Μαρία Σάββα
Εδώ και χρόνια ακούμε πάντα κάποιο διατροφολόγο να λέει ότι πρέπει να πίνουμε ένα φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού σε κάθε πρωινό για την καθημερινή μας δόση βιταμίνης C, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό και την υγεία του δέρματος. Αξίζει όμως, πραγματικά το κόστος της καθημερινής κατανάλωσης ενός ποτού με τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη;
Ο χυμός πορτοκαλιού εξακολουθεί να θεωρείται ευρέως ως μια πιο υγιεινή επιλογή από άλλα ζαχαρούχα ποτά όπως η σόδα, επειδή είναι φτιαγμένος από φρούτα, τελικά όμως δεν έχουν τόση μεγάλη διαφορά. Ενώ η ζάχαρη στους 100% χυμούς φρούτων υπάρχει εκ φύσεως αντί να προστίθεται, όπως είναι στα ροφήματα με ζάχαρη, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και αντιδρά σε αυτή τη ζάχαρη είναι ουσιαστικά ο ίδιος. Επιπλέον, ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει συχνά τόση ζάχαρη όσο και θερμίδες.
Το ρόφημα είναι αναμφισβήτητα μια εξαιρετική πηγή μερικών βασικών θρεπτικών συστατικών. Ένα φλιτζάνι χυμού πορτοκάλι περιέχει περίπου 80-100% της ημερήσιας αξίας βιταμίνης C, ανάλογα πάντα με την μάρκα του χυμού, 10 % κάλιο, 15% θειαμίνη και 15% φυλλικό οξί , μαζί με πολυφαινόλες και άλλα φυτοχημικά . Πέρα από αυτά , έχει και κάποιες όχι και τόσο λυτρωτικές ιδιότητες, όπως 24 περίπου γραμμάρια ζάχαρης.
Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν και οι χυμοί φρούτων μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβείς όσο τα ζαχαρούχα ποτά, σίγουρα δεν είναι τόσο υγιεινοί όσο ολόκληρα τα φρούτα. Έτσι πάντα να υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες από την κατανάλωση τους.
1. Αύξηση βάρους
Όπως τα περισσότερα φαγητά και ποτά, ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει θερμίδες οι οποίες σχεδόν όλες προέρχονται από ζάχαρη. Χωρίς χορταστικά, θρεπτικά συστατικά που επιβραδύνουν την πέψη, όπως φυτικές ίνες, υγιή λίπη ή πρωτεΐνες, ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να προκαλέσει αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους με τον ίδιο τρόπο που προκαλεί η σόδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εάν πίνετε χυμό πορτοκαλιού τακτικά.
2. Μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Η κατανάλωση 1-2 ποτήρια χυμού φρούτων κάθε μέρα συσχετίστηκε με έως και 21% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση ολόκληρων φρούτων συσχετίστηκε σημαντικά με 23% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
3. Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Με δύο φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα για ένα μήνα, η αρτηριακή πίεση φαίνεται να μειώνεται. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα οφέλη μπορεί να συνδέονται με την εσπεριδίνη η οποία είναι η κύρια πολυφαινόλη στον χυμό πορτοκαλιού που έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιαθηρογόνο ρόλο.
4. Πιθανό να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας
Η καθημερινή κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες κακής υποκειμενικής γνωστικής λειτουργίας. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα οφέλη του χυμού για την υποστήριξη του εγκεφάλου μπορεί να προέρχονται από την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές και βιοδραστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και πολυφαινολών σε περίπου 100% χυμούς φρούτων
5. Θα είστε πιο κοντά στην επίτευξη του καθημερινού σας στόχου για κατανάλωση φρούτων
H κατανάλωση χυμού έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη κατανάλωση άθικτων φρούτων και λαχανικών. Δηλαδή, η αφαίρεση του χυμού πορτοκαλιού από τη διατροφή θα μείωνε πραγματικά την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και θα αύξανε τον αριθμό των ζαχαρούχων ποτών που καταναλώνουν οι άνθρωποι, ενώ διαπιστώνουμε ότι πίνοντας 100% χυμό φρούτων υπάρχει 42% περισσότερη πιθανότητα να ικανοποιηθούν οι συνιστάμενες ποσότητες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά.