Αθηνά Λοϊζίδου
Φιλέτο βοδινού με μανιτάρια και σάλτσα κρέμας λευκού κρασιού
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος μαγειρέματος: 25’
Συνολικός χρόνος: 35’
Μερίδες: 4-5
Θερμίδες ανά μερίδα: 560
Υλικά
800 γρ. ποιοτικό φιλέτο βοδινού Angus
50 γρ. ελαιόλαδο (συνολική ποσότητα)
1 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι
150 γρ. διάφορα μανιτάρια, κομμένα στη μέση
Για τη σάλτσα κρέμας λευκού κρασιού
20 γρ. βούτυρο
1 κύβος λαχανικών KNORR, θρυμματισμένος
100 γρ. λευκό κρασί
1 κ.γ. θυμάρι
200 γρ. κρέμα γάλακτος ή πλήρες γάλα
30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
1. Αφήνουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το ψήσουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
2. Τρίβουμε το κρέας με λίγο από το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
3. Σε ένα μεγάλο μαντεμένιο τηγάνι ζεσταίνουμε ακόμη λίγο από το ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε το κρέας για να ροδίσει στο εξωτερικό, γυρίζοντας τακτικά. Αφαιρούμε με λαβίδες και αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί από την ποσότητα της σάλτσας. Τοποθετούμε κρέας πάνω από τα μανιτάρια. Περιχύνουμε την κορυφή του κρέατος με όσο λάδι απέμεινε. Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ψημένο μάς αρέσει το κρέας μας.
4. Αφαιρούμε το τηγάνι από τον φούρνο και σκεπάζουμε το τηγάνι με το κάλυμμά του. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
5. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα κρέμας. Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα τον θρυμματισμένο ζωμό. Ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί. Προσθέτουμε την κρέμα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά μέχρι η σάλτσα να βράσει καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά ή μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Ανακατεύουμε μέσα την παρμεζάνα.
6. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και σερβίρουμε με τη ζεστή σάλτσα κρέμας και τα ψητά μανιτάρια.