Αθηνά Λοϊζίδου
Ένα υπέροχο vegan κριθαρότο. Σε αυτό το κριθαρότο χρησιμοποιούμε νόστιμα ανάμεικτα μανιτάρια τα οποία τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Τα ρίχνουμε μαζί με το κριθαράκι σε ένα ταψί ή πυρέξ μαζί με το νερό μαγειρέματος, ανακατεύουμε και ψήνουμε στον φούρνο. Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν πρέπει να είμαστε πάνω από την κατσαρόλα μας για μεγάλο διάστημα, γιατί το κριθαρότο δεν κινδυνεύει να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Σιγουρευτείτε ότι θα χρησιμοποιήσετε το μέγεθος ταψιού που αναγράφεται στη συνταγή για ένα σωστό αποτέλεσμα!
Χρόνος Ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος Ψησίματος: 45’
Μερίδες: 4
Θερμίδες: 160 kcal ανά 100 γρ.
ΥΛΙΚΑ:
Θα χρειαστούμε ένα ορθογώνιο ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 24Χ34Χ5 εκατ.
50 γρ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια όπως Button, Portobello ή Shiitake, κομμένα σε λεπτές φέτες
250 γρ. κριθαράκι
100 ml λευκό κρασί
Για το νερό μαγειρέματος:
800 ml νερό
100 γρ. φυτική κρέμα σόγιας
1 κύβος ζωμού λαχανικών KNORR
Αλάτι και πιπέρι
Για να σερβίρουμε:
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤEΛΕΣΗ:
1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια μέχρι να μυρίσει το κρεμμύδι και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά από τα μανιτάρια. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 10 λεπτά.
2. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί.
3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, τον ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι.
4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Ρίχνουμε το τηγανισμένο κριθαράκι σε ένα μεγάλο πυρέξ και περιχύνουμε με το περιεχόμενο του μπολ. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο, ανακατεύουμε μέσα την κρέμα και σερβίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό