ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: red mini dress με γόβες και bow στα μαλλιά
 

Ο κορωνοϊός, ναι, έφτασε στην Κύπρο αλλά δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι

8 στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο πανικός είναι περιττός

Ανεξαρτήτως αν κατηγοριοποιούμε τον κορωνοϊό ως πανδημία ή όχι, όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πως αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα. Σε λιγότερο από δύο μήνες, εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και σήμανε συναγερμό τόσο στο παγκόσμιο, όσο και στην Κύπρο, μετά από τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ιού που ήρθαν στην επιφάνεια χθες 9 Μαρτίου και πρόκειται για δύο Ελληνοκύπριους και μια Γερμανίδα τουρίστρια στα κατεχόμενα.

Το γεγονός μας έφερε αντιμέτωπους με αρκετά περιστατικά. Από τις ακυρώσεις ταξιδιών μέχρι και την εξάντληση των αντισηπτικών σε φαρμακεία. Είναι ξεκάθαρο πως ο πανικός κατέκλεισε σχεδόν όλες τις υπάρξεις και ο κάθε ένας από εμάς, προσπαθεί να προστατευτεί από την νόσο - η οποία λανθασμένα πρωτοπαρουσιάστηκε ως θανατηφόρα. Ας το ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά. Ο κορωνοϊός ή όπως αποκαλείται διεθνώς COVID-19 δεν είναι θανατηφόρος. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι γύρω στο 2%. Οι άνθρωποι που θα νοσήσουν αναμένεται συνήθως να εκδηλώσουν από ήπια έως μέσα συμπτώματα μίας λοίμωξης του άνω αναπνευστικού, παρόμοιας με αυτή του κοινού κρυολογήματος. Όσο αφορά τα συμπτώματα, πρόκειται για τα συνήθη της οποιασδήποτε νόσου. Πυρετός, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, δυσκολία αναπνοής και μυαλγίες. Οι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν από απλό κρυολόγημα μέχρι ήπια, μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης σοβαρής πνευμονίας, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία και σηπτικό σοκ.
Η μετάδοση του ιού γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω του αναπνευστικού, με σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα, από άτομα που βήχουν ή φτερνίζονται, γι' αυτόν τον λόγο, σαφώς όλοι μας πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Δεν υπάρχει όμως λόγος για κρίσεις πανικού και υπερβολές. Δείτε στην συνέχεια 8 στοιχεία που αποδεικνύουν πως το να πανικοβληθείς είναι ανούσιο.

1.Γνωρίζουμε τι είναι
Η πρώτη περίπτωση ανθρώπου που έπασχε από AIDS εμφανίστηκε το 1981. Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια για να ταυτοποιηθεί η νόσος. Όταν εμφανίστηκε όμως το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στις 31 Δεκεμβρίου, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, τα πάντα ήταν γνωστά.

2.Γνωρίζουμε πώς αν είστε κρούσμα, οι γιατροί θα το εντοπίσουν
Η διάγνωση των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες που έχουν επηρεαστεί.

3.Η κατάσταση ήδη ξεκίνησε να βελτιώνεται στην Κίνα
Στην Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε η νόσος, υπάρχει βελτίωση της κατάστασης και η νόσος δείχνει να περιορίζεται.

4.Η νόσος σπάνια εμφανίζεται σε παιδιά
Αν και όπως αναφέρεται μέσα από ιατρικά άρθρα, ο καθένας, κάθε ηλικίας μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό. Ωστόσο, ναι, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενες νόσους είναι πιο ευάλωτοι. Όσο αφορά τώρα τα παιδιά, μόλις το 3% των περιπτώσεων ανήκει σε άτομα κάτω των 20 ετών και οι θάνατοι φτάνουν μόλις το 0.2% των περιπτώσεων συνολικά.

5.Μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες 
Ο ιός μπορεί να αδρανοποιηθεί αποτελεσματικά με ένα διάλυμα αιθανόλης (62-71% αλκοόλη), υπεροξείδιο του υδρογόνου (0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου) ή υποχλωριώδες νάτριο (0,1% λευκαντικό) σε μόλις ένα λεπτό. Η συχνή πλύση των χεριών με σαπούνι και νερό είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αποφυγής της μόλυνσης.

6.Οι επιστήμονες εργάζονται για εξεύρεση θεραπειών
Οι κορυφαίοι επιστήμονες διεθνώς μελετούν τον κορωνοϊό και προσπαθούν να βρουν θεράπεια άμεσα. Τα προκαταρκτικά έργα για τα εμβόλια, τις θεραπείες, την επιδημιολογία, τη γενετική και τη φυλογενία, τη διάγνωση και τις κλινικές πτυχές της νόσου είναι πλέον γεγονός.

7.Τα εμβόλια δεν αργούν να έρθουν
Αυτή την στιγμή, υπάρχουν περισσότερα από οκτώ σχέδια εμβολίων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναζήτηση εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.

8.Η κυβέρνηση λαμβάνει ήδη μέτρα
Δραστικά μέτρα αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση μετά και την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή το υπουργικό συμβούλιο ενημερώνεται για το περιστατικό με τον 64χρονο γιατρό και σύμφωνα με έγκυρες πηγές αναμένονται δραστικά μέτρα από την κυβέρνηση για πρόληψη.

 Με πληροφορίες από World Economic Forum

 

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X