ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

«Στη σκιά της πεταλούδας», του Ισίδωρου Ζουργού

Μυθιστόρημα για έναν αιώνα

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη

Εκδ. Πατάκη

Σελ.: 693

Το βιβλίο «Στη σκιά της πεταλούδας» του Ισίδωρου Ζουργού μου το πρότεινε ένας φίλος, βιβλιοφάγος από τα παλιά. Από τότε που ήμασταν φοιτητές στην Αθήνα, μοιραζόμασταν την αγάπη μας για τη λογοτεχνία και τις ανακαλύψεις ενδιαφερόντων νέων βιβλίων στα βιβλιοπωλεία. Σήμερα, στο blog, φιλοξενώ τις εντυπώσεις του από αυτό το εξαιρετικό έργο.

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Ζουργού προσφέρει μια βαθιά και συγκινητική αναφορά στις πολιτικές αναταραχές και τις ανθρωπιστικές κρίσεις που βιώνουν οι χαρακτήρες του. Η ηρωίδα, νιώθοντας εγκλωβισμένη και χωρίς υποστήριξη, αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την αγωνία και την ένταση των καιρών, καθώς και την προσπάθεια επιβίωσης σε ένα περιβάλλον γεμάτο κινδύνους. Ο πόλεμος, σε όλες τις μορφές του, απειλεί τη ζωή και την ακεραιότητα των ανθρώπων, μετατρέποντας την καθημερινότητά τους σε ένα σκληρό πεδίο μάχης.

Η περιγραφή της πολιτικής κατάστασης στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και η αναφορά στους σλαβόφωνους Έλληνες, προσθέτουν βάθος και ιστορική διάσταση στην αφήγηση. Ο Ζουργός, με αριστοτεχνικό τρόπο, συνδυάζει την ιστορία με την ψυχολογία των ηρώων του, αναδεικνύοντας τη σύνθετη σχέση ανάμεσα στις ατομικές μοίρες και τα συλλογικά γεγονότα. Αυτή η αλληλεπίδραση φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις και τις συγκρούσεις που διαμορφώνουν την ταυτότητα και την ύπαρξη των ανθρώπων.

Η γλώσσα του βιβλίου είναι όντως εξαιρετική. Ο Ζουργός μάς χαρίζει ένα υπέροχο έργο, αφήνοντας την ηθοπλαστική και γλωσσοπλαστική του τέχνη να μας συνεπάρουν. Κάθε φράση έχει επιλεγεί με προσοχή, αποδίδοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις των χαρακτήρων με ευαισθησία και σαφήνεια. Η πλοκή διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος, καθώς οι ανατροπές και οι εξελίξεις κρατούν ζωντανό τον παλμό της αφήγησης. Μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης βιώνει την αγωνία και τη μαγεία της ανθρώπινης ύπαρξης σε συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα σύγχρονα ελληνικά λογοτεχνικά έργα που, όπως αυτό του Ζουργού, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν αριστουργήματα που αξίζουν την προσοχή μας. Σε μια εποχή όπου η ελληνική λογοτεχνία συνεχίζει να εξελίσσεται, τέτοια έργα προσφέρουν μοναδικές φωνές και προοπτικές, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της γραφής να αντανακλά την κοινωνία και τις αντιφάσεις της.

Συνολικά, «Στη σκιά της πεταλούδας» είναι ένα σημαντικό έργο που προσφέρει πολύτιμες αναγνωστικές εμπειρίες. Προκαλεί τον αναγνώστη να αναλογιστεί τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνουν τις ζωές των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την αντοχή και την ελπίδα που μπορεί να ανθίσει ακόμα και σε σκοτεινές εποχές.

Αναζητήστε το στο Βιβλιοπωλείο Parga εδώ.

lasithiotakisa@sppmedia.com

Από το οπισθόφυλλο: Ένα ιστορικό μυθιστόρημα του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου μέσα από το χρονικό δύο οικογενειών που απλώνεται σε τρεις ολόκληρες γενιές. Από την Ανατολική Ρωμυλία και την Αδριανούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα και από τα καμένα χωριά των φυλετικών ανταγωνισμών στη Μακεδονία της ίδιας εποχής, έως τη σημερινή Θεσσαλονίκη, οι πόλεμοι, η προσφυγιά, ο ιδρώτας και τα πάθη τόσων χρόνων έρχονται και στραγγίζουν στη συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας έναν τριήμερο καύσωνα του Αυγούστου κάτω από περίεργες συνθήκες. Είναι ακόμη ένα μυθιστόρημα-έπος του αγώνα της καθημερινής ζωής, καθώς και μια ελεγεία των "αποτυχημένων", του έρωτα και του χρόνου που περνά. Πιο πολύ όμως είναι το εκτενές μυθιστόρημα της Θεσσαλονίκης. Τα κτίρια, οι δρόμοι, τα στέκια, οι γωνιές της, οι εξοχές της, τα περίχωρα, το δέρμα της ολόκληρο, με το αποτύπωμα ενός ολόκληρου αιώνα.

Για τον συγγραφέα: Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα Φράουστ (1995, αναθεωρηµένη έκδοση 2010), Αποσπάσµατα από το βιβλίο του ωκεανού (2000), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (2002), η ισπανική μετάφραση του οποίου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Sloper το 2022, Στη σκιά της πεταλούδας (2005), Η αηδονόπιτα (2008), Ανεµώλια (2011, Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο (2014, Βραβείο Public 2015), Λίγες και μία νύχτες (2017, Βραβείο περιοδικού Κλεψύδρα), Οι ρετσίνες του βασιλιά (2019), Περί της εαυτού ψυχής (2021, Βραβείο Public 2022), Παλιές και νέες χώρες (2023). Επίσης συνέγραψε µε τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της ταινίας Όχθες (2015). Έχει τιμηθεί με το βραβείο ιστορικού μυθιστορήματος του Ιδρύματος «Κώστας και Άρτεμις Κυριαζή» (2023). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη: Τελευταία Ενημέρωση

X