Αθηνά Λοϊζίδου
Γκάμον με πορτοκάλι
Ένα γιορτινό πιάτο που για χρόνια τώρα έχει θέση στη γιορτινή κουζίνα. Νόστιμο και ζουμερό, μαλακό κρέας που αφήνει στον ουρανίσκο μας μια έκπληξη γεύσεων. Η κλασική συσκευασία γκάμον που βρίσκουμε συνήθως στις υπεραγορές είναι γύρω στα 1-2 κιλά και συνήθως είναι ήδη μουλιασμένο σε νερό για να φύγει η έντονη αλμύρα του.
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες (ή ανάλογα με το βάρος του γκάμον)
Θερμίδες: 130 ανά 100 γρ.
Υλικά
Για 6 -8 μερίδες
Ένα κομμάτι Γκάμον ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ γύρω στα 1.3 κιλά
1 λίτρο νερό
1 κουταλιά σπόροι πιπεριού (peppercorns)
½ πορτοκάλι κομμένο σε κομμάτια
1 κουταλάκι κανέλα
Για τη σάλτσα πορτοκαλιού
¾ ποτηριού μαρμελάδα πορτοκάλι
4 κουταλιές αγγλική μουστάρδα
1 κουταλάκι chili powder
1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο, βάζουμε το γκάμον και το περιχύνουμε με το νερό, προσθέτουμε τους σπόρους πιπεριού, τα κομμάτια πορτοκαλιού και την κανέλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε το νερό να κοχλάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 20΄ (υπολογίστε ότι απαιτείται 1 ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό γκάμον).
2. Αφήνουμε το γκάμον να κρυώσει λίγο στην κατσαρόλα. Με μεγάλες λαβίδες το αφαιρούμε από το νερό και το βάζουμε σ’ ένα σανίδι. Πετάμε το νερό. Αφαιρούμε το δίχτυ και χαράζουμε το πάνω μέρος του γκάμον σε ρόμβους, χρησιμοποιώντας ένα καλό μαχαίρι.
3. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με τη μουστάρδα, το chili powder και την κανέλα. Στη συνέχεια, στρώνουμε τη βάση της συμβατής κατσαρόλας με αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε το γκάμον στην κατσαρόλα. Το αλείφουμε με το μείγμα μαρμελάδας και μουστάρδας εκεί που το χαράξαμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180°C βαθμούς για 20-25 λεπτά. Αν θα το σερβίρουμε ζεστό, το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο για 5 λεπτά. Είναι πολύ νόστιμο και κρύο, κομμένο σε λεπτές φέτες με chutney και τυριά