Ζωή Τουτουντζίδου
Η πολύμηνη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με την πανδημία και η ανάγκη που προέκυψε για κοινωνικό αποκλεισμό και περιορισμό σε καθημερινές μας δραστηριότητες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη, καθώς και η κατάχρηση ουσιών.
Με τους λειτουργούς ψυχικής υγείας να υποστηρίζουν πως 1 στους 4 ενήλικες αντιμετωπίζει προβλήματα κατάθλιψης ως αποτέλεσμα της πανδημίας, με παρόμοια συμπτώματα να παρατηρούνται και σε παιδιά.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο δείχνουν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας, με αύξηση της κατάθλιψης. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την κοινωνικοποίηση και την ενασχόληση δημιουργικών δραστηριοτήτων . Κάτι που δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτό καθώς πέραν της τηλεκπαίδευσης πολλά παιδιά αναγκάζονται να μείνουν σπίτι είτε λόγο νόσησης είτε λόγο φόβου μόλυνσης.
Είναι λοιπόν σημαντικό οι γονείς να βρουν τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και προστασίας των οικογενειών από τις επιπτώσεις της απομόνωσης, που γνωρίζουμε ότι αυξάνουν την πιθανότητα αρνητικών αποτελεσμάτων για τα παιδιά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας δημιουργικής ασχολίας του παιδιού ή μέσω συζητήσεων μαζί του.