newsroom must
Ήρθε επιτέλους η ώρα για γαλοπούλα με τραγανό και καραμελένιο χρώμα, τρυφερό και ζουμερό κρέας. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της τέλειας ψημένης και ονειρεμένης γαλοπούλας. Για να φτιάξετε σήμερα την τέλεια γαλοπούλα σας, η Αθηνά Λοϊζίδου σάς δίνει τις δικές της συμβουλές και μας διαβεβαιώνει ότι αν τις ακολουθήσουμε θα έχουμε την πιο τέλεια γαλοπούλα με βότανα, βούτυρο και τη φανταστική σάλτσα gravy!
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 3 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 4 ώρες
Μερίδες: 8
Θερμίδες ανά μερίδα: 260 kcal.
ΥΛΙΚΑ:
1 X 4½-5 κιλά γαλοπούλα, χωρίς εντόσθια
200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. ξηρό φασκόμηλο
2 κ.σ. ξηρό θυμάρι
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
Ξύσμα φλούδας από 1 λεμόνι
3 κ.γ. αλάτι
1½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
1 μεγάλο κομμάτι κουρούκλα
2 λεμόνια, κομμένα στη μέση
1 σκόρδο, οι άκρες του κομμένες
1 κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
1.4 L νερό
2 ζωμοί κοτόπουλο KNORR, χωρίς αλάτι
Για την gravy:
80 γρ. αλατισμένο βούτυρο
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Τα υγρά ταψιού από τη γαλοπούλα
250 γρ. λευκό κρασί
500 γρ. νερό
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Αφαιρούμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο μία ώρα πριν το ψήσιμο.
2. Φτιάχνουμε το βούτυρο. Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε το μισό βούτυρο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 °C. Τοποθετούμε μια σχάρα στο κάτω μέρος του φούρνου. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί.
4. Γεμίζουμε την κοιλότητα της γαλοπούλας με το λεμόνι, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σηκώνουμε απαλά το δέρμα της γαλοπούλας χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας και μπαίνοντας ανάμεσα στο δέρμα και το σώμα του πουλιού, τρίβουμε το βούτυρο με τα βότανα κάτω από το δέρμα του πουλιού, απλώνοντας λίγο από το βούτυρο στην κορυφή του δέρματος. Παίρνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά σε κατσαρόλα. Βρέχουμε την κουρούκλα μας με ζεστό νερό και στραγγίζουμε. Βυθίζουμε την κουρούκλα στο λιωμένο βούτυρο, φροντίζοντας όλο το πανί να έχει απορροφήσει το βούτυρο. Τοποθετούμε την κουρούκλα πάνω από το πουλί, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του. Ραντίζουμε το υπόλοιπο βούτυρο πάνω από τη γαλοπούλα.
5. Ρίχνουμε 4 φλιτζάνια νερό στο κάτω μέρος του ταψιού ψησίματος και μέσα θρυμματίζουμε τους ζωμούς. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 250 °C. Μετά από τα 45 λεπτά μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 °C και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλες 2 ώρες προσθέτοντας 1-2 φλιτζάνια νερό με ζωμό στα μισά του ψησίματος. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με τα υγρά του ταψιού 2-3 φορές κατά την ώρα μαγειρέματος.
6. Αφαιρούμε τη γαλοπούλα από τον φούρνο και μεταφέρουμε σε μια σανίδα κοπής. Αφήνουμε σκεπασμένη με την κουρουκλα να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά πριν την κόψουμε.
7. Φτιάχνουμε την gravy. Σε ένα κατσαρόλι σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το αλεύρι μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει το βούτυρο. Σουρώνουμε τα υγρά από το ταψί και τα ρίχνουμε στο κατσαρόλι. Προσθέτουμε το κρασί, το νερό και δυναμώνουμε τη φωτιά ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
8. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό, αν χρειαστεί, για να έχουμε μια απαλή gravy. Σερβίρουμε ζεστή με τη γαλοπούλα