Ζωή Τουτουντζίδου
Χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, και η αυξημένη κατανάλωση τροφών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαδερά. Η νηστεία της Σαρακοστής είναι ίσως η πιο σημαντική της Χριστιανοσύνης και αυτή που ακολουθούν οι περισσότεροι από εμάς.
Πέραν όμως από τους θρησκευτικούς λόγους, η νηστεία έστω και από το κρέας κάνει καλό και στο σώμα μας. Αρχικά να αναφέρουμε ότι η αποχή από το κρέας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Επίσης συνδέεται με την μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού έχουμε μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους και αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηρούς καρπούς. Βελτιώνει την καρδιακή και νευρική λειτουργία ενώ τα θαλασσινά και τα ψάρια παρέχουν αυξημένες ποσότητες σεληνίου, ω-3 και ω-6 Λιπαρών Οξέων.
Η νηστίσιμη διατροφή αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σε σίδηρο, αφού είναι γνωστό πως ο ζωικός-αιμικός σίδηρος έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα έναντι του φυτικού και για αυτό δεν ενδείκνυται να ακολουθείται για πολύ καιρό από εγκύους ή παιδιά.
Το τι θα νηστέψει ο καθένας ή πόσο είναι προσωπική απόφαση. Κατά παράδοση όμως νηστεύουμε από κρέας και παράγωγα του όπως το γάλα. Μπορείτε πλέον να προμηθευτείτε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα supermarket γαλακτοκομικά φυτικά προϊόντα όπως γιαούρτι, γάλα ή τυρί και να λαμβάνετε από εκεί τις απαραίτητες ποσότητες πρωτεΐνης και ασβεστίου που έχουμε ανάγκη. Επίσης, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε και τις εξιδεικευμένες vegan συνταγές πέραν από τα παραδοσιακά φαγητά καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένες να παρέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.