Μαρία Σάββα
Η γυναικολόγος Dr. Rajani εξήγησε πως η επιλογή να μην φοράμε σουτιέν μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα για κάθε γυναίκα, ανάλογα με παράγοντες όπως το μέγεθος του στήθους και η ατομική άνεση. Ενώ η αφαίρεση του σουτιέν μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και να βελτιώσει την κυκλοφορία, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαλάρωση του στήθους.
«Τα αποτελέσματα του να μη φοράτε σουτιέν ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με παράγοντες όπως το μέγεθος του στήθους, η ελαστικότητα των ιστών και η ατομική άνεση».
«Η αφαίρεση σουτιέν μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη άνεση για ορισμένα άτομα, καθώς τα σουτιέν μπορεί μερικές φορές να προκαλούν δυσφορία, ερεθισμό ή πίεση στους ώμους και το θώρακα. Επιπλέον, η μη χρήση σουτιέν μπορεί να προάγει την καλύτερη κυκλοφορία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με το δέρμα».
Η επιλογή αν θα φορέσει κανείς σουτιέν ή όχι εξαρτάται από την προσωπική άνεση και τις ατομικές προτιμήσεις. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία που προάγει τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική ευεξία.
«Αν και υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν τη χρήση σουτιέν με τη χαλάρωση των μαστών, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η φυσική στήριξη που παρέχουν τα σουτιέν μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της σφριγηλότητας των μαστών με την πάροδο του χρόνου».
«Το να κυκλοφορείτε χωρίς σουτιέν μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κίνηση του στήθους, προκαλώντας ενδεχομένως τέντωμα των συνδέσμων και των ιστών στήριξης»
Αν και το θέμα έχει εμφανιστεί στη δημοσιότητα πολλές φορές, πρόσφατα ενισχύθηκε από το lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν περισσότερες γυναίκες άρχισαν να προτιμούν την άνεση του μη φορέσιμου σουτιέν εργαζόμενες από το σπίτι.
Παράλληλα, το κίνημα χωρίς σουτιέν επανεμφανίζεται διαρκώς από τη δεκαετία του 1960 και φέρνει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ελευθερία της γυναίκας και την αποδοχή του σώματός της χωρίς περιορισμούς.