Κατά την περίοδο μιας πανδημίας είναι φυσιολογικό να μας κυριεύουν αρνητικά συναισθήματα, αυτό συμβαίνει γιατί το άγχος και η έντονη ανησυχία είναι φυσιολογικές αντιδράσεις όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που μέχρι τώρα ήταν άγνωστη σε εμάς. Μια πανδημία, μπορεί να μας προκαλέσει ανησυχίες για την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας, ανησυχίες για την εργασία μας και τα οικονομικά μας, απόγνωση, καχυποψία, φόβο, μοναξιά, κοινωνική απομόνωση αλλά και προβλήματα διάθεσης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στην πρόληψη έχει η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Από έρευνες γνωρίζουμε ότι το έντονο άγχος και η ανησυχία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τα καλά νέα όμως είναι ότι αν και αυτή τη στιγμή μπορεί να σου φαίνεται ακατόρθωτο, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις έτσι ώστε να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου και να παραμείνεις ψύχραιμη/ος.
Εδώ μπορείς να βρεις κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείς να παραμείνεις ψύχραιμος/η και να αντέξεις το #μένουμε_σπίτι
- Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να μην μένεις ολόκληρη την ημέρα με τις πυτζάμες. Ξύπνα κάθε μέρα την ίδια ώρα που ξυπνούσες και προηγουμένως, κάνε ένα μπάνιο, περιποιήσου τον εαυτό σου και ξεκίνα την ημέρα σου στο σπίτι.
- Από το βράδυ, βάζε καθημερινά πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να μην είσαι αδρανής αλλά να νιώθεις παραγωγικός ακόμα και τις ώρες που είσαι στο σπίτι.
- Μην παρακολουθείς όλη την ημέρα τις ειδήσεις σχετικά με τις εξελίξεις του κορωνοϊού. Αν το κάνεις αυτό, βομβαρδίζεις τον εαυτό σου ολόκληρη την ημέρα με αρνητικές ειδήσεις. Αντιθέτως, προγραμμάτισε μια ώρα την ημέρα κατά την οποία θα ενημερωθείς για τις εξελίξεις, σε σημείο το οποίο θα σε βοηθήσει στο να προστατευτείς εσύ και οι γύρω σου. Επίσης, φρόντισε να ενημερώνεσαι από έγκυρες πηγές.
- Χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να νιώσεις πιο κοντά στους αγαπημένους σου. Πλέον, με την τεχνολογία μπορούμε πολύ εύκολα να μιλήσουμε και να δούμε τους αγαπημένους μας διαδικτυακά για να νιώσουμε πιο κοντά τους.
- Προσπάθησε να μην βλέπεις τον εαυτό σου σαν φυλακισμένο μέσα στο σπίτι σου. Σε αντίθεση, μπορείς να το δεις σαν μια ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά με την οικογένειά σου - αν και εφόσον αυτό είναι εφικτό κρατώντας πάντα τις αποστάσεις- και να αφιερώσεις σε αυτήν χρόνο τον οποίο δεν είχες προηγουμένως. Προσπαθήστε να διασκεδάζετε στο σπίτι παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, παρακολουθώντας αγαπημένες σας ταινίες, μαγειρεύοντας ή χορεύοντας.
- Μην ξεχνάς ότι όταν δεν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, αναγκαζόμαστε να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Οπότε, αυτή είναι η ευκαιρία μας να δοκιμάσουμε νέα πράγματα στο σπίτι ή να θυμηθούμε ξανά μια ασχολία που κάναμε στο παρελθόν όμως λόγω έλλειψης χρόνου την αφήσαμε πίσω.
- Οι πράξεις καλοσύνης προάγουν θετικά συναισθήματα. Βάλε σαν στόχο να βοηθήσεις κάποιον, για παράδειγμα, μπορείς να πας εσύ να πάρεις τα ψώνια για ένα αγαπημένο σου πρόσωπο το οποίο ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.
- Εάν δεν το έχεις κάνει ακόμα, δοκίμασε το διαλογισμό ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα αρνητικά σου συναισθήματα. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις άλλες τεχνικές χαλάρωσης όπως διαφραγματικές αναπνοές ή προοδευτική μυϊκή χαλάρωση. Ισορρόπησε τα συναισθήματα με τη λογική σου. Είναι φυσιολογικό τώρα να έχεις έντονα συναισθήματα, προσπάθησε όμως να τα ισορροπήσεις με τη λογική σου. Σε αυτό θα σε βοηθήσει το να δεις τα γεγονότα έτσι ώστε να σταματήσεις να καταστροφολογείς.
- Θυμήσου ότι αν και έχουμε ακυρώσει ταξίδια, τα σχολεία και οι δουλειές έχουν κλείσει- ή δουλεύουμε από το σπίτι-, έχουμε ακυρώσει κάθε συνάθροιση και είμαστε συνεχώς με ένα αντισηπτικό στο χέρι, είμαστε σε αυτό μαζί, δεν είσαι μόνος, και όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Θεογνωσία Μεϊτανή, MSc
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.theognosiameitani.org
99359809