
Ριάνα Στυλιανού
Με αφορμή μια συζήτηση που είχαμε στο γραφείο για το τι θα κάνουμε το σαββατοκύριακο, διαπιστώσαμε πως οι προτάσεις που "έπεσαν στο τραπέζι" ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες η μία από την άλλη.
Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι τα νεότερα άτομα στον όροφο μας, ηλικίας 22 και 23, επιλέγουν σχεδόν πάντα να κάνουν κάτι πιο ήρεμο και ίσως πιο ποιοτικό, αν μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι.
Αντίθετα, εμείς οι millennials, όταν ήμασταν στην ηλικία τους, η ώρα που επιστρέφαμε σπίτι τα βράδια του ΣΚ ήταν γύρω στις 3 το πρωί (το νωρίτερο), μετά από ξέφρενες βραδιές clubbing και πολλά ποτήρια βότκας με πορτοκάλι. Εντωμεταξύ η βότκα έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το προσκήνιο, όπως ακριβώς και το φραπέ, που όταν το παραγγείλεις σε καφετέρια σε κοιτάζουν απορημένα. Οι νέοι προτιμούν Gin & Tonic ή premium spirits και όπως φαίνεται… πιο ήρεμες και πιο ποιοτικές δραστηριότητες.
Ίσως αυτή η αλλαγή στις προτιμήσεις μας να αποτυπώνει την εξέλιξη που έρχεται με τα χρόνια -μια μετάβαση από την έντονη νυχτερινή ζωή στην αναζήτηση πιο ήρεμων και ουσιαστικών στιγμών. Η διασκέδαση και οι έξοδοι για κάθε ηλικία είναι κάτι το ιδιαίτερο και διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την περίοδο ζωής στην οποία βρισκόμαστε.
Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πώς διασκεδάζουν οι άνθρωποι ανάλογα με την ηλικία τους, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τις αλλαγές στην κοινωνική μας ζωή και τις επιρροές που έχει η ηλικία, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και η κοινωνία γενικότερα.
Ηλικίες 18-25
Μαρία 23, Δημοσιογράφος
Όταν είναι να βγω, μου αρέσει να πηγαίνω σε εστιατόρια που προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα φαγητού και κρασιού, συντροφιά με τις κολλητές μου. Η γαστρονομία είναι κάτι που με ενθουσιάζει, ίσως και λόγω της δουλειάς μου, αφού περιτριγυρίζομαι από επαγγελματίες του χώρου. Επιπλέον, απολαμβάνω όσο τίποτα τα matcha dates και, αν ο καιρός το επιτρέπει, μια βόλτα στην πόλη για να ολοκληρώσουμε την εμπειρία.
Κυριάκος 25, Visual Merchandiser
Συναυλίες, μουσικά φεστιβάλ, εκθέσεις τέχνης και pop-up events, είναι έξοδοι που πραγματικά με ευχαριστούν. Αγαπώ την αίσθηση της κοινότητας και τη συμμετοχή σε πολιτιστικά και δημιουργικά δρώμενα, όπως επίσης και η ανεβαστικη μουσική που με κάνει να χάνομε στον ρυθμό.
Ηλικίες 25-30
Παόλο Κωνσταντίνος 27, Entrepreneur
Ό,τι έχει να κάνει με εξωτερικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το footsal με τους φίλους μου, με γεμίζει ενέργεια. Καθώς δουλεύω κάθε νύχτα για την επιχείρησή μου, οι έξοδοι το βράδυ είναι αρκετά περιορισμένες. Ωστόσο, όταν έχω χρόνο, απολαμβάνω τα δείπνα με τη σύντροφό μου, αλλά και ένα χαλαρό movie night στο σπίτι, που είναι πάντα η τέλεια ευκαιρία για να χαλαρώσουμε και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί.
Mαριαντρέα 28, Interior designer
Ειδικά με το TikTok και το Instagram να παίζουν καθοριστικό ρόλο στις τάσεις, τείνω να επιλέγω πολλές φορές πιο "Instagrammable" μέρη με ενδιαφέρουσα διακόσμηση. Είτε αυτό ονομάζεται καφέ, εστιατόριο ή ένα bakery-café που είναι και trending. Ως interior designer, μου αρέσει να αντλώ ιδέες για τη δουλειά μου, ακόμα και όταν χαλαρώνω πίνοντας έναν καφέ με την κολλητή μου. Η διακόσμηση και η ατμόσφαιρα αυτών των χώρων με εμπνέουν και με βοηθούν να διευρύνω τη δημιουργικότητά μου.
Χριστίνα 29, Δικηγόρος
Η επαγγελματική μου ζωή επηρεάζει αρκετά τις επιλογές μου για εξόδους πλέον. Συμμετέχω σε αρκετές εκδηλώσεις για networking ή ακόμα και σε επαγγελματικά δείπνα και συνέδρια. Γενικότερα ο στόχος μου αυτή τη περίοδο είναι το self-growth και όχι τόσο πολύ η ξέφρενη διασκέδαση.
Ηλικίες 30-40
Ζωή 30, Σύμβουλος σπουδών
Η έμφαση στην ευεξία και την υγεία είναι πολύ πιο έντονη τώρα που έκλεισα τα 30. Στον ελεύθερο μου χρόνο επιλέγω να κάνω pilates ή να βγω για μια μεγάλη βόλτα με το σκύλο μου. Μετά από αυτά τα sessions αγαπώ την παρέα των κολλητών μου απολαμβάνοντας brunch στην παλιά πόλη.
Ανδρέας 32, Καθηγητής και Entrepreneur
Στον ελεύθερο μου χρόνο προσπαθώ να είμαι όσο πιο active γίνεται. Λόγω της φύσης της καθημερινότητας μου, έχοντας δυο δουλείες, ξυπνάω ιδιαίτερα νωρίς, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Επομένως, 1-2 φορές την εβδομάδα μου αρέσει να πηγαίνω για τρέξιμο, για να διατηρώ τη φόρμα μου και να ξεκινώ τη μέρα μου με ενέργεια. Όσον αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση, δεν λέω σχεδόν ποτέ όχι σε μπύρες με τους φίλους μου. Είναι η τέλεια ευκαιρία για να χαλαρώσουμε και να περάσουμε καλά μαζί.
Ηλικίες 40-50
Χριστίνα 45, Συγγραφέας
Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Απολαμβάνω να παρακολουθώ θεατρικές παραστάσεις, έντεχνες συναυλίες ή να επισκέπτομαι μουσεία και εκθέσεις τέχνης. Η ανάγκη για πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη είναι ισχυρή για εμένα.
Μιχάλης 42, Δημοσιογράφος
Δεν ξέρω αν είναι λόγω ηλικίας ή γενικό το «πρόβλημα», αλλά οι έξοδοί μου περιορίζονται κυρίως σε εστιατόρια και ταβέρνες. Αναλόγως της παρέας και της ημέρας, αγαπώ τις ωραίες ταβέρνες που τιμούν τα ποιοτικά κυπριακά προϊόντα και σέβονται τον πελάτη, αγαπώ τα εστιατόρια των οποίων οι σεφ μαγειρεύουν λες και θα τραπεζώσουν τους φίλους και την οικογένειά τους, συχνά βγαίνω σε ρεμπετάδικα που σου δημιουργούν τη ψευδαίσθηση ότι έχεις μεταφερθεί στα 30s και στα 40s, ενίοτε και σε μπαρ που έχουν χαρακτήρα και τον εξωτερικεύουν μέσω των ποτών και της μουσικής τους. Συναυλίες, σινεμά, και θέατρο εννοούνται, όχι όμως όσο θα έπρεπε ή έστω όσο θα ήθελα.
Ηλικίες 50+
Κυριάκος 59, Eπιχειρηματίας
Ήμουν κάποτε το άτομο που σπάνια έμενε σπίτι λόγω της δουλειάς, αλλά τώρα έχω γίνει εντελώς σπιτόγατος. Είμαι στον χώρο της εστίασης πάνω από 20 χρόνια, οπότε εκτιμώ πραγματικά το καλό και άφθονο φαγητό. Σήμερα, η καλύτερη παρέα για να βγαίνω είναι η οικογένειά μου – τα παιδιά μου και η γυναίκα μου. Μια βραδιά με καλό σουβλάκι και παγωμένη μπύρα είναι για μένα ό,τι καλύτερο.
Μιχαέλα 57, Βοηθός Νηπιαγωγού
Το window shopping είναι κάτι που πάντα αγαπούσα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Οι χαλαρές βόλτες στα μαγαζιά, είτε μόνη μου είτε με τις φίλες μου, με γεμίζουν πάντα με χαρά. Ωστόσο, τώρα που τα παιδιά μου έφυγαν από το σπίτι, το να τα βλέπω για έναν καφέ ή για μια βόλτα στο mall είναι πραγματικά κάτι που μου χαρίζει ενέργεια και ζωντάνια. Γενικότερα, δεν είμαι και πολύ του έξω ή του ποτού, αλλά αυτές οι στιγμές με την οικογένειά μου είναι ανεκτίμητες.