Αθηνά Λοϊζίδου
Αν ψάχνετε για ένα εντυπωσιακό πιάτο για ένα δείπνο ή ένα ρομαντικό χορτοφαγικό date food στο σπίτι, αυτή είναι η συνταγή που χρειάζεστε. Είναι ένα εντυπωσιακό πιάτο γεμάτο γεύση. Η φρυγανιά στην κορυφή το κάνει απόλυτα τραγανιστό. Να σας πω ότι τη σάλτσα ντομάτας, αν θέλετε, μπορείτε να τη φτιάξετε σε μεγαλύτερή ποσότητα και να τη χρησιμοποιήσετε σαν σάλτσα για τα μακαρόνια σας!
Χρόνος ετοιμασίας: 20’
Χρόνος ψησίματος: 30’
Μερίδες: 4
Θερμίδες ανά μερίδα: 260 kcl
ΥΛΙΚΑ:
Για τις μελιτζάνες:
2 μεγάλες μελιτζάνες
1 κουτ. γλυκού μπαχαρικό za'atar
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
1 κουτ. γλυκού αλεσμένο κύμινο
90 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. νερό + 1 κύβο ζωμό λαχανικών Knorr bio, χωρίς αλάτι
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
20 γρ. ελαιόλαδο
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού σκόρδο, λιωμένο
2 κουτ. γλυκού πάπρικα
1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
20 γρ. πάστα ντομάτας
1 x 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβα
Αλάτι και πιπέρι
Για την επικάλυψη:
30 γρ. αλεσμένη φρυγανιά
2 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά (nutritional yeast)
20 γρ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Aλάτι και Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C στον αέρα.
- Για τις μελιτζάνες, ρίχνουμε την πάπρικα, το κύμινο, το za'atar, το ελαιόλαδο, το νερό, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε καλά.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά πλάτος, κόβοντας τις φέτες όσο μπορούμε πιο βαθιά, αλλά όχι σε σημείο που να χωρίσουν –περίπου 18-20 φέτες η κάθε μελιτζάνα. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο ταψί.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τα μπαχαρικά πάνω από τις μελιτζάνες. Φροντίζουμε να φτάσουμε ανάμεσα σε κάθε φέτα, χρησιμοποιώντας τα χέρια μας για να τρίψουμε το μείγμα στις μελιτζάνες. Μόλις οι μελιτζάνες επικαλυφθούν με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά, βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν.
- Ενώ οι μελιτζάνες είναι στον φούρνο, τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την πάπρικα, τις ντομάτες, την πάστα ντομάτας, το βαλσάμικο ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 20 λεπτά, προσθέτοντας λίγο βραστό νερό, αν χρειαστεί, κάθε φορά που το μείγμα πάει να στεγνώνει.
- Μόλις ψηθούν οι μελιτζάνες, αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε επάνω το μείγμα ντομάτας. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά, τη διατροφική μαγιά, τα αμύγδαλα και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά στον φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η φρυγανιά. Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα μυρωδικών και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.