Μαρία Καραμάνου
Οι ιστορίες των βασιλικών ανακτόρων και των αυτοκρατοριών είναι γεμάτες ίντριγκες και μηχανορραφίες που έχουν καθηλώσει την ιστορία και τη φαντασία μας. Μέσα στους λαμπρούς διαδρόμους των παλατιών και τις σκοτεινές γωνίες των θρόνων, ξετυλίχθηκαν δράματα γεμάτα πάθη, προδοσίες και φιλοδοξίες. Βασιλείς, αυτοκράτορες, σουλτάνοι, βασίλισσες, ερωμένες, αυλικοί και θρησκευτικοί ηγέτες έπαιξαν το δικό τους ρόλο σε έναν αέναο χορό εξουσίας και επιρροής. Οι συνωμοσίες και τα πραξικοπήματα, τα μυστικά και οι δολοπλοκίες αποτελούν must της πολιτικής ζωής των μεγαλείων και των αυτοκρατοριών. Ας εξερευνήσουμε 7 από τις πιο διάσημες ίντριγκες που σφράγισαν την πορεία της ιστορίας.
Η Πτώση των Βοργίων
Οι Βοργίες, μία από τις πιο ισχυρές οικογένειες της Ιταλικής Αναγέννησης, είναι γνωστοί για τις μηχανορραφίες τους. Ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ' (Ροντρίγκο Βοργίας) χρησιμοποίησε τη θέση του για να αυξήσει την εξουσία και τον πλούτο της οικογένειάς του. Η κόρη του, Λουκρητία Βοργία, και ο γιος του, Τσεζάρε Βοργίας, συμμετείχαν σε συνωμοσίες, δηλητηριάσεις και δολοφονίες για να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την επιρροή τους. Οι Βοργίες τελικά έχασαν την εξουσία τους λόγω των σκανδάλων και των αντιπάλων τους.
And for my final throwback pick: The Borgias.
— Daily Rings Of Power (@DailyRoP) December 27, 2023
It was overshadowed by GoT, but few shows since have so boldly rendered court politics, depravity and intrigue. If ever there was a TV reference point for how to depict the decline and fall of Númenor, it might be this. pic.twitter.com/sBqJaykqHB
Η Ιστορία της Ανν Μπολέυν
Η Ανν Μπολέυν, η δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου Η' της Αγγλίας, είναι γνωστή για την άνοδό της στην εξουσία και την επακόλουθη πτώση της. Ο Ερρίκος Η' αποφάσισε να χωρίσει την πρώτη του σύζυγο, Αικατερίνη της Αραγωνίας, και να παντρευτεί την Ανν, γεγονός που οδήγησε στο Σχίσμα της Αγγλικανικής Εκκλησίας από την Καθολική Εκκλησία. Ωστόσο, η έλλειψη αρσενικού διαδόχου και οι κατηγορίες για προδοσία, μοιχεία και αιμομιξία οδήγησαν στην εκτέλεσή της το 1536.
Jan 15, 1559 #QueenElizabeth the first of England was crowned in Westminster Abbey, the daughter of Henry VIII and Anne Boleyn. Their story was brilliantly told in the film #AnneOfAThousandDays staring the GREAT #RichardBurton!! w/ #GenevieveBujold as Anne! EXCELLENT! pic.twitter.com/BY9ATFzNKA
— SteveBalladeer (@RomanceNSorrow) January 15, 2024
Οι Ιντριγκες της Μεγάλης Αικατερίνης
Η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, επίσης γνωστή ως Αικατερίνη Β', ανέβηκε στο θρόνο μέσω μιας σειράς μηχανορραφιών. Η Αικατερίνη οργάνωσε ένα πραξικόπημα το 1762, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή και πιθανώς τη δολοφονία του συζύγου της, Τσάρου Πέτρου Γ'. Η Αικατερίνη κυβέρνησε ως Αυτοκράτειρα της Ρωσίας για 34 χρόνια, επιδεικνύοντας εξαιρετική πολιτική δεξιοτεχνία και φέρνοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Dame Helen Mirren plays her dream role as Catherine the Great towards the end of her reign as Empress of All #Russia. The four part mini series tackles the scandals, intrigues, and conflicts that marked her rule. Watch it on #HBO on October 22.#HelenMirren #CatherineTheGreat pic.twitter.com/yjEMbQtVpq
— Gabe (@gabefph) October 9, 2019
Ο Οίκος των Παλαιολόγων και η Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Η τελευταία δυναστεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι Παλαιολόγοι, βρέθηκαν σε διαρκείς ίντριγκες και συγκρούσεις τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της Κωνσταντινούπολης. Οι εσωτερικές έριδες και οι προδοσίες μεταξύ των μελών της δυναστείας, σε συνδυασμό με τις πιέσεις από τους Οθωμανούς, οδήγησαν τελικά στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Ο τελευταίος αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, πέθανε υπερασπιζόμενος την πόλη.
The fall of Constantinople
— Spencer (@SpencerJulius_) November 15, 2022
It was Mehmed the Conqueror
who launched the final assault on
Constantinople and brought the last vestige of a once-mighty empire into the Ottoman fold. Though the city had long proved little more than a vassal state, he coveted the glory its pic.twitter.com/VUyrMmYpbW
Οι Φιλοδοξίες της Ειρήνης Αθηναίας
Η Ειρήνη Αθηναία ήταν η πρώτη γυναίκα που κυβέρνησε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνη της. Ωστόσο, η άνοδός της στην εξουσία συνοδεύτηκε από δολοπλοκίες και προδοσίες. Η Ειρήνη κατηγορήθηκε ότι διέταξε τη τύφλωση και την εξορία του γιου της, Κωνσταντίνου ΣΤ', για να διατηρήσει τον έλεγχο του θρόνου. Παρά τις φιλόδοξες κινήσεις της, τελικά ανατράπηκε από τον Νικηφόρο Α' το 802 και εξορίστηκε.
Η Ιστορία της Μαρία Αντουανέτα και οι Σκανδαλιστικές Κατηγορίες
Η Μαρία Αντουανέτα, η περίφημη βασίλισσα της Γαλλίας, έγινε σύμβολο της υπερβολής και της διαφθοράς του γαλλικού βασιλείου. Η ζωή της ήταν γεμάτη με ίντριγκες και σκανδαλιστικές φήμες. Ένα από τα πιο γνωστά σκάνδαλα ήταν η υπόθεση του περιδέραιου, όπου η Μαρία Αντουανέτα κατηγορήθηκε άδικα ότι συνωμότησε για την απόκτηση ενός πολυτελούς διαμαντένιου περιδέραιου. Παρά την αθωότητά της, η υπόθεση αυτή συνέβαλε στην πτώση της δημοτικότητάς της και στην ενίσχυση των φωνών που ζητούσαν την ανατροπή της μοναρχίας. Τελικά, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η Μαρία Αντουανέτα καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στη γκιλοτίνα το 1793.
Queen Marie Antoinette of France https://t.co/bQQIyxaZr0 pic.twitter.com/Vh1WTBTavw
— Élisabeth Vigée Le Brun (@vigeelebrunart) June 29, 2024
Οι Μηχανορραφίες του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και της Χιουρρέμ Σουλτάν
Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και η σύζυγός του, Χιουρρέμ Σουλτάν, έγραψαν ιστορία με τις μηχανορραφίες και τις ίντριγκες τους. Η Χιουρρέμ, αρχικά σκλάβα ουκρανικής καταγωγής, κατάφερε να κερδίσει την καρδιά του Σουλεϊμάν και να ανέλθει στην κορυφή της αυτοκρατορικής αυλής. Η επιρροή της στη διοίκηση της αυτοκρατορίας ήταν τεράστια, και πολλές φορές χρησιμοποίησε τη θέση της για να εξουδετερώσει τους αντιπάλους της.
Μία από τις πιο διαβόητες ίντριγκες της Χιουρρέμ ήταν η εξόντωση του μεγάλου βεζίρη Ιμπραήμ Πασά, ο οποίος υπήρξε στενός φίλος και σύμβουλος του Σουλεϊμάν. Κατάφερε να πείσει τον Σουλτάνο ότι ο Ιμπραήμ αποτελούσε απειλή, οδηγώντας έτσι στην εκτέλεσή του. Επιπλέον, η Χιουρρέμ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαδοχή του θρόνου, προωθώντας τον γιο της, Σελίμ Β', σε βάρος του πρωτότοκου γιου του Σουλεϊμάν, Μουσταφά, ο οποίος τελικά δολοφονήθηκε.
“Hurrem Sultan, also known as Roxelana, was Sultan Suleiman the Magnificent's chief consort and wife. She rose to become one of Ottoman history's most important and influential women, as well as a popular and divisive figure during the Sultanate of Women.” pic.twitter.com/7WWOE398Oq
— (@hurremthinker) January 31, 2024
Σελίδες Ιστορίας: Ανακτορικές ίντριγκες και μηχανορραφίες – Την Κυριακή με την «Καθημερινή»
Εκτός από πολέμους, πολιτικά γεγονότα, διπλωματικές κινήσεις και εξεγέρσεις, η Ιστορία έχει και αθέατες -ή σχεδόν αθέατες- πλευρές. Εκτός από τους γνωστούς πρωταγωνιστές, τη ροή της επηρέασαν και άλλοι που κινούσαν τα νήματα από το παρασκήνιο. Συχνά μάλιστα, οι αθέατες διεργασίες και οι παρασκηνιακοί χειρισμοί επηρέασαν ή και καθόρισαν μεγάλα ιστορικά γεγονότα.
Το νέο τεύχος «Σελίδες Ιστορίας», την Κυριακή 7 Ιουλίου με την «Καθημερινή», στρέφει εκεί την προσοχή του: στις ίντριγκες και τις μηχανορραφίες που εξυφάνθηκαν ή συνέβησαν σε ανάκτορα και αυλές βασιλείων κι αυτοκρατοριών, με πρωταγωνιστές βασιλείς, αυτοκράτορες και σουλτάνους, μητέρες, συζύγους και ερωμένες, αυλικούς και θρησκευτικούς ταγούς, εξ απορρήτων συμβούλους και αξιωματούχους. Εστιάζει σε διαμάχες διαδοχής και συγκρούσεις εξουσίας, δολοφονίες και δολοπλοκίες, γάμους ηγεμόνων από συμφέρον, περίεργους θανάτους και «ατυχήματα», σε εστεμμένους/ες που στράφηκαν εναντίον των παιδιών τους και σε όσα άλλα «σκοτεινά» συνέβησαν στον κατά τα άλλα λαμπερό κόσμο των παλατιών και των βασιλικών αυλών.
Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών που παρουσιάζονται (Αρσινόη B’, Ιούλιος Καίσαρ, Βασίλειος Α΄, Χιουρέμ και Κιοσέμ, πρίγκιπας Σάντο, Ερρίκος Η’, Ρασπούτιν) και οι τόποι στους οποίους διαδραματίζονται οι ιστορίες τους, αποκαλύπτουν πως το φαινόμενο αφορά όλα τα μήκη και πλάτη της γης και όλες τις εποχές της Ιστορίας.
Αφορμή για άλλα θέματα του τεύχους έδωσαν επίσης ο Μάιος και ο Ιούνιος που συνδέονται με -πολύ διαφορετικές μεταξύ τους- επετείους. Για τη συζήτηση που αφορά το Συνέδριο του Λιβάνου και την πορεία από αυτό έως τα Δεκεμβριανά, για την παρουσίαση του πίνακα του Νικόλαου Γύζη που σχετίζεται με τα 200 χρόνια από την Καταστροφή των Ψαρών, για τη σκιαγράφηση της πορείας της ευρωπαϊκής ιδέας από τον οραματισμό στην πράξη και για την ιχνηλάτηση γνωστών και άγνωστων πλευρών της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη το 1944· και παράλληλα, για τα κείμενα που αφορμώνται από τη συμπλήρωση 55 ετών από την εξέγερση του Στόουνγουολ και 30 ετών από τον θάνατο του Άιρτον Σένα, κορυφαίου οδηγού της Φόρμουλα 1.
Ακόμα, Στην η ιστορία του Δήλιου προβλήματος, τα νεότερα στην έρευνα για τη δολοφονία του Καποδίστρια, οι αεροπορικές τραγωδίες ποδοσφαιρικών ομάδων, ο μύθος της συζύγου του Ηρακλή Δηιάνειρας, αλλά και γιατί οι Άγγλοι ναυτικοί ονομάστηκαν «λεμονάδες»;
Τέλος, τρία κείμενα, μας ταξιδεύουν σε άλλους πολιτισμούς: το πρώτο αναφέρεται στις γκέισες, το επόμενο παρουσιάζει τη διαδρομή της εντσιλάδα από την εποχή των Αζτέκων έως σήμερα και το τρίτο μάς ταξιδεύει στον κόσμο των «περιστρεφόμενων δερβίσηδων» και του Πέρση ποιητή Τζελαλαντίν Ρουμί.
Αυτές και άλλες ιστορίες που έγραψαν την Ιστορία, την Κυριακή 7 Ιουλίου με την «Καθημερινή».