Μαρία Καραμάνου
Όλοι μας έχουμε βρεθεί στην θέση του να μην ξέρουμε τι διαφορετικό να μαγειρέψουμε τώρα που μπήκε για τα καλά η Άνοιξη και πλησιάζει το καλοκαίρι. Η αγκινάρα είναι ένα εποχιακό λαχανικό που βρίσκεται στην καλύτερη φάση του την Άνοιξη. Για όλες όσες το έχουν δοκιμάσει έχει μία μοναδική γεύση και υφή που το καθιστά δημοφιλές σε πολλά πια΄τα.
Τα διατροφικά οφέλη της αγκινάρας είναι πάρα πολλά αφού είναι ένα λαχανικό γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την υγεία. Έχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, καλίου, μαγνησίου αλλά και φυτικών ινών. Το καλύτερο είναι ότι είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες, γεγονός που την καθιστά εξαιρετική για τη διαχείριση βάρους.
Ένα από τα βασικά οφέλη της αγκινάρας για την υγεία είναι η ικανότητά της να βοηθάει την πέψη, επίσης μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η αγκινάρα είναι πλούσια πηγή σιδήρου, βιταμίνης Β οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μία μυστική ιδιότητα της αγκινάρας που σίγουρα δεν γνωρίζατε είναι ότι περιέχουν πρωτεΐνη.
Πως να τις μαγειρέψετε :
Όταν επιλέγετε αγκινάρες, αναζήτησε αυτές που είναι πιο σφιχτές αλλά και βαριές ανάλογα βέβαια με το μέγεθος τους. Τα φύλλα τους πρέπει να είναι σφιχτά και το χρώμα πρέπει να είναι βαθύ πράσινο χωρίς σημάδια κιτρινίσματος. Όσο αναφορά τον τρόπο μαγειρέματος, όπως όλα τα λαχανικά θέλουν τον τρόπο τους. Μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμό, να βράσουν, να ψηθούν ή ακόμη να γίνουν στη σχάρα.
Ιδέες για εύκολες και θρεπτικές συνταγές :
1) Σαλάτα με ψητή αγκινάρα - Συνδυάστε ψητές αγκινάρες με ανάμεικτα χόρτα της αρεσκείας σας και ντοματίνια. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι για να την κάνετε πιο δροσερή και να δώσετε μία έξτρα γεύση.
2) Ντιπ με σπανάκι και αγκινάρα - Συνδυάστε το σπανάκι αφού πρώτα θα το έχετε μαγειρέψει,μαζί με την καρδιά της αγκινάρας. Για να δώσετε υφή και γεύση στο ντιπ σας προσθέστε σκόρδο και τυρί κρέμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και cottage.
3) Πίτσα με αγκινάρα και μανιτάρια - Σε ένα φύλλο πίτσας ή τορτίγια, βάλτε σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια κομμένα σε φέτες, καρδιές αγκινάρας και τυρί μοτσαρέλα για ένα νόστιμο και χορτοφαγικό αποτέλεσμα.
4) Στήθος κοτόπουλου με αγκινάρα και σπανάκι - Οι αγκινάρες μπορούν να ενσωματωθούν ακόμη και σε κυρίως πιάτα. Ανοίξτε το στήθος κοτόπουλου και γεμίστε το με ένα μείγμα από καρδιές αγκινάρας, σπανάκι, τυρί κρέμα ή cottage, σκόρδο και τυρί παρμεζάνα. Αμέσως μετά ψήστε στο φούρνο.
5) Ριζότο αγκινάρας και μανιταριών - Αυτό είναι ένα εορταστικό ριζότο ιδανικό για όσες θέλουν κάτι εύκολο και comfort. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε μανιτάρια και καρδιές αγκινάρας μαζί με σκόρδο και κρεμμύδι. Προσθέτουμε ρύζι arborio και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ένα εάφρύ χρώμα . Προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό κότας, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να γίνει κρεμώδες το μείγμα. Τελειώνουμε προσθέτωντας παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
6) Σαλάτα αγκινάρας και ντομάτας - Μία πολύχρωμη και δροσερή σαλάτα για όλα τα γούστα. Ιδανική για την άνοιξη και το επερχόμενο καλοκαίρι. Ανακάτεψε καρδιές αγκινάρας, ντοματίνια, κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες, βασιλικό και μια απλή σως φτιαγμένη με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και μουστάρδα. Μπορείτε να την σερβίρετε είτε ως συνοδευτικό είτε να προσθέσετε μέσα κοτόπουλο ή γαρίδες ώστε να το μετατρέψετε σε ένα πλήρες γεύμα.