Αθηνά Λοϊζίδου
Μια vegan εκδοχή της βασιλόπιτας, με έντονη γεύση πορτοκάλι και αμύγδαλα. Η βασιλόπιτα αυτή είναι μαλακή, ζουμερή και τόσο νόστιμη!
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα και 10 λεπτά
ΘΕΡΜΙΔΕΣ: 330 kcal (ανά κομμάτι), 413 kcal ανά 100 γρ.
Θα χρειαστούμε ένα ταψί Bundt pan χρηστικότητας 2 Λίτρα με διάμετρο 25 εκ.
ΥΛΙΚΑ (για 16 φέτες)
3 πορτοκάλια/ ξύσμα φλούδας και χυμό
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
300 γρ. ζάχαρη καρύδας (coconut sugar)
3 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μεχλέπι
1 κουτ. γλυκού μαστίχα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
500 γρ. αλεύρι Ζέας
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
1 νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί μας.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμιξης ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε μέσα τη σόδα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το λάδι, το μεχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και το baking powder. Ανακατεύουμε πρώτα με ένα κουτάλι και μετά με μια σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε μέσα και ανακατεύουμε τα αμύγδαλα. Δεν ξεχνάμε να ρίξουμε μέσα το τυχερό φλουρί. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα και 10 λεπτά ή μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τη βασιλόπιτα να σταθεί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια περνάμε ένα μαχαίρι απαλά κατά μήκος των άκρων και του κεντρικού σωλήνα του ταψιού. Τοποθετούμε μια πιατέλα στην κορυφή του ταψιού και γυρίζουμε την βασιλόπιτα ανάποδα, γρήγορα για να βγει από το ταψί. Ίσως χρειαστεί να χτυπήσουμε απαλά στο ταψί. Μόλις η βασιλόπιτα κρυώσει εντελώς, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, φροντίστε να αφήσετε ένα σχόλιο στην ιστοσελίδα μου. Μου αρέσει να ακούω τις απόψεις σας και πάντα προσπαθώ να απαντώ γρήγορα σε κάθε ερώτησή σας. Και φυσικά, αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, ανεβάστε την στο Instagram και μην ξεχάσετε να με κάνετε Tag!