newsroom must
Της Μαριάννας Καραβαλή
Ζοριστήκαμε να σε πετύχουμε γι’ αυτή τη συνέντευξη. Τρέχεις με φουλ τις μηχανές για τη νέα σεζόν!
Ναι, βρίσκομαι συνέχεια σε γυρίσματα για τη νέα σειρά του ΟΡΕΝ «Σ’ αγαπάω μεν… αλλά». Είναι μια φρέσκια και μοντέρνα κωμωδία βασισμένη στην εξαιρετικά πετυχημένη ισραηλινή σειρά «Life isn’t everything», την οποία διασκευάζουν στην ελληνική γλώσσα και πραγματικότητα με απόλυτη επιτυχία οι Αντώνης Ανδρής, Μαργαρίτα Γερογιάννη, Ιωάννα Κανελλοπούλου και η Ρένα Ρίγγα. Οι ήρωές της είναι καθημερινοί άνθρωποι, που περνούν μέσα από ωραίες καταστάσεις, που καταλήγουν να έχουν πολύ γέλιο.
Τι πραγματεύεται η σειρά;
Η υπόθεση έχει να κάνει με ένα ζευγάρι, τον Παύλο, που υποδύεται ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, και τη Δάφνη, που την υποδύεται η Ευσταθία Τσαπαρέλη. Ο Παύλος δουλεύει ως κειμενογράφος για την τηλεόραση - γράφει τα κείμενα ενός κωμικού, που είναι γνωστός για τα «καμένα» αστεία του. Έχει ταλέντο στο γράψιμο, μπορεί να γράψει πολύ καλύτερα κείμενα, αλλά κάνει αυτή τη δουλειά για βιοποριστικούς λόγους. Θέλει να κάνει καλύτερα πράγματα, αλλά του ζητάνε να γράφει μόνο «καμένα» αστεία, αυτό τον εκνευρίζει και ο εκνευρισμός του αυτός δημιουργεί... κωμικές καταστάσεις.
Ο δικός σου ρόλος στη σειρά;
Εγώ είμαι η Ηλιάνα, η αδερφή του Παύλου. Είμαι μια γυναίκα η οποία είναι πολύ φιλελεύθερη στο θέμα φλερτ, σεξ, έρωτας. Έχω συνέχεια καινούριους γκόμενους, καινούριες ερωτικές περιπέτειες. Είμαι μονίμως ερωτικά «ξύπνια», μου αρέσει πολύ το σπορ του φλερτ και δεν αφήνω τίποτε και κανένα να μου... ξεφύγει!
Σε προσέγγισαν ειδικά για να κάνεις τον συγκεκριμένο ρόλο;
Ναι, με πήρε τηλέφωνο ο παραγωγός της σειράς και στη συνέχεια διευθετήσαμε ραντεβού με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Λάφη. Μετά διάβασα και το σενάριο, το οποίο βρήκα πάρα πολύ αστείο και μέσα από αυτό γνώρισα και τον ρόλο μου, τον οποίο βρήκα πολύ ενδιαφέρον.
Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις το τελικό «ναι» για τη συγκεκριμένη δουλειά;
Ήταν όλα πολύ θετικά από την αρχή: το σενάριο, ο ρόλος, οι συνεργάτες, η σκηνοθέτιδα... Είναι σημαντικό για μένα να υπάρχει όλο αυτό το πακέτο. Πάντως είχες καιρό να κάνεις τηλεόραση... Έχεις δίκιο, τηλεόραση είχα να κάνω από πρόπερσι, που συμμετείχα στην εκπομπή «Bons Baisers d’Europe» στο France 2, το δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Στην ελληνική - κυπριακή τηλεόραση, η τελευταία μου δουλειά ήταν που συμμετείχα στο ένα από τα κυπριακά ζευγάρια του «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα».
Τι έκανες στο διάστημα αυτό;
Τρεις ταινίες! Το είχα καημό να κάνω σινεμά και μέσα σε ένα χρόνο έπαιξα σε τρεις ταινίες! Βασικά, μόλις τελειώσαμε τα γυρίσματα για το «Doro», τη νέα ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, κάτι για το οποίο είμαι εξαιρετικά χαρούμενη, γιατί μιλάμε για έναν σκηνοθέτη ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός, έχει συμμετάσχει και στο Φεστιβάλ των Καννών και γι’ αυτό και τη συγκεκριμένη δουλειά τη θεωρώ ορόσημο στην καριέρα μου. Προηγουμένως έπαιξα στο «Army Baby», μια κωμωδία του Γιώργου Κορδέλα με θέμα τον στρατό, αλλά και στη γαλλική ταινία «On sourit pour la photo», που γυρίστηκε στην Ελλάδα.
Έχεις ιδιαίτερη αγάπη στην κωμωδία ή απλώς τυγχαίνει να σε προσεγγίζουν μόνο για κωμικές σειρές;
Αγαπώ πολύ την καλή κωμωδία, αλλά και το δράμα το αγαπώ πολύ. Είμαι έτοιμη να κάνω και τα δύο, φτάνει να νιώθω ότι ο ρόλος που μου ανατίθεται είναι κάτι που μπορώ να υπηρετήσω. Γενικά, όμως, έχω μια έφεση προς την κωμωδία, αν και η κωμωδία είναι πολύ κοντά στο δράμα. Ο ρόλος ο οποίος προκαλεί γέλιο είναι συνήθως ένας ρόλος που περνά μέσα από το δράμα, όπως είπε ο Μολιέρος...
Έχεις σπουδές σε διάφορους τομείς - γαλλική φιλολογία, πολιτικές επιστήμες, κοινωνιολογία. Γιατί τα σπούδασες όλα αυτά; Ψαχνόσουν ή ήθελες να εμβαθύνεις σε αυτές τις επιστήμες;
Κοίτα, στον καιρό μου, στο σχολείο δεν είχαμε τις κατάλληλες δομές που θα μας βοηθούσαν να καταλάβουμε τι είναι αυτό στο οποίο είμαστε καλοί, σε ποιους τομείς έχουμε κλίση, ώστε να μπορέσουμε να εξελίξουμε το ταλέντο μας και τις ικανότητές μας. Είχα μια έφεση στο θέατρο και το τραγούδι, αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα στην εποχή μου ήταν πολύ φτωχό όσον αφορά στα πιο καλλιτεχνικά μαθήματα. Έτσι, όταν πήγα στη Γαλλία να σπουδάσω, επέλεξα Γαλλική Φιλολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία, όλα μαζί σε τριπλό πτυχίο, για να βρω σίγουρη δουλειά - τότε αυτό ήταν η μόνη καθοδήγηση που μας έδιναν: να σπουδάσουμε κάτι με εξασφαλισμένες ευκαιρίες εργοδότησης. Ξέρω όμως ότι έχεις σπουδές και στην υποκριτική. Στην τρίτη χρονιά των σπουδών μου, πήγα κι έκανα οντισιόν στη δραματική σχολή Cours Florent. Με δέχτηκαν κατευθείαν στο δεύτερο έτος! Και είχα πει δεν θα χάσω αυτή την ευκαιρία. Ήμουν 20 χρονών τότε, άλλες οι αντοχές μας σε τέτοιες ηλικίες, οπότε είπα θα συνδυάσω και τις δύο σπουδές. Να κάνω εκείνο που είναι πιο safe, αλλά να κάνω κι εκείνο που μου αρέσει. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό να κυνηγά κάποιος τα όνειρά του.
Με όλα αυτά τα ακαδημαϊκά προσόντα θα μπορούσες να κάνεις οτιδήποτε θα σου εξασφάλιζε ένα σίγουρο και πετυχημένο, από οικονομικής αλλά και επαγγελματικής ανέλιξης, μέλλον. Εσύ, όμως, προτίμησες την υποκριτική.
Ναι, η αγάπη μου για την υποκριτική ήταν εκείνη που με έσπρωξε τελικά σε αυτό το κομμάτι αποκλειστικά. Νιώθω τυχερή που κατάφερα να δουλεύω σε αυτό τον χώρο, γιατί πραγματικά είναι αυτό που αγαπώ. Όμως θεωρώ ότι οι σπουδές μου δεν έχουν πάει στράφι ή ότι δεν έχουν χρησιμεύσει σε τίποτα στη ζωή μου. Όταν ήμουν στο πρωινό του Mega, για παράδειγμα, οι γνώσεις και το υπόβαθρό μου με βοήθησαν να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της δουλειάς - στις συνεντεύξεις, στις συζητήσεις με τους καλεσμένους, για παράδειγμα. Η γνώση δεν είναι κάτι που περνά απαρατήρητο. Φαίνεται όταν κάποιος είναι διαβασμένος.
