Πολύ συχνά η απότομη μετάβαση από κάποιο άλλο άθλημα σε συστηματικό τρέξιμο μας αφήνει έντονα σημάδια, από τις πολύ απλές φουσκάλες στα πόδια μέχρι την υπερβολική πίεση στο στήθος από λάθος αθλητικό bra. Θα μας ήταν αρκετά χρήσιμος ένας οδηγός με κάποιες βασικές συμβουλές προς…«ναυτιλομένους» λίγο πριν ξεκινήσουμε να τρέχουμε, για να προλάβουμε κάποια βασικά θέματα όπως:
1. Με την πάροδο του χρόνου τρέξιμο γίνεται ευκολότερο. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή να ξεπεράσουμε το συνολικό πιάσιμο των μυών μας και την εξάντληση από τις μεγάλες αποστάσεις, αλλά αυτό που πρέπει σίγουρα να κάνουμε είναι να μην τα παρατήσουμε με τις πρώτες δυσκολίες!
2. Δεν αμελούμε την αγορά ποιοτικού εξοπλισμού. Μπορεί στην αρχή να μας φαινόταν ικανοποιητική η απόκτηση οικονομικών sneakers και ρούχων για το τρέξιμο. Στη συνέχεια, όμως, συνειδητοποιήσαμε ότι με τη συστηματική εφίδρωση του σώματος αλλά και τις φθορές των πελμάτων από «άβολα» παπούτσια, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε σε ποιοτικά αθλητικά είδη που θα διευκολύνουν την άσκηση και δεν θα μας ταλαιπωρούν!
3. Το τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο είναι δυσκολότερο από το διάδρομο. Και δεν μιλάμε τόσο για τη διαδικασία και τα αποτελέσματα της άσκησης στο σώμα μας, όσο για τις συνθήκες. Η προπόνηση σε λόφους, ανώμαλο έδαφος, με αέρα, ήλιο ή υπερβολική ζέστη καθιστούν τη δραστηριότητα πολύ πιο σκληρή από ό, τι στο γυμναστήριο, αλλά ταυτόχρονα πιο περιπετειώδη και ευεργετική για την αντοχή μας.