ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: red mini dress με γόβες και bow στα μαλλιά
 

6+1 πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα

Από το 1348 μέχρι και σήμερα

O νέος κορωνοϊός ξέσπασε και προκάλεσε ανησυχία και πανικό σε πολλές περιπτώσεις ανά το παγκόσμιο. Καθημερινά βλέπουμε και ακούμε για νέα κρούσματα, νεκρούς και ανθρώπους που μπαίνουν σε καραντίνα μέχρι να επιβεβαιωθεί αν τελικά έχουν προσβληθεί από τον ιό η όχι.

«Σε αυτή τη φάση αρκεί ένας άνθρωπος σε ένα αεροδρόμιο» για να ξεκινήσει μια πανδημία, είχε δηλώσει στο CNNi η Βρετανή ερευνήτρια Jennifer Ron.

Εικόνες των άγρυπνων γιατρών στην Κίνα κάνουν τον γύρω του διαδικτύου και εμείς αναρωτιόμαστε, πόσοι άνθρωποι πέρασαν ξανά από μια παρόμοια κατάστασης στην πρόσφατη ιστορία της ανθρωπότητας και πως τελικά αντιμετωπίστηκε;

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες πανδημίες από τις οποίες πέρασε ο άνθρωπος;

Η μαύρη πανώλη (1348)
Αλλιώς μαύρος θάνατος… Τον Οκτώβριο του 1337 όταν εμπορικά πλοία από το λιμάνι της Κάφας γεμάτα νεκρούς έφτασαν στην Σικελία μετέφεραν την πανώλη. 75 – 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε Ευρώπη και Ασία λόγω της μαύρης πανώλης.
Μεταδιδόταν γρήγορα λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής των ανθρώπων ενώ δεν υπήρχε ούτε η ιατρικοί γνώση. Ο πληθυσμός της γης από 450 εκατομμύρια μειώθηκε στα 350 – 375 εκατομμύρια.

Η πρώτη πανδημία χολέρας (1817)
Από τη εποχή του Ιπποκράτη μέχρι και το 1817 η χολέρα υπήρχε όμως συνήθως ήταν περιορισμένη στο δέλτα του Γάγγη στην Ινδία.
Η πανδημία ξέσπασε και πάλι μέσα από το εμπόριο όταν οι ταξιδιώτες μετέφεραν την χολέρα σε γειτονικές χώρες.
Ήταν η πρώτη από τις 7 πανδημίες χολέρας που ξέσπασαν σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε λίγες ημέρες.

Ισπανική γρίπη (1918)
Πήρε το όνομά της από την λεπτομερή καταγραφή της νόσου από την χώρα την περίοδο του Μεγάλου Πολέμου (1914-18) όταν ο τύπος στην Ευρώπη δεν μιλούσε για αυτό. Η Ισπανική γρίπη προήλθε από έναν ιό Η1Ν1, από τα πτηνά χωρίς α γίνεται ποτέ σαφές από πού ακριβώς ήρθε. Το ένα τρίτο του κόσμου προσβλήθηκε από τον ιό και 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή του.
Το καλοκαίρι του 1918 καταγράφηκε και το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα στην Αθήνα.

Ασιατική γρίπη (1957)
Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το από την Ασιατική γρίπη Η2Ν2 η οποία ξεκίνησε από την Κίνα, εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ και αργότερα σε όλο τον κόσμο.

Η νόσος των τρελών αγελάδων (1986)
Μία από τις πιο πρόσφατες νόσους που θυμόμαστε είναι αυτή των τρελών αγελάδων «σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών» Λέγετε ότι η ασθένεια μεταδόθηκε στις αγελάδες από πρόβατα που έπασχαν από την τρομώδη θανατηφόρα νόσο scrapie. Τα περισσότερα κρούσματα βρέθηκαν στην Αγγλία αν και υπήρξαν άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον ιό ανά το παγκόσμιο. Η ασθένεια περνούσε στον άνθρωπο κυρίως από την κατανάλωση βοοειδών που είχαν αυτή την ασθένεια.

Η γρίπη των χοίρων – 2009
Μετά της αγελάδες οι χοίροι. Το 2009 η πανδημία της γρίπης των χοίρων που προκαλείτε από τον ιό H1N1 που σκότωσε σχεδόν 18.500 ανθρώπους σε 214 χώρες. Η μετάλλαξη της γρίπης έγινε από το γενετικό υλικό άλλων 4ων μορφών του ιού, την γρίπη των χοίρων σε Βόρεια Αμερική και Ευρασία, την γρίπη των πτηνών και την κοινή γρίπη. Ξεκίνησε το 2009 από το Μεξικό ενώ το 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο Η1Ν1 και η πανδημία τέλειωσε.

Mers (2012)
Ξεκίνησε στην Μέση Ανατολή το 2012 και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 333 θάνατοι ενώ 850 έχουν μολυνθεί. Πρόκειται για ένα κορωνοϊό ο οποίος κατάφερε να απομονωθεί από τον άνθρωπο. Δεν είναι ακόμα γνωστός ο τρόπος μετάδοσης του ιού όμως συνιστάτε η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα όπως βήχας και φτέρνισμα και έχει επισκεφτεί περιοχές υψηλού κινδύνου. Πάντως ο ιός βρέθηκε σε νυχτερίδες και καμήλες από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε μετά την επαφή του ανθρώπου με τα συγκεκριμένα ζώα.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X