newsroom must
Τα βότανα που μας χαρίζει η μητέρα φύση είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας, λόγω των τονωτικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων τους. Κάποια από αυτά, είναι ακόμα πιο πολύτιμα, όπως τα αντιοξειδωτικά βότανα που περιέχουν τις πολυφαινόλες, ουσίες πάνω
στις οποίες κατά κύριο λόγο στηρίζεται η έντονη αντιοξειδωτική τους δράση. Όταν ο οργανισμός μας μέσω των βοτάνων και των αφεψημάτων τους προσλαμβάνει τα διάφορα αντιοξειδωτικά συστατικά, έχει τη δυνατότητα
να καταπολεμήσει τις βλαβερές για εμάς ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται.
Γαρύφαλλο
Είναι πλούσιο σε πολυφαινολικές ενώσεις, μια μεγάλη κατηγορία φυτικών ενώσεων που πιστεύεται ότι προσδίδουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το γαρύφαλλο κατέχει την υψηλότερη θέση ως φυσικό αντιοξειδωτικό.
Ρίγανη
Είναι πλούσια σε φυτοχημικά όπως θυμόλη και ροσμαρινικό οξύ και βιταμίνη Ε. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίγανη έχει την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση και φαινολική περιεκτικότητα σε σύγκριση με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τη μέντα και τον γλυκό βασιλικό.
Τζίντζερ
Περιέχει διάφορες ενώσεις που πιστεύεται ότι παρέχουν οφέλη για την υγεία. Ανάμεσά τους η τζιντζερόλη, συγγενής της καψαϊκίνης που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι, η οποία προσδίδει στη ρίζα τη χαρακτηριστική της πικάντικη γεύση. Ιστορικά, το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει τα πάντα, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι γαστρεντερικές παθήσεις. Το τζίντζερ μπορεί να προστατεύει τους ιστούς και τα όργανα από την οξειδωτική βλάβη και να προλαμβάνει την ανάπτυξη του καρκίνου.
Κανέλα
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά της κανέλας, όπως η κινναμαλδεΰδη, τα οποία εντοπίζονται στις κυτταρικές καλλιέργειες και στις μελέτες σε ζώα, υποδηλώνουν ότι η κανέλα μπορεί να δράσει ως αντιοξειδωτικό στους ανθρώπους.
Χαρά Μαλιώτη - Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
chara@projecthealth.com.cy