Το φαινόμενο της πεταλούδας βασίζεται στην “Θεωρία του Χάους”, μια θεωρία η οποία μας θυμίζει κάτι πολύ σημαντικό - Ο ρυθμός της ζωής δεν ακολουθεί ένα προβλέψιμο μοτίβο. Υπάρχουν πολλά απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα πράγματα γύρω μας. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα ενός γεγονότος εξαρτάται από διαφορετικές μεταβλητές. Δεν μπορούμε πάντα να προβλέψουμε τον τρόπο με τον οποίο οι μεταβλητές επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Υπάρχει πάντα ένα περιθώριο σφάλματος, ένας χώρος για αλλαγή, ένας παράγοντας που αλλάζει τα πάντα την τελευταία στιγμή. Μερικές φορές μια μικρή αλλαγή κάνει τεράστιο αντίκτυπο και κάνει ολόκληρο το σχέδιο χαοτικό.
Το φαινόμενο της πεταλούδας υποδηλωνει πως όλα είναι συσχετισμένα μεταξύ τους. Ότι δηλαδή μικρά πράγματα μπορεί να έχουν σημαντικές μη γραμμικές επιπτώσεις σε ένα πολύπλοκο σύστημα. Η ιδέα εκφράζεται συνήθως με την εικόνα μιας πεταλούδας - Οι μικρές αλλαγές στις αρχικές συνθήκες (το πέταγμα των φτερών μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο) μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις (δημιουργία τυφώνα στην άλλη άκρη της γης). Φυσικά, μια τέτοια απλή πράξη δεν μπορεί να δημιουργήσει κυριολεκτικά έναν τυφώνα. Όμως το νόημα είναι ότι μικρά γεγονότα, μπορεί να έχουν καταλυτική σημασία στις εναρκτήριες συνθήκες.
Στην ζωή θα υπάρχει πάντα το χάος, είτε αυτό μας αρέσει είτε όχι. Ο καθένας από εμάς αναζητά την σταθερότητα στην ζωή του. Όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε το χάος. Είναι ο μόνος τρόπος που αισθανόμαστε ασφαλείς. Το προβλέψιμο μας επιτρέπει να φύγουμε από το σπίτι χωρίς φόβο. Μας επιτρέπει να δημιουργούμε τη ζωή μας και το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, πολλές φορές υποτιμάμε την δυνατότητα μας να ανταπεξέλθουμε στην αβεβαιότητα που μας προκαλούν κάποιες καταστάσεις. Το μυαλό μας προετοιμάζεται όσο εμείς σκεφτόμαστε όλα τα πιθανά σενάρια που μπορούν να προκύψουν. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί το μέλλον, όμως μπορούμε να συμβάλουμε στις μικρές αλλαγές που θα έχουν θετικές επιπτώσεις σε ότι πρόκειται να έρθει.
Δεν μπορούσαμε να προνοήσουμε την εμφάνιση της πανδημίας αυτής αλλά μπορούμε ο καθένας από εμάς να συμβάλουμε εμποδίζοντας την εξάπλωση της. Μένουμε στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μένουμε σπίτι για να προστατεύσουμε αγαπημένα πρόσωπα άλλων ανθρώπων. Μένουμε σπίτι ούτως ώστε ο ιός αυτός να μην νιώθει πια ευπρόσδεκτος και να αποχωρήσει.
Στέφανη Γεωργίου
Κλινική Ψυχολόγος
https://www.stephaniegeorgiou.com/