ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: pleatted mini φούστα, πλεκτό και μπότες μέχρι το γόνατο
 

Όλη η αλήθεια για τη ζάχαρη

Τι είναι η ζάχαρη και τι πρέπει να προσέχουμε γι' αυτή την γλυκιά αμαρτία. Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

newsroom must

H λέξη «σάκχαρα»περιγράφει την ομάδα των υδατανθράκων που βοηθούν το φαγητό μας να έχει γλυκιά γεύση. Αυτοί οι γλυκοί υδατάνθρακες έχουν διαφορετικά ονόματα λόγω των χημικών τους δομών. Για παράδειγμα, «γλυκόζη», «φρουκτόζη» και «λακτόζη» είναι διαφορετικοί τύποι σακχάρων. Όταν λέμε «ζάχαρη» μιλάμε συνήθως για λευκή ή καστανή ζάχαρη (ή σακχαρόζη).

Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, το γάλα και τα φρούτα, αποτελούνται από διαφορετικά σάκχαρα. Για παράδειγμα, κάθε φρούτο περιέχει διαφορετικούς συνδυασμούς σακχάρων, όπως φρουκτόζη, σακχαρόζη και γλυκόζη, ενώ το γάλα είναι ως επί το πλείστον λακτόζη. Όλα τα σάκχαρα, είτε υπάρχουν φυσικά σε μια τροφή είτε προστίθενται σε ένα τρόφιμο, έχουν την ίδια θρεπτική αξία και αντιμετωπίζονται από το σώμα σας με τον ίδιο τρόπο. Όλα τα σάκχαρα παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο (16 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού). Το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης που τρώμε θα διασπαστεί τελικά σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι η ζάχαρη που παρέχει ενέργεια για τα όργανα και τους ιστούς μας. Υπάρχουν μερικά είδη ζάχαρης «καλύτερα» από άλλα. Επιλέξτε πιο φυσικές πηγές ζάχαρης όπως φρούτα, λαχανικά και γάλα. Αυτές θεωρούνται καλύτερες πηγές, καθώς η ζάχαρη συσκευάζεται επίσης με πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Η επιλογή αυτών των τροφών θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλύτερα το βάρος σας και να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Αποφύγετε τα τρόφιμα με πολλά πρόσθετα σάκχαρα. Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι όταν οι κατασκευαστές τροφίμων προσθέτουν σάκχαρα στα τρόφιμα για να προσφέρουν γλυκύτητα και γεύση. Η ζάχαρη μπορεί, επίσης, να προστεθεί στα τρόφιμα για να βελτιώσει το χρώμα, την υφή και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Τα σάκχαρα προστίθενται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά σε εκείνα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Ωστόσο, μερικές φορές μπορείτε να τα βρείτε και σε τρόφιμα που δεν το φαντάζεστε, όπως δημητριακά πρωινού και το γιαούρτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων.



Η καστανή ζάχαρη
Η καστανή ζάχαρη δεν είναι απαραίτητα πιο θρεπτική από τη λευκή. Είναι ακριβώς σαν τη λευκή απλώς δεν της έχει αφαιρεθεί κατά την επεξεργασία η μελάσα και, έτσι, αποκτά το καφέ της χρώμα. Περιέχει 95% σακχαρόζη και 5% μελάσα, η οποία προσθέτει αυτή την καραμελένια γεύση, αλλά δεν έχει μεγάλα θρεπτικά οφέλη έναντι της λευκής ζάχαρης. Περιέχει λίγο κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα μέταλλα αλλά δεν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες.

Τι πρέπει να κοιτάζω σε μία ετικέτα τροφίμων
Η «ζάχαρη» είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται στον πίνακα με τις διατροφικές αξίες του τροφίμου. Εμφανίζεται ακριβώς από κάτω από τους υδατάνθρακες.

Λάβετε υπόψη ότι στον πίνακα αναγράφονται τα συνολικά σάκχαρα, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο τα πρόσθετα όσο και τα φυσικά σάκχαρα. Θα πρέπει να κοιτάξετε και τον κατάλογο συστατικών όταν ψάχνετε για πηγές ζάχαρης. Ακολουθούν μερικές λέξεις που πρέπει να αναζητήσετε. Όταν βλέπετε τα ακόλουθα συστατικά σημαίνει ότι τα τρόφιμα έχουν πρόσθετα σάκχαρα: Σακχαρόζη, ζάχαρη, υγρή ζάχαρη, ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, δεξτρίνη, μέλι, μελάσα, σιρόπι σφενδάμου, συμπυκνωμένος χυμός φρούτων. Επίσης, λέξεις που τελειώνουν σε «ose» όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η δεξτρόζη.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση