ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

«Το παγκάκι» της Μέγκαν, Δούκισσας του Σάσσεξ

Ένα βιβλίο αγκαλιά που χωρά όλου του κόσμου τους μπαμπάδες με τους γιους τους.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Συγγραφή: Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσσεξ

Εικόνες: Κρίστιαν Ρόμπινσον

Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδ. Πατάκης

Σελ. 34

 

 

Αυτό είναι το δικό σου το παγκάκι,

όπου θα φυσήξει της ζωής το αεράκι

για σένα και τον γιο μας,

το παιδί μας, τον καρπό μας.

 

Στις 2 Απριλίου 2022 κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, από τις εκδόσεις Πατάκη, το πρώτο παιδικό βιβλίο της Μέγκαν Μαρκλ με τίτλο Το παγκάκι.

Εικάζεται ότι η Μέγκαν Μαρκλ έλαβε μεταξύ 250.000 έως 500.000 λίρες ως προκαταβολή για την συγγραφή του βιβλίου ενώ, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα διατεθούν κάποια από τα χρήματα αυτά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πάντως η προσπάθεια της Μέγκαν Μαρκλ, δεν είναι η πρώτη στη βασιλική οικογένεια, καθώς η Σάρα Φέργκιουσον έχει δημιουργήσει τη δική της σειρά βιβλίων ενώ και ο πρίγκιπας Κάρολος έχει γράψει επίσης ένα παιδικό βιβλίο με θέμα «The Old Man of Lochnagar» το 1980, για να συγκεντρώσει χρήματα για το Children's Trust.

Τι είναι το παγκάκι; Το παγκάκι, είναι ένα μικρό κάθισμα στο οποίο μπορούν να κάθονται ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι. Το παγκάκι μπορεί να είναι κατασκευασμένο με μέταλλα, πέτρα, ξύλο ή συνθετικά υλικά. Μπορεί να έχει πλάτη ή να μην έχει. Μπορεί να είναι με βραχιόνες ή χωρίς.

Αυτό το παγκάκι, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης στη Λογοτεχνία και γενικότερα στις Τέχνες. Γίνεται σύμβολο και σημείο αναφοράς. Είναι η σταθερά ή το σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη ή έκφραση των συναισθημάτων και ανησυχιών που απασχολούν τον/την συγγραφέα κάθε φορά. Μετατρέπεται σε εργαλείο διαχείρησης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων.

Πολλοί συγγραφείς, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, είδαν το παγκάκι ως αφορμή εξιστόρησης των σκέψεων και βιωμάτων τους. Κάποια από αυτά είναι: Έρως στο παγκάκι, του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Το παγκάκι της φιλίας, της Γουέντι Μεντούρ. Το παγκάκι που ήθελε να γίνει βάρκα, της Εύας Ιεροπούλου. Το παγκάκι και μικρές ιστορίες του, της Πένυ Ραμαντάνη. Το παγκάκι του κανένα, του Μισέλ Φάις. Το θεατρικό Κόκκινο ρομάντζο (Το παγκάκι), του Αλεξάντερ Γκέλμαν. Ακόμα και το Φόρεστ Γκαμπ, του Γουίνστον Γκρουμ, που έγινε και ταινία με τον ίδιο τίτλο, βλέπουμε πως έχει ως αφετηρία του το παγκάκι. Η ταινία ξεκινά με τον Φόρεστ να κάθεται στο παγκάκι περιμένοντας υπομονετικά το λεωφορείο.

Το βιβλίο της Μέγκαν, Δούκισσας του Σάσσεξ όπως το υπογράφει, είναι αφιερωμένο στον άντρα και στο αγόρι που κάνουν την καρδιά της να χτυπάει ντουπ ντουπ ντουπ. Εμπνευσμένη από την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου, την οποία βιώνει και εξωτερικεύει από τη ματιά της μάνας, μας χαρίζει ένα ποίημα που μας καθηλώνει, θα έλεγα, με την απλότητά του, αλλά παράλληλα μας μαγεύει με τον ρεαλισμό του και μας εξελίσσει σε καλύτερους ανθρώπους από κάθε άποψη, κυρίως όμως στον τρόπο που αξιολογούμε ή εκτιμούμε τις στιγμές στη ζωή μας και στο τρόπο που βλέπουμε και δεχόμαστε τον διαφορετικό τρόπο ζωής που επιλέγουν κάποιοι άλλοι.

Το Παγκάκι είναι εικονογραφημένο από τον Κρίστιαν Ρόμπινσον, τον βραβευμένο με Κάλντεκοτ, ο οποίος κατάφερε να πάρει το βιβλίο ένα βήμα πάρα πέρα. Ενώ περιμένουμε να δούμε σε όλη την εικονογράφηση εικόνες με τον πρίγκιπα και τον γιο τους, προς μεγάλη μας έκπληξη, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν συμβαίνει αυτό παρά μόνο σε μερικές μόνο εικόνες. Βέβαια, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αυτό συμβαίνει για να μπορέσει η αγκαλία που δίνει το συγκεκριμένο βιβλίο, να χωρέσει όσο είναι δυνατό περισσότερους μπαμπάδες με τους γιους τους, όποιον τρόπο κι' αν διάλεξαν να ζουν ή δρόμο επίλεξαν να έχουν, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους, τη θρησκεία τους, την καταγωγή ή τα ενδιαφέροντά τους.

«Το Παγκάκι ξεκίνησε σαν ένα ποίημα που έγραψα για τον σύζυγό μου την Ημέρα του Πατέρα, έναν μήνα μετά τη γέννηση του Άρτσι. Το ποίημα αυτό αποτέλεσε τη βάση αυτής της ιστορίας. Ο Κρίστιαν τη μετέτρεψε με τα όμορφα και απαλά του χρώματα σε εικόνες που εκφράζουν τη ζεστασιά, τη χαρά και την εμπιστοσύνη που περιέχεται σε κάθε σχέση πατέρα-γιου, όποιος κι αν είναι ο τρόπος ζωής τους. Για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα και να αναδείξουμε τον μοναδικό αυτό δεσμό μέσα από πολλές οπτικές, χρειάστηκε να δουλέψουμε πολύ στενά. Εύχομαι το Παγκάκι να αγαπηθεί από κάθε οικογένεια, γιατί θα αντικατοπτρίζει την αλήθεια της καθεμιάς από αυτές, όπως αντικατοπτρίζει την αλήθεια της δικής μου». Μέγκαν Μαρκλ

Η υπεύθυνη εκδόσεων του Random House Books for Young Readers Group, Μάλλορυ Λερ, δηλώνει πως: «Το κείμενο εξερευνά με ευαισθησία τη σχέση πατέρα-γιου αγγίζοντας τις ευαίσθητες χορδές κάθε πατέρα ή κηδεμόνα»,. «Η ζωγραφική του Κρίστιαν ταιριάζει υπέροχα στα τρυφερά συναισθήματα που προκαλούν οι λέξεις της Μέγκαν και κάθε εικόνα μεταφέρει τη χαρά και την αγάπη της σχέσης πατέρα-γιου. Το Παγκάκι είναι μια ιστορία που γράφτηκε για να μείνει και να διαβάζεται κι από τις επόμενες γενιές».

lasithiotakisa@sppmedia.com

Ψάξτε για το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο Parga εδώ.

 

 

 

 

 

 

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση

X