ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Δερμάτινο jumpsuit και αθλητικά παπούτσια
 

Μήπως τα πολλά φρούτα κάνουν κακό;

Το καλοκαίρι τρώμε περισσότερα φρούτα, μιας και οι επιλογές είναι περισσότερες, όμως υπάρχει περίπτωση η κατανάλωση πολλών φρούτων να κάνει κακό στη διατροφή και την υγεία μας;

Σταύρη Φράγκου

Η καλοκαιρινή περίοδος είναι ιδανική για να αυξήσουμε την ποσότητα και την ποικιλία φρούτων που καταναλώνουμε, γιατί αφενός υπάρχουν περισσότερες επιλογές και αφετέρου τα αναζητάμε συχνότερα όταν θέλουμε ένα σνακ δροσιστικό και ελαφρύ. 

Περίπου το 40% των τροφίμων που τρώμε πρέπει να είναι φρούτα και λαχανικά και πρέπει να στοχεύουμε τουλάχιστον σε πέντε μερίδες την ημέρα. Είναι καλύτερο να υπάρχει μια ποικιλία όσον αφορά στα φρούτα και στα λαχανικά, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συμβουλές για το πώς οι πέντε μερίδες πρέπει να χωριστούν μεταξύ φρούτων και λαχανικών.

H Χαρά Μαλιώτη, Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές μάς δίνει χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά στα φρούτα.



ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΦΡΟΥΤΑ
Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Τα φρούτα είναι γεμάτα από θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς και ακόμη και να μειώσουμε τον κίνδυνο για ασθένειες. 

Τα φρούτα, γενικά, περιέχουν λιγότερη ζάχαρη από άλλα τρόφιμα - κέικ, μπισκότα και σοκολάτες - και έρχονται χωρίς το πρόσθετο λίπος. Επίσης, λόγω του περιεχομένου τους σε νερό και φυτικές ίνες, έχουν σχετικά λίγες θερμίδες. Μία μεσαία μπανάνα, για παράδειγμα, περιέχει λιγότερη ζάχαρη από μια σοκολάτα γάλακτος 50 γραμμαρίων και έχει τις μισές θερμίδες. Έτσι, τα φρούτα είναι μια καλή εναλλαγή για γλυκές απολαύσεις. Προσπαθήστε, ωστόσο, να μην μένετε μόνο σε ένα είδος φρούτου. Η επιλογή μιας πολύχρωμης ποικιλίας φρούτων είναι σημαντική, καθώς κάθε χρώμα φέρει το δικό της σύνολο μοναδικών χημικών ουσιών καταπολέμησης ασθενειών που ονομάζονται φυτοχημικά. Αυτά τα φυτοχημικά δίνουν στα φρούτα τα ζωντανά τους χρώματα και, φυσικά, μερικές από τις υγιείς ιδιότητές τους.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Είναι δυνατόν να φάμε υπερβολικά πολλά φρούτα; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι απλή. Είναι όντως δυνατό κάποιοι άνθρωποι να έχουν στη διατροφή τους πάρα πολλές ποσότητες από κάποιο τρόφιμο, ακόμη και υγιεινά τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Όπως, όμως, με όλες τις τροφές, είναι καλύτερο βέβαια να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Πολλοί από εμάς δεν καταφέρνουν, εντούτοις, να τηρήσουν τον κανόνα των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά, έτσι για τους περισσότερους από εμάς δεν μπορεί να ισχύσει ο περιορισμός αυτός.

ΠΟΛΛΟΙ ΧΥΜΟΙ 
Άλλη μια ερώτηση που κάνει πολύς κόσμος είναι το κατά πόσο ο χυμός φρούτων είναι τόσο καλός όσο ολόκληρο το φρούτο. Λαμβάνοντας υπόψη όσα αναφέραμε πιο πάνω, να θυμάστε ότι ο χυμός φρούτων είναι η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, καθώς οι χυμοί θα πρέπει να περιοριστούν σε 150ml την ημέρα, που αυτό αντιστοιχεί σε μόνο ένα ποτήρι! Κι αυτό γιατί ο χυμός φρούτων είναι υψηλός σε σάκχαρα και έρχεται χωρίς τα άλλα οφέλη που παίρνετε από ένα ολόκληρο φρούτο.

Η επεξεργασία των φρούτων σε χυμούς απελευθερώνει σάκχαρα από τα κύτταρα των φρούτων, μετατρέποντάς τα σε ελεύθερα σάκχαρα - τον τύπο που πρέπει να περιορίσουμε. Και επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να πιείτε ένα ποτήρι χυμό, το οποίο μπορεί να περιέχει αρκετά φρούτα, από το να τρώτε το ισοδύναμο σε ολόκληρα φρούτα, καταναλώνετε και περισσότερη ποσότητα σακχάρου και θερμίδων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να στοχεύουμε να τρώμε τουλάχιστον δύο φρούτα την ημέρα. Μια μερίδα φρούτων είναι ισοδυναμεί με:
- 1 μεσαίο μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι, νεκταρίνι, ροδάκινο
- 2 μικρά βερίκοκα, ακτινίδια ή δαμάσκηνα
- 1 φλιτζάνι φρούτα σε φέτες (μούρα, σταφύλια, φρουτοσαλάτα).

Μάθετε και αυτό: 
Υπάρχει η πεποίθηση ότι τα φρέσκα φρούτα είναι καλύτερα από τα κατεψυγμένα. Όμως, τα φρέσκα συνήθως χρειάζονται πολλές μέρες για να μεταφερθούν από το αγρόκτημα (ή από το εξωτερικό) στην αγορά και, στο διάστημα αυτό, πολλά θρεπτικά συστατικά τους χάνονται ή μειώνονται. Τα κατεψυγμένα, όμως, καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή κι αυτό βοηθά στο να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά τους.

Διατροφικό tip: 
Εάν έχετε διαβήτη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά, αντί να κόψετε αμέσως τα φρούτα, ελέγξτε τα μεγέθη των μερίδων σας, εξαπλώστε την πρόσληψή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και κοιτάξτε από πού άλλου μπορεί να προέρχεται η ζάχαρη στη διατροφή σας.

Το καλοκαίρι μού αρέσει να τρώω μόνο φρούτα για βραδινό. Είναι εντάξει;
Πάντα το καλοκαίρι αναζητούμε κάτι πιο δροσιστικό για τα γεύματά μας. Για να έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα, εκτός των φρούτων, θα ήταν καλύτερο να προσθέσετε στο δείπνο σας και πρωτεΐνη, όπως τυρί χαμηλών λιπαρών, χαλλούμι ή ένα μικρό γιαούρτι και επίσης ένα μικρό παξιμαδάκι ή κριτσίνι ολικής αλέσεως.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση