για τη σχέση του βιβλίου με το περιβάλλον μας, τον ίδιο μας τον εαυτό και τις τέχνες. Για τις αξίες και όλα τα μικρά αλλά σπουδαία πράγματα που έχουν σημασία στη ζωή μας, που μας χαρίζουν σπίθες χαράς στην καθημερινότητά μας.
Είναι εμπνευσμένο από το άγαλμα του μεγάλου Δανού παραμυθά, που δημιούργησε ο γλύπτης Γενς Κάλσιοτ και το βύθισε στα νερά του λιμανιού του Όντενσε.
Η συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο σε όσους και όσες επιμένουν να γοητεύονται από τα μικρά θαύματα του κόσμου μας και τα παραμύθια.
Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, υπήρχε πράγματι ένα άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μισοβυθισμένο στα νερά ενός λιμανιού; Υπήρχε άραγε κι ένα παιδί που γοητευόταν από τα παραμύθια και απογοητευόταν από τη ζωή; Και τι συνέβη εκείνο το βράδυ των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά; Οι παραμυθάδες όλου του κόσμου, λέει, μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτή την απίστευτη ιστορία. Όπως φυσικά μπορεί να την επιβεβαιώσει κι εκείνο το παιδί που είδε με τα ίδια του τα μάτια όλα εκείνα τα θαυμαστά που συνέβησαν. Πολλοί, βέβαια, θα συνεχίσουν να μην την πιστεύουν, ισχυριζόμενοι ότι δεν αξίζει να δίνει κανείς και πολύ μεγάλη σημασία ούτε στα αγάλματα ούτε στα παιδιά, ούτε φυσικά στα παραμύθια. Όμως όλοι οι άλλοι… αφού μάθουν την ιστορία, σίγουρα θα ορκίζονται πως την έζησαν κι οι ίδιοι.
Μπορείτε να αναζητήσετε το βιβλίο στα Βιβλιοπωλεία Parga εδώ.
Το δεύτερο βιβλίο που λάτρεψα είναι το Ένα παιδί από βιβλία των Oliver Jeffers και Sam Winston, σε μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά, από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Πρόκειται για ένα εικονοβιβλίο με λίγα λόγια και μια πολύ ιδιαίτερη εικονογράφηση, με εικαστική αξία, που με σκλάβωσε από τα πρώτα λεπτά που ξεφύλλισα τις σελίδες του. Η ιστορία του είναι γλυκιά και με μια δόση φιλοσοφίας, θα έλεγα. Λιτά αλλά περιεκτικά μεταφέρει αυτό που λέμε «είμαι ό,τι διαβάζω».
Λιτά αλλά περιεκτικά μεταφέρει αυτό που λέμε «είμαι ό,τι διαβάζω».
«Έρχομαι από έναν κόσμο γεμάτο ιστορίες» λέει, «και μέσα στη φαντασία μου ταξιδεύω», και οι σελίδες γεμίζουν με ιστορίες, με γράμματα, με φράσεις που ψάχνεις να τις ψαρέψεις, να τις εντοπίσεις και να μαντέψεις από πού προέρχονται. Μια ιστορία που μας καλεί σε ένα ταξίδι μέσα από τις ιστορίες, τις γνωστές μας ιστορίες, και δίνει την υπόσχεση να μας κρατά το χέρι και να μας οδηγεί.
«Θα περάσουμε βουνά ψευδαισθήσεων», «θα ανακαλύψουμε θησαυρούς και σκοτάδια»... Ένα βιβλίο που μας πάει μέχρι το διάστημα και μας γυρνά σ’ όλο τον κόσμο, ενώ εμείς απλώς καθόμαστε στον καναπέ μας. Πώς; Μα, αφού είπαμε «είμαστε φτιαγμένοι από ιστορίες»... Κι εσύ, κι ο άλλος δίπλα, κι ο άλλος παραδίπλα, κι εγώ, κι ας μην το πιστεύουμε, κι ας λέμε πως δεν το ξέρουμε, γιατί «το σπίτι μας είναι ένα σπίτι επινόησης».
Στο οπισθόφυλλο αναφέρεται πως ένα κορίτσι φτιαγμένο από βιβλία πλέει με τη σχεδία του σε μια θάλασσα λέξεων, ώσπου φτάνει στο σπίτι ενός αγοριού. Το προσκαλεί να ζήσουν μαζί μια περιπέτεια στον κόσμο των ιστοριών, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν με τη δύναμη της φαντασίας. Οι χαρακτήρες του Oliver Jeffers ξεκινούν μαζί το ταξίδι τους, κινούνται και ανιχνεύουν τον δρόμο τους στο ιδιόμορφο τυπογραφικό τοπίο του Sam Winston, σε ένα βιβλίο-ύμνο στη δύναμη της αφήγησης. Στις φτιαγμένες από κείμενο εικόνες περιλαμβάνονται σαράντα κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας. Η μοναδική στο είδος της εικονογράφηση προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία και οδηγεί τους αναγνώστες να εξερευνήσουν, να μάθουν και να εμπνευστούν δικές τους ιστορίες, με αφορμή τις πρωτότυπες.
"Ο Jeffers και ο εικαστικός Winston συνεργάζονται σε ένα βιβλίο-ύμνο για τη δύναμη της φαντασίας, στο οποίο τα ιδιαίτερα σκίτσα από στυλό και μελάνι συναντούν αντικείμενα φτιαγμένα από κείμενα κλασικών βιβλίων... Η δύναμη των εικόνων ξεπροβάλλει από τις σελίδες, γιατί η φαντασία είναι όλων".
— Publishers Weekly
Μπορείτε να αναζητήσετε το βιβλίο στα Βιβλιοπωλεία Parga εδώ.