ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: ripped jeans, polo μπλουζάκι και tweed σακάκι
 

Ύπνος και σεξουαλική λειτουργία

Η φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί βασική συνιστώσα της σχέσης, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, μιας και αυξάνει την συναισθηματική εγγύτητα (intimacy) μέσα στη σχέση. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, προβλήματα στύσης, εκσπερμάτισης και οργασμού (γυναίκες), είναι αναλογικά αυξανόμενες με το χρόνο. Ένας παράγοντας που υπογραμμίζει την συσχέτιση ηλικίας και σεξουαλικών δυσλειτουργιών είναι ο ύπνος, ο οποίος αποτελεί βασικό ρυθμιστή του ανθρώπινου βιολογικού ρολογιού και έχει συσχετιστεί με την ποιότητα ζωής. Φαίνεται λοιπόν πως οι διαταραχές ύπνου αποτελούνπαράγοντα κινδύνου για σεξουαλικές δυσλειτουργίες στις μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 50 ετών).

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Sexual Medicine, τον Μάρτιο του 2019 μελέτησε τη συσχέτιση μεταξύ ποιότητας και διάρκειας ύπνου και σεξουαλικών προβλημάτων. Η έρευνα περιελάμβανε 2.568 άνδρες και 1.376 γυναίκες, που ήταν άνω των 50 ετών (μέσος όρος ηλικίας ανά φύλο 64 και 60 έτη αντίστοιχα). Το 75% του δείγματος συζούσε ή ήταν παντρεμένο, ενώ το 85% για άνδρες και γυναίκες δεν ήταν καπνιστές. Χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία-ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και τη σεξουαλική λειτουργία των συμμετεχόντων.

Αποτελέσματα:

- Το 41.5% των ανδρών ανέφερε καλή ποιότητα ύπνου, το 27.5% μέτρια ποιότητα ύπνου και το 31.1% χαμηλή ποιότητα ύπνου. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την ποιότητα του ύπνου στο γυναικείο πληθυσμό ήταν 31.4%, 24.6% και 43.9%.
- Το 38.8% των ανδρών ανέφερε προβλήματα στύσης, 32% των γυναικών προβλήματα διέγερσης ενώ το ποσοστό για προβλήματα στον οργασμό (εκσπερμάτιση στον άνδρα), ήταν 15% για τους άνδρες και 27% για τις γυναίκες.
- Η ποιότητα του ύπνου φάνηκε να συσχετίζεται με προβλήματαδιέγερσης και οργασμού στην γυναίκα και προβλήματα στύσης στον άνδρα.
- Η διάρκεια του ύπνου δεν φάνηκε να έχει ισχυρή συσχέτιση με γυναικείες σεξουαλικές δυσλειτουργίες , σε αντίθεση με τον άνδρα όπου η μεγάλη διάρκεια ύπνου αποτέλεσε παράγοντα κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία και προβλήματα εκσπερμάτισης.
- Συμπερασματικά η χαμηλή ποιότητα και η παρατεταμένη διάρκεια ύπνου φάνηκε να σχετίζονται με σεξουαλικές δυσλειτουργίες τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση