Η υγιεινή διατροφή φαίνεται πως έχει μπερδέψει πολύ κόσμο σχετικά με το τι ακριβώς περιλαμβάνει και πώς μπορούμε να την ακολουθούμε. Γι’ αυτό και ήρθε η ώρα να ξεδιαλύνουμε μερικά… θολά σημεία.
Μύθος 1: Τα «φυσικά» γλυκαντικά, όπως το μέλι, είναι πιο υγιεινά από τη ζάχαρη.
Στην πραγματικότητα, το μέλι, τα σιρόπια και οτιδήποτε τελειώνει σε «-όζη» (-ose) και η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (συμπεριλαμβανομένης της ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο) εξακολουθούν να είναι ζάχαρη, ανεξάρτητα από το πόσο φυσικά και υγιή είναι αυτά. Eπίσης, θα παρέχουν όλα περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέεται με υψηλή πρόσληψη ενέργειας, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία.
Μύθος 2: Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιής από μια πλούσια σε προϊόντα ολικής αλέσεως.
Το φαγόπυρο ή το quinoa ή το αμάραντο έχουν αποκτήσει πρόσφατα δημοτικότητα. Αναφέρονται συχνά ότι είναι πιο υγιή από τους συνηθισμένους σπόρους, καθώς δεν περιέχουν γλουτένη. Αλλά αν δεν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και αν δεν σας έχει συμβουλέψει κάποιος επαγγελματίας της υγείας να την αποφύγετε, τότε δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη να κόψετε τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Έτσι, αντί να εστιάζετε σε αυτό, προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι έχετε προϊόντα ολικής αλέσεως (συμπεριλαμβανομένης της βρώμης και του καστανού ρυζιού) και των προϊόντων που παράγονται από αυτά (όπως ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως και ζυμαρικά ολικής αλέσεως) στην διατροφή σας.
Μύθος 3: Το λάδι καρύδας είναι υγιές.
Το λάδι καρύδας φαίνεται να είναι παντού στα ΜΜΕ (ειδικά μετά το… «Survivor»), όπως και οι συνταγές και προϊόντα που το περιέχουν προς πώληση. Συχνά αναφέρεται ότι είναι ένα υγιές λίπος και υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μπορεί να βελτιώσει μια σειρά συνθηκών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου. Στην πραγματικότητα, το έλαιο καρύδας περιέχει περίπου 85% κορεσμένα λιπαρά. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει την ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.
Μύθος 4: Τα αυγά είναι κακά για την καρδιά.
Τα αυγά αποτελούν πηγή χοληστερόλης και πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να αποφεύγονται για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής νόσου. Οι συμβουλές σχετικά με τα αυγά άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει μπέρδεμα με το θέμα αυτό. Η αλήθεια είναι πως τα αυγά μπορούν να συμπεριληφθούν ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι πρώτες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χοληστερόλη στους κρόκους αυγών ήταν ο λόγος που οι συμμετέχοντες στη μελέτη αύξησαν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι δεν ήταν τα αυγά, αλλά τα κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν περισσότερο τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο τρόπος που μαγειρεύουνται τα αυγά ή τα τρόφιμα που τα συνοδεύουν είναι πιο σημαντικά από τα ίδια τα αυγά. Βράζοντας τα αυγά ή ποσέ είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισμα.
Μύθος 5 – Το Granola είναι ένα υγιεινό πρωινό.
Ενώ το granola είναι προϊόν ολικής αλέσεως, είναι συνήθως μια επιλογή υψηλή σε ζάχαρη, λόγω της προσθήκης μελιού, σιροπιών ή ζάχαρης, σε αντίθεση με το πρωινό με βρώμη. Το Granola είναι, επίσης, πιθανό να περιέχει πρόσθετα λιπαρά, επομένως είναι συνήθως υψηλότερο σε ενέργεια, κάτι που πρέπει να γνωρίζετε εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Επιπλέον, τα λιπαρά χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι φοινικέλαιο, το οποίο όπως το λάδι καρύδας είναι ένας τύπος κορεσμένων λιπαρών.
Μάθετε και αυτό:
Πολύς κόσμος επιλέξει το Granola για πρωινό, έχοντας την εντύπωση πως είναι μια υγιής λύση. Όμως, το granola, παρόλο που είναι προϊόν ολικής αλέσεως, είναι συνήθως μια επιλογή υψηλή σε ζάχαρη, λόγω της προσθήκης μελιού, σιροπιών ή ζάχαρης.
Διατροφικό tip
Τα φυσικά σάκχαρα όπως το μέλι και τα σιρόπια, όπως το σιρόπι αγαύης, το σιρόπι ρυζιού, το σιρόπι βύνης και η μελάσα, έχουν παρόμοια επίδραση στο σώμα με τη λευκή ζάχαρη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μου αρέσει να χρησιμοποιώ λάδι καρύδας στην διατροφή μου. Είναι, όμως, μια υγιής επιλογή;
Αν σας αρέσει η γεύση του λαδιού καρύδας τότε είναι εντάξει να το έχετε μέσα στην διατροφή σας αραιά. Αλλά για καθημερινή χρήση, οι έρευνες μας έχουν αποκαλύψει ότι είναι καλύτερο να αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα λιπαρά με ακόρεστα. Έτσι μην το χρησιμοποιείτε καθημερινά. Αντί αυτού προτιμήστε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.
Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy
Project Xealth