Το 2020 έχει αποδειχθεί κάπως γρουσούζικο μέχρι τώρα, αφού αυτό που ζούμε τον τελευταίο καιρό μοιάζει να είναι βγαλμένο από σειρά τρόμου, με το χαρτί τουαλέτας αλλά και το banana bread να παίζουν πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ έχω περάσει από όλα τα στάδια συναισθημάτων που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος τις τελευταίες δύο εβδομάδες κλεισμένος στο σπίτι. Τη μια στιγμή είμαι γεμάτη ενέργεια φτιάχνοντας DIY κατασκευές, την άλλη παίρνω τουλάχιστο 4 ώρες χωρίς να σηκωθώ από τον καναπέ, ενώ βάζω όποια σειρά μού κάνει κλικ στο Amazon Prime (το Netflix το ξέσκισα ήδη). Την άλλη κάθομαι και κοιτάζω στα social media accounts που ακολουθώ προσπαθώντας να κατανοήσω γιατί όλοι έχουμε πάθει φρενίτιδα με το banana bread, δοκιμάζοντας και εγώ τις μαγειρικές μου ικανότητες.
Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς έχετε περάσει από τα πιο πάνω στάδια και έχετε δει αμέτρητα posts και stories με ψωμιά, ψωμάκια, κέικ, cinnamon rolls και ό,τι άλλο μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει στην κουζίνα με λίγο αλεύρι.
Σύμφωνα με το Google Trends, οι αναζητήσεις για ψωμί μπανάνας αυξήθηκαν κατά 84% στη Μεγάλη Βρετανία τις τελευταίες 30 ημέρες και 54% ανά το παγκόσμιο, με το Twitter να παίρνει φωτιά με μια απλή ερώτηση.
Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, λοιπόν, αναφορικά με την ψυχολογία του καταναλωτή, η αγάπη προς το ψήσιμο οφείλεται στην έλλειψη ελέγχου που όλοι αισθανόμαστε το τελευταίο διάστημα.
Σε αυτές τις στιγμές, καθημερινά όλοι μας βιώνουμε έντονα το ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε τι συμβαίνει γύρω μας αλλά και στη ζωή μας, ψάχνουμε πράγματα να κάνουμε, που θα μας κάνουν να νιώσουμε πιο ασφαλείς, άρα το ψήσιμο ψωμιού είναι μια πράξη αυτοπεποίθησης.
Είναι είδος γαστρονομικής θεραπείας που στοχεύει στην επικοινωνία και τον έλεγχο του στρες μέσω της μαγειρικής. Η προσπάθεια να φτιάξουμε στην κουζίνα κάτι δικό μας, ειδικά ένα είδος ψωμιού, είναι τρόπος για να νιώσουμε ότι παίρνουμε την επιβίωσή μας στα χέρια μας, αλλά και επίσης ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πλήξη της εποχής λόγω του κατ’ οίκον περιορισμού. Η μυρωδιά του φρεσκοφουρνισμένου ψωμιού υποσυνείδητα συνδέεται με την οικογενειακή θαλπωρή, γυρίζοντας αρκετούς από εμάς στα παιδικά μας χρόνια.
Όλα αυτά αν τα καλοσκεφθείτε, έχουν μια βάση. Γιατί, όμως, συγκεκριμένα το banana bread έγινε το επίσημο πιάτο της καραντίνας;
Κατ’ αρχάς είναι πραγματικά ένα πολύ απλό κέικ, που και ο πιο άσχετος με τη μαγειρική μπορεί να το φτιάξει σε χρόνο dt. Φτιάχνεται με υλικά που κατά πάσαν πιθανότητα έχεις ήδη στο σπίτι σου ή μπορείς να βρεις εύκολα στην επόμενη έξοδο στο περίπτερο της γειτονιάς σου. Και είναι μια συνταγή που έχει αμέτρητες παραλλαγές και τελοσπάντων… who doesn’t love bananas?
Δες το παρακάτω βίντεο για να φτιάξεις κι εσύ banana bread, αν δεν το έχεις κάνει ακόμη.