Αθηνά Λοϊζίδου
Ένα γρήγορο, εύκολο γλυκό και ιδιαίτερα αγαπητό όχι μόνο σε περίοδους νηστείας αλλά και καθόλη τη διάρκεια του έτους. Το καβουρδισμένο σιμιγδάλι, σε συδνυασμό με το μυρωδάτο σιρόπι κάνουν τον χαλβά υπέροχο.
Υλικά
Για ένα ταψί (12 μερίδες)
Θα χρειαστούμε ένα στενόμακρο ταψί διαστάσεων 21x11x8 εκ. στρωμένο με μεμβράνη ειδική για τον φούρνο μικροκυμάτων. Χρησιμοποιούμε αρκετή μεμβράνη
ώστε να περισσεύει απ’ όλες τις πλευρές.
130 ml ηλιανθέλαιο
220 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
40 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
Για το σιρόπι
260 γρ. ζάχαρη
560 ml νερό
Ξύσμα φλούδας από μισό λεμόνι
Ξύσμα φλούδας από μισό πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ηλιανθέλαιο. Ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και τηγανίζουμε ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
2. Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη πιο μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα φλούδας λεμονιού, το ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού και την κανέλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει ζωηρά για δυο λεπτά. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα με το σιρόπι απ’ τη φωτιά.
3. Στην κατσαρόλα που ψήνουμε το σιμιγδάλι, ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό σιρόπι και ανακατεύουμε γρήγορα. Στο σημείο αυτό είναι που χρειαζόμαστε μεγάλη κατσαρόλα γιατί το μείγμα με την προσθήκη του ζεστού σιροπιού φουσκώνει και πιτσιλάει με τον κίνδυνο να μας κάψει. Όταν απορροφηθεί το σιρόπι, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το επόμενο ποτήρι με το σιρόπι ανακατεύοντας γρήγορα με τη σπάτουλα σιλικόνης. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα στον χαλβά τα αμύγδαλα.
4. Μεταφέρουμε το μείγμα στο στρωμένο ταψί με μεμβράνη. Το πιέζουμε προσεκτικά για να εφαρμόσει ο ζεστός χαλβάς το σχήμα του ταψιού, τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε να κρυώσει. Τον αναποδογυρίζουμε σε μια στενόμακρη πιατέλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη, τον κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.