Μαρία Σάββα
Οι ειδικοί επισημαίνουν τέσσερις σημαντικές αλλαγές στον ύπνο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Κατά τους ψυχρότερους μήνες, τα αναπνευστικά προβλήματα και η υπνική άπνοια επιδεινώνονται, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο και την υγεία μας. Συμπτώματα όπως ξηροστομία, άσχημη αναπνοή και πονοκέφαλοι μπορούν να κάνουν τον ύπνο μας ανεπιθύμητο.
Μια μελέτη που διεξήχθη στη Βραζιλία ανακάλυψε ότι τα άτομα με υπνική άπνοια εμφάνιζαν περισσότερες επιθετικές «διακοπές» στην αναπνοή τους κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι οι ασθενείς σταμάτησαν να αναπνέουν μέσο όρο 18 φορές την ώρα το χειμώνα, σε σύγκριση με 15 φορές την ώρα το καλοκαίρι.
Επιπλέον, το 34% των ανθρώπων είχε σοβαρή υπνική άπνοια κατά τους πιο κρύους μήνες, σε αντίθεση με το 28% κατά τους θερμούς μήνες. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το «σκληρό» χειμωνιάτικο κλίμα, οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση αφυγραντήρα, ο οποίος μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου μας και να αντιμετωπίσει τα αρνητικά αποτελέσματα του κρύου και ξηρού αέρα.
Για να διασφαλίσουμε καλύτερο ύπνο κατά τους χειμερινούς μήνες, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις παρακάτω συμβουλές:
1.Εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αρκετό φως το πρωί, καθώς η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης.
2.Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του δωματίου μας σε ιδανικά επίπεδα (18 - 20 βαθμούς Κελσίου) για καλύτερο ύπνο.
3.Συνεχίζουμε τη ρουτίνα μας άσκησης, καθώς η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην ποιότητα του ύπνου και την υγεία μας.
4.Αποφεύγουμε τα βαριά γεύματα το βράδυ και τα νυχτερινά σνακ, καθώς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πέψη και το βιολογικό ρολόι του σώματός μας.