Ένα σημαντικό δρώμενο για την ορθή και αειφόρο ανάπτυξη του κυπριακού αστικού περιβάλλοντος πραγματοποιείται στη Λεμεσό αυτό το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Απριλίου. Το Cyprus Forum Cities αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Λεμεσού, του ΤΕΠΑΚ και του ΜΚΟ Οξυγόνο. Με αφορμή το φόρουμ, συνομιλούμε με την αρχιτέκτονα Πενέλοπε Βάσκεζ Χατζηλύρα, συντονίστρια του προγράμματος «Λεμεσός 2030».
Τι είναι αυτό το κυπριακό φόρουμ που θα γίνει το σαββατοκύριακο και σε ποιους απευθύνεται;
Οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να επηρεάσουν την τοπική αυτοδιοίκηση σε συνδυασμό με την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού πλάνου για βιώσιμη περιβαλλοντική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός φόρουμ όπως αυτό που πραγματοποιείται στη Λεμεσό το σαββατοκύριακο.
Το Cyprus Forum Cities αποσκοπεί στην ανάπτυξη εποικοδομητικών συζητήσεων μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών. Είναι μια καλή ευκαιρία για να αναγνωριστούν οι δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί φορείς, όπως επίσης και οι ίδιοι οι πολίτες, για να κατορθώσουμε ως χώρα να μετατρέψουμε τις πόλεις μας έξυπνες και πράσινες.
Ποια η δική σου προσωπική εμπλοκή στο φόρουμ και με ποια ιδιότητα;
Στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου Λεμεσού στην ευρωπαϊκή αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030» , ο Δήμος και συγκεκριμένα η ομάδα συντονισμού της ευρωπαϊκής αποστολής «Λεμεσός 2030» συνδιοργανώνει το φετινό κυπριακό φόρουμ σε συνεργασία με το Οξυγόνο και το ΤΕΠΑΚ. Οι ευρύτεροι στόχοι του κυπριακού φόρουμ ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της αποστολής «Λεμεσός 2030», στην οποία συμμετέχω εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού ως συντονίστρια.
Προσωπικός μου στόχος και προτεραιότητα είναι να δημιουργηθούν αποτελεσματικοί δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας και συμμετοχικός διάλογος, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για αποτελεσματική προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της έξυπνης μετάβασης στις πόλεις μας.
Πόσο εύκολο είναι να γίνουν οι πόλεις της Κύπρου πράσινες και έξυπνες;
Η πράσινη και έξυπνη μετάβαση των πόλεων της Κύπρου αλλά και ευρύτερα των ευρωπαϊκών πόλεων είναι ένας φιλόδοξος στόχος, η επιτυχία του οποίου μπορεί να καταστεί δυνατή, μέσα από τη δημιουργία στοχευμένων και αποτελεσματικών συνεργειών και συνεργασιών.
Η τεχνογνωσία, πάντως, για επίτευξη του στόχου είναι διαθέσιμη. Οι προκλήσεις είναι ορατές. Εκκρεμεί η εφαρμογή των λύσεων.
Σίγουρα βασικές προϋποθέσεις για επιτυχία είναι η διαμόρφωση από τη μία, κατάλληλων πολιτικών και η καλή στρατηγική επικοινωνίας, από την άλλη.
Λίγα περισσότερα λόγια για το EUMISSIONCITIES 2030 του δήμου Λεμεσού, στο οποίο συμμετέχεις ως συντονίστρια;
Η ευρωπαϊκή αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» είναι μια από τις πέντε πανευρωπαϊκές αποστολές, μέσα από τις οποίες η Κομισιο΄ν φιλοδοξεί να εφαρμόσει λύσεις σε σημαντικά και επίκαιρα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η ανθρωπότητα όπως είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η καταπολέμηση του καρκίνου.
Μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία μεταξύ 377 ευρωπαϊκών πόλεων, η Λεμεσός κατόρθωσε να επιλεγεί στις 100 πόλεις που θα συμμετάσχουν καθώς και στις 12 που συνδέονται με το πρόγραμμα Horizon.
Η συμμετοχή του Δήμου Λεμεσού στην αποστολή απαιτεί την προετοιμασία της Σύμβασης για το Κλίμα, η οποία συμπεριλαμβάνει δεσμεύσεις, δράσεις και οικονομικό πλάνο που απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος. Να τονιστεί ότι η επιτυχία της φιλόδοξης αποστολής μας προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό μας. Δράσεις επομένως όπως το Cyprus Forum Cities επιτρέπουν την πολυπόθητη αλληλεπίδραση με τους πολίτες.