ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Βρήκαμε τη συνταγή για το χριστουγεννιάτικο κέικ που θα λατρέψετε

To xριστουγεννιάτικο κέικ της Αθηνάς!

Αθηνά Λοϊζίδου

Το κέικ των Χριστουγέννων είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά. Τη συνταγή αυτή τη βρήκα σ’ ένα βιβλίο χριστουγεννιάτικης μαγειρικής που αγόρασα όταν ήμουν ακόμα φοιτήτρια στο Λονδίνο. Είναι ένα πολύ ζουμερό και μυρωδάτο κέικ γεμάτο γλυκά και καρύδια. Αυτή είναι η συνταγή που φτιάχνω κάθε Χριστούγεννα.

Χρόνος ετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 50΄
Θα χρειαστούμε ένα στρογγυλό και βαθύ ταψί διαμέτρου 15 εκ.

ΥΛΙΚΑ (για 1 μικρό κέικ):
90 γρ. βούτυρο ανάλατο
Ξύσμα από τη φλούδα ενός λεμονιού
Χυμός από ένα λεμόνι
220 γρ. φοινίκια χωρίς κουκούτσι, κομμένα στα δύο
100 γρ. γλυκό καρυδάκι, κομμένο σε κομμάτια
100 γρ. κεράσια γλασέ, κομμένα στα δύο
310 γρ. σταφίδα χωρίς κουκούτσι
65 ml κονιάκ
60 ml black treacle
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι mixed spice
75 γρ. μαύρη ζάχαρη
130 γρ. αλεύρι
2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
130 γρ. ολόκληρα καρύδια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Στρώνουμε λαδόχαρτο στη βάση και στον γύρο του ταψιού και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C στον αέρα.
2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, τη φλούδα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, τα φοινίκια, το γλυκό καρυδάκι, τα γλασέ κεράσια, τη σταφίδα, το κονιάκ, το black treacle, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το mixed spice και τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μ’ ένα ξύλινο κουτάλι, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη τρία με τέσσερα λεπτά μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά και τα αποξηραμένα φρούτα ν’ απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.
3. Προσθέτουμε το αλεύρι, τ’ αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να ενωθεί καλά. Τέλος, ρίχνουμε τα καρύδια και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
4. Ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Προσέχουμε να μην το βαρυψήσουμε γιατί μετά δεν θα είναι τόσο ζουμερό. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το αφαιρούμε απ’ το ταψί, διακοσμούμε όπως στη φωτογραφία.

Διαβάστε περισσότερες συνταγές εδώ.

Γλυκά: Τελευταία Ενημέρωση