Στο θέατρο θα κάνεις κάτι την επόμενη περίοδο;
Όχι, αυτή την περίοδο δεν έχω κάτι θεατρικό. Δοκιμάζεται πολύ το θέατρο αυτή την περίοδο, λόγω της πανδημίας, και μάλλον θα είναι μια εξίσου δύσκολη, όπως την περσινή, η επόμενη θεατρική χρονιά.
Δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω και για τις εξελίξεις στο ελληνικό #metoo. Η σύζυγος του συμπρωταγωνιστή σου, Αλέξανδρου Μπουρδούμη, η Λένα Δροσάκη, ήταν μία απ’ τις τρεις ηθοποιούς που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο προφυλακιστέος...
Είναι πολύ σημαντικό όλο αυτό που γίνεται με το ελληνικό #metoo. Έπρεπε να γίνει. Αργήσαμε! Όταν ξεκίνησε το παγκόσμιο αυτό κίνημα, η Ελλάδα κοιμόταν, ενώ όπως μάθαμε, είχαν συμβεί τόσα και τόσα! Και τώρα που ξεκίνησε, μόνο καλό μπορεί να κάνει.
Ήξερες γι’ αυτά που συμβαίνουν; Ακούγονται στον χώρο;
Είμαι πέντε χρόνια στην Ελλάδα κι έχω ακούσει διάφορα. Δεν ήμουν παρούσα σε καταστάσεις κακοποίησης ή παρενόχλησης, αλλά είχα ακούσει. Κάποιοι άνθρωποι, φαίνεται, είχαν -ή ένιωθαν- μια προστασία, μια ασφάλεια. Ελπίζω τώρα που βλέπουμε τις εξελίξεις, πως ο Φιλιππίδης είναι προφυλακιστέος και πως διερευνώνται διεξοδικά οι υποθέσεις εναντίον των άλλων που κατηγορούνται, ότι αυτό θα δώσει κουράγιο και δύναμη και σε άλλες γυναίκες, από άλλους χώρους να μιλήσουν και για τις δικές τους εμπειρίες.
Πώς νιώθετε εσείς ως ηθοποιοί για όλο αυτό που συμβαίνει;
Εγώ νιώθω πως μόνο καλό έχει προκαλέσει. Έχουμε αρχίσει να μιλάμε γι’ αυτά τα θέματα, να βάζουμε στο λεξιλόγιό μας έννοιες όπως «κουλτούρα βιασμού» και σιγά - σιγά φεύγει αυτό το πέπλο προστασίας που νόμιζαν ότι είχαν κάποιοι. Αν από τις καταγγελίες που έχουν γίνει αποτραπεί μια μελλοντική επίθεση, αν έστω και μία γυναίκα προστατευθεί, για μένα είναι σημαντικό.
Πώς θα ήθελες να εξελιχθεί όλο αυτό;
Δεν θα ήθελα να σταματήσει εδώ. Γιατί έχουμε ακούσει για περιστατικά μόνο στον τομέα του θεάτρου και του αθλητισμού; Τι γίνεται με τα περιστατικά που συμβαίνουν σε άλλους επαγγελματικούς χώρους; Περίμενα ότι θα άνοιγαν στόματα και από άλλους χώρους, γιατί σίγουρα οι γυναίκες βιώνουν κακοποίηση και παρενόχληση σε πολλές πτυχές της ζωής τους. Επίσης, θα ήθελα να οδηγήσει σε επανεξέταση κάποιων νόμων, σε Κύπρο και Ελλάδα, όπου το σύστημα προστατεύει τον θύτη. Γιατί τέτοια αδικήματα να παραγράφονται μετά από κάποια χρόνια; Αυτό πρέπει να αλλάξει... Πρέπει μέσα από αυτές τις τραγικές καταστάσεις, ν’ αλλάξουμε πράγματα προς το καλύτερο. Να τ’ αλλάξουμε τώρα, για να δώσουμε καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας, στις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς...