Μαρία Καραμάνου
Υπάρχουν περιόδοι στη ζωή μας όπου μπορεί να νιώθουμε ανασφάλεια, να επιλέγουμε να απέχουμε από σεξουαλικές επαφές, να χάσουμε το ενδιαφέρον μας για αυτές ή να αντιμετωπίσουμε αστάθεια στην περίοδο μας. Καθώς δεν υπάρχει ένας απόλυτος μέσος όρος που πρέπει να τηρούμε όσον αφορά τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, είναι γνωστό ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι θετική για το σώμα και το πνεύμα μας. Από την άλλη, η μακροχρόνια αποχή από το σεξ μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία μας.
Ψυχολογικά, η αποχή από σεξ ή η μείωση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αποφεύγουμε σεξουαλικές επαφές χωρίς να το επιλέγουμε, η έλλειψη αυτών μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη παραγωγή ορμονών όπως οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη, οι οποίες συνδέονται με την αίσθηση ευεξίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο στρες και ακόμα να προκαλέσει αύξηση της προδιάθεσης για κατάθλιψη. Αντίθετα, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας, καθώς η απελευθέρωση ορμονών καλής διάθεσης συμβάλλει στη γενική μας ευημερία. Φυσικά, το σεξ δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση, αλλά αναμφίβολα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν.
Μια άλλη ανεπιθύμητη συνέπεια της αποχής από το σεξ είναι η πιθανότητα να γίνετε λιγότερο προσεκτικοί. Όταν η διάθεση βελτιώνεται, βελτιώνονται και οι γνωστικές ικανότητες όπως η προσοχή και η μνήμη. Η μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ικανότητας μας να θυμόμαστε πράγματα στο βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι το σεξ προάγει τη μνήμη με τον τρόπο που διεγείρει την ανάπτυξη νευρώνων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που αναλαμβάνει τον έλεγχο της μνήμης.
Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Υπάρχουν μελέτες που έχουν επισημάνει ότι η τακτική και ενεργή σεξουαλική ζωή μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει ορισμένες ασθένειες και ακόμη να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων, όπως οι ανοσοσφαιρίνες Α, που παίζουν καίριο ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ως μέσο άμυνας κατά ιών.
Εάν δεν έχουμε σεξουαλική δραστηριότητα για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα, είναι σημαντικό να αντικαταστήσουμε αυτήν τη δραστηριότητα με άλλες φυσικές δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός. Μια καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε γενική ανενεργία, αλλά επίσης να δυσκολεύει τη διατήρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι η ευημερία της σχέσης. Το έλλειμμα σεξ ή η αποχή μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα της ίδιας της σχέσης του ζευγαριού. Το σεξ αποτελεί ένα θεμελιώδες στοιχείο σε μια σχέση αγάπης. Η απόφαση να το αγνοήσεις μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες: η σύνδεση μεταξύ των συντρόφων μειώνεται, η επικοινωνία δυσκολεύει και αυτό θα επηρεάσει και τους δύο εταίρους.
Η διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας, ειδικά στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο γυναικείο σώμα. Αυτή η διακοπή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια φυσιολογικής λίπανσης και ελαστικότητας στον κόλπο. Στην πραγματικότητα, κατά την εμμηνόπαυση, η γυναικεία οργανική περιοχή μπορεί να υποφέρει από μεγαλύτερη ξηρότητα, καθιστώντας τη σεξουαλική επαφή πιο δύσκολη και ανώδυνη. Το κανονικό σεξ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ελαστικότητας και της υγείας των κολπικών μυών.
Και στο σώμα των ανδρών, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα έχει σημαντικά οφέλη. Ένας σημαντικός λόγος για αυτό είναι η πρόληψη ορισμένων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη αυτής της ασθένειας.
Επιπλέον, το σεξ είναι μια καρδιαγγειακή δραστηριότητα που επηρεάζει θετικά την υγεία της καρδιάς. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το τακτικό σεξ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά περίπου 45% και βοηθά επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων.
Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος "κανόνας" για την ποσότητα σεξ που πρέπει να έχουμε κάθε μήνα ή εβδομάδα. Οι σεξουαλικές περιόδοι μας μπορεί να ποικίλουν, καθώς υπάρχουν περίοδοι που νιώθουμε περισσότερη σεξουαλική επιθυμία και άλλες που νιώθουμε λιγότερη. Ωστόσο, υπάρχει ένας αόριστος "νόμος" που λέει ότι όσο περισσότερο ασχολούμαστε με το σεξ, τόσο περισσότερο απολαμβάνουμε την εμπειρία. Αντίστοιχα, όσο λιγότερο ασχολούμαστε, τόσο λιγότερο το θέλουμε. Παρόλο που αυτό δεν έχει επιστημονική βάση, υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της σεξουαλικής επιθυμίας πάντα ζωντανής. Ειδικά με την πάροδο των χρόνων, πρέπει να προσπαθούμε να διατηρούμε τον σεξουαλικό μας ενθουσιασμό και να μην τον αφήνουμε να εξασθενίσει, καθώς αυτό είναι σημαντικό για την ευεξία μας.