Αθηνά Λοϊζίδου
Για κρύες νύχτες όταν ψάχνετε ένα πολυτελέστατο και ζεστό πιάτο που είναι απλό στην ετοιμασία και τόσο φοβερά νόστιμο!
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 30 λεπτά
ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 415 kcal
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
Για τα κεφτεδάκια
300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
½ κουτ. γλυκού ξηρό φασκόμηλο
½ κουτ. γλυκού θυμάρι
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 κουτ. γλυκού σκόρδο, λιωμένο
1 πρέζα μπούκοβο
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα
40 γρ. ελαιόλαδο
2 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 κουτ. γλυκού σκόρδο, λιωμένο
150 γρ. κόκκινο κρασί
100 γρ. ζεστό νερό στο οποίο διαλύουμε 1/2 ζωμό βοδινού
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
150 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
½ κουτ. γλυκού θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι και πιπέρι
Για να σερβίρουμε
Πουρέ πατάτας
2 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Τριμμένη παρμεζάνα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ρίχνουμε τον κιμά, τα 3/4 από την παρμεζάνα, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ. Ζυμώνουμε ελαφρά για να ενωθούν τα υλικά μας. Φτιάχνουμε το μείγμα σε μπαλίτσες για να φτιάξουμε 16 κεφτεδάκια.
Ζεσταίνουμε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε, προσθέτουμε το μπέικον και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί και το νερό με τον ζωμό. Προσθέτουμε τον πελτέ, τα καρότα, τα μανιτάρια, το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει έντονα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν τα κεφτεδάκια, περίπου 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε και πετάμε τα φύλλα δάφνης. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια μαζί με πουρέ και την σάλτσα τους. Τελειώνουμε με τον μαϊντανό και την τριμμένη παρμεζάνα.
Αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, φροντίστε να αφήσετε ένα σχόλιο στην ιστοσελίδα μου. Μου αρέσει να ακούω τις απόψεις σας και πάντα προσπαθώ να απαντώ γρήγορα σε κάθε ερώτησή σας. Και φυσικά, αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, ανεβάστε την στο Instagram και μην ξεχάσετε να με κάνετε Tag!