Ζωή Τουτουντζίδου
Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων. Ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
Η ανάγνωση ενός βιβλίου αποτελεί πάντα η καλύτερη λύση για προσωπικές αναζητήσεις και ένα ταξίδι χωρίς περιορισμούς. Αυτό που διαβάζουμε προσθέτει και εμπλουτίζει αυτό που έχουμε μέσα μας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί και να μας προβληματίσει, αλλά, πάντα μας βάζει σε μια δημιουργική συνομιλία με τον εαυτό μας.
Ουσιαστικά ανοίγει μία πόρτα με το υποσυνείδητο και μάς επιτρέπει να εισχωρήσουμε εκεί, μαθαίνοντας παράλληλα αρκετές κρυφές του εαυτού μας.
Πέραν όμως από την εσωτερική αναζήτηση, έρευνες απέδειξαν ότι η ανάγνωση βιβλίου συνδέετε άμεσα με την νοητική ικανότητα και την διατήρηση της στο πέρασμα των χρόνων, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες άνοιας και άλλων εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου.
Επιπρόσθετα, το διάβασμα ενός ενδιαφέροντος κειμένου βοηθάει στην χαλάρωση και την ξεκούραση. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι η ανάγνωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους. Μάλιστα, το διάβασμα φάνηκε να είναι πιο αποδοτικό ως αγχολυτικό ακόμα και από τη μουσική ή μια βόλτα.
Τέλος, το διάβασμα βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου, ακριβώς γιατί συνδέετε με το αίσθημα χαλάρωσης. Η υιοθέτηση μιας αγχολυτικής ρουτίνας πριν πέσετε για ύπνο είναι ένας καλός τρόπος να ηρεμήσει το μυαλό σας και να δώσει το σύνθημα στο σώμα σας να κοιμηθεί.
Τα οφέλη του βιβλίου ανεξαρτήτως περιεχόμενου ή κατηγορίας είναι πολλά τόσο στην νοητική όσο και ψυχική υγεία μας, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο μας, μάς χαλαρώνει και μάς κρατάει συντροφιά, εξάλλου δεν είναι τυχαία η έκφραση «κάθε βιβλίο είναι και ένας θησαυρός γνώσεων».