Αθηνά Λοϊζίδου
Αυτό το ζουμερό, vegan κέικ μπανάνας θα σας μαγέψει. Μια συνταγή εξαιρετικά εύκολη στην εκτέλεση που ταιριάζει τέλεια με τον πρωινό ή απογευματινό σας καφέ ή τσάι. Αντί βούτυρο, χρησιμοποιούμε το υγιεινό ελαιόλαδο, αντί συνηθισμένο αλεύρι, το αλεύρι Ζέας και αντικαθιστούμε τη συνηθισμένη ζάχαρη με την πιο healthy ζάχαρη καρύδας. Τέλος, για μια έξτρα νόστιμη πινελιά, προσθέτουμε στο κέικ μας κουταλιές υγιεινής μαρμελάδας μήλου χωρίς ζάχαρη!
Θα χρειαστούμε ένα μέτριο ταψί loaf pan, στρωμένη η βάση του με λαδόχαρτο.
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Μερίδες: 10
Θερμίδες: 395 kcal ανά 100 γρ.
ΥΛΙΚΑ:
100 γρ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδου
60 γρ. γάλα βρόμης
1/2 κ.γ. μυλόξυδο
175 γρ. ζάχαρη καρύδας
3 μέτριες, πολύ ώριμες μπανάνες, λιωμένες
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
275 γρ. αλεύρι Ζέας ολικής
1/2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. μαρμελάδα μήλου και κανέλας St Dalfour
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C. Στρώνουμε τη βάση ενός ταψιού loaf pan με λαδόχαρτο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το γάλα αμυγδάλου, το ξύδι και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τις μπανάνες, τη βανίλια, το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Τέλος, μεταφέρουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και ρίχνουμε ακανόνιστα κουταλιές μαρμελάδας στο μείγμα. Ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα ή μέχρι το κέικ να φουσκώσει και όταν ένα μαχαίρι βυθιστεί στο κέντρο του και αυτό βγαίνει καθαρό, τότε είναι έτοιμο.