Αθηνά Λοϊζίδου
Μια τόσο νόστιμη συνταγή για χαλβά, διαφορετική από αυτή του δικού μας Κυπριακού χαλβά που είναι νηστίσιμος. Αυτός ο πολίτικος χαλβάς είναι αρκετά πιο πλούσιος, μιας και φτιάχνεται με βούτυρο και γάλα. Αντί για τα παραδοσιακά αμύγδαλα, χρησιμοποιούμε κουκουνάρι που απλά λατρεύω και ταιριάζει τόσο σε αυτή τη συνταγή!
Χρόνος ετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες: 18
Θερμίδες ανά μερίδα: 290 kcal
Θα χρειαστούμε ένα μέτριο, στρογγυλό ταψί, χωρητικότητας περίπου 2 λίτρων, με τρύπα στο κέντρο.
Υλικά
Για το σιρόπι:
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1.5 λίτρα φρέσκο γάλα
Ξύσμα φλούδας από 1 λεμόνι
Για τον χαλβά:
120 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
60 γρ. κουκουνάρι
Για το σερβίρισμα:
Κουκουνάρι καβουρδισμένο
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα και το ξύσμα φλούδας λεμονιού. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί καλά, αλλά όχι να κοχλάσει. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο. Ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και τηγανίζουμε, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης.
- Στην κατσαρόλα στην οποία ψήνουμε το σιμιγδάλι ρίχνουμε ένα ποτήρι με ζεστό γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα. (Στο σημείο αυτό χρειαζόμαστε μεγάλη κατσαρόλα, γιατί το μείγμα με την προσθήκη του γάλακτος φουσκώνει και πιτσυλίζει, με κίνδυνο να μας κάψει). Όταν το σιμιγδάλι απορροφήσει το γάλα, ρίχνουμε το επόμενο ποτήρι με γάλα, ανακατεύοντας γρήγορα με τη σπάτουλα σιλικόνης. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να απορροφηθεί όλο το γάλα. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα στον χαλβά το κουκουνάρι.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί. Πιέζουμε προσεκτικά για να εφαρμόσει ο ζεστός χαλβάς στο σχήμα του ταψιού και τον αφήνουμε να κρυώσει. Τον αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα, τον κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο athenarecipes.com