Σταύρη Φράγκου
Το καλοκαίρι έχει ήδη μπει για τα καλά στην ζωή μας. Χαλαρά απογεύματα στην βεράντα με ένα δροσιστικό ποτό, check, διακόσμηση κήπου με rustic στοιχεία, check, αυτό όμως που –ειδικά στην Κύπρο, πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε είναι τα διάφορα έντομα και συγκεκριμένα τα κουνούπια που κάνουν την εμφάνισή τους αυτή την εποχή.
Εμείς μαζέψαμε τις 8 καλύτερες προτάσεις, και για να περάσετε χρόνο κάνοντας κηπουρική, είτε στο μπαλκόνι είτε στον κήπο σας, και για να προστατευτείτε από τους «ενοχλητικούς» επισκέπτες.
1. Δυόσμος
Πρώτα, ο δυόσμος, είναι πολύ δημοφιλής για το άρωμά του και για την χρήση του στην μαγειρική, όμως μπορεί να φανεί και πολύ χρήσιμος με τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες. Όταν φυτεύεται σε γλάστρα βοηθά στην προστασία από τα κουνούπια, τις μύγες και τα μυρμήγκια.
TIP: Ο δυόσμος είναι κατάλληλος για ηλιόλουστες περιοχές, και ιδανικός όταν φυτεύεται σε σκιερά / ημισκιερά μέρη. Όμως δεν είναι ανθεκτικός στους βοριάδες και την παγωνιά.
Photo by Eleanor Chen on Unsplash
2. Βασιλικός
Είναι ένα από τα αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινής μας χρήσης, και όμως μπορεί να αποβεί θαυματουργός στην απώθηση των εντόμων και των κουνουπιών. Τον φυτεύουμε σε ημισκιερά μέρη προφυλαγμένα από τον άνεμο.
TIP: Ο βασιλικός βρίσκεται στο απόγειό του σε φωτεινά μέρη, όμως μπορεί να είναι ευαίσθητος στην απευθείας έκθεση στον ήλιο. Τον χειμώνα χρειάζεται προστασία από το κρύο, τον παγετό ή το χιόνι.
Photo by Markus Spiske on Unsplash
3. Αρμπαρόριζα
Ξαδέλφη του γερανιού, δεν χρησιμοποιείται μόνο στα γλυκά του κουταλιού, αλλά έχει και σημαντική απωθητική δράση ενάντια στα έντομα. Παράλληλα, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε ηλιόλουστες ή ημισκιαζόμενες θέσεις.
TIP: Μουλιάστε λίγη αρμπαρόριζα μαζί με οινόπνευμα σε ένα βαζάκι για 2-3 εβδομάδες και χρησιμοποιήστε το υγρό για να ψεκάσετε το σπίτι σας, για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.
4. Σκόρδο
Αν και οι περισσότεροι βρίσκουν την έντονη μυρωδιά του απωθητική, το σκόρδο έχει ίσως από τις καλύτερες εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Για την ιδανική δράση του θα πρέπει να φυτεύεται σε ξηρό, ήπιο κλίμα, χωρίς έντονους παγετούς ή υγρασία.
TIP: Χρειάζεται ελαφρύ και αφράτο χώμα για να ευδοκιμήσει.
Photo by Caroline Attwood on Unsplash
5. Λεβάντα
Είναι ευρέως γνωστό ότι η λεβάντα διαθέτει εξαιρετικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες, καθώς την ξέρουμε από την χρήση στα ερμάρια των σπιτιών μας κατά του σκόρου. Έτσι, αν η λεβάντα φυτευτεί σε ηλιόλουστη θέση ή ημισκιερά σημεία, μπορεί να βοηθήσει με την απώθηση και των κουνουπιών.
TIP: Η λεβάντα αντέχει την ζέστη και το ξηροθερμικό περιβάλλον του καλοκαιριού αλλά και την παγωνιά του χειμώνα, αποτελώντας ιδανική λύση για όλες τις εποχές. Για να ευδοκιμήσει, καλύτερα να επιλέξουμε ηλιοφανή σημεία με νότια ή ανατολική έκθεση.
Photo by Olga Tutunaru on Unsplash
6. Κατιφές
Ένα πανέμορφο λουλούδι με κίτρινα και πορτοκαλί λουλούδια, ενώ από πάντα είναι γνωστό ότι φυτεύεται μαζί με τον βασιλικό για αποτελεσματική απώθηση των εντόμων στους λαχανόκηπους αφού τους προστατεύει. Ευδοκιμεί σε μέρη με συνεχή ηλιοφάνεια και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε ημισκιερούς χώρους.
TIP: Φυτεύεται με ευκολία σε όλα τα εδάφη, αν και προτιμά τα πιο γόνιμα, εμπλουτισμένα με κοπριά.
Photo by Wander Fleur on Unsplash
7. Λουΐζα ή Λεμονόχορτο ή Μελισσόχορτο
Έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει λεμόνι. Ειδικά για όσους ενδιαφέρονται για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες, το φυτό βοηθά ιδιαίτερα στα τσιμπήματα από τα κουνούπια. Αρκετά ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στις πολύ χαμηλές.
TIP: Είναι καλό να φυτεύεται σε μια γλάστρα μόνο του, ενώ εάν θα φυτευτεί σε κήπο, θα ήταν καλό να έχει απόσταση μισό μέτρο από τα άλλα αρωματικά φυτά, λόγω της γρήγορης ανάπτυξής του.
Photo by Anna Voss on Unsplash
8. Σιτρονέλα
Θεσπέσιο «εργαλείο» για τις εντομοαπωθητικές της ιδιότητες, αφού προστατεύει από τα κουνούπια. Είναι σημαντικό, όμως, ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, γι' αυτό βεβαιωθείτε ότι το φυτό δεν σας ενοχλεί πριν το φυτέψετε. Μεγαλώνει γρήγορα σε μέρη με ηλιοφάνεια, όμως μπορεί να ανεχτεί και την σκιά.
TIP: Αποφύγετε να την φυτεύετε σε περιοχές με πολύ κρύο ή έντονη παγωνιά γιατί ταλαιπωρείται.