Μαρία Σάββα
Eάν όταν τρώτε ανανά νιώθετε ότι «καίει» η γλώσσα σας και τα μάγουλά σας δεν είστε μόνοι. Ο ένοχος είναι πιθανότατα ένα σύμπλεγμα ενζύμων που ονομάζεται βρομελίνη. Η βρομελίνη είναι μια πρωτεάση, ένας τύπος ενζύμου που διασπά τις πρωτεΐνες στα δομικά τους στοιχεία, γνωστά ως αμινοξέα.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με τη γευστικότητα της βρομελίνης, ή τον τρόπο με τον οποίο το ένζυμο έχει γεύση και αίσθηση στο στόμα σας», δήλωσε ο Alessandro Colletti, φαρμακολόγος που μελετά τη βρομελίνη στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο στην Ιταλία. «Αλλά είναι πιθανό ότι αφού φάτε πολλά κομμάτια ανανά, θα αρχίσετε να αισθάνεστε τη βρομελίνη να διασπά μερικές από τις πρωτεΐνες βλεννίνης που αποτελούν το προστατευτικό στρώμα του βλεννογόνου στο στόμα σας».