Ζωή Τουτουντζίδου
Μεγαλώνοντας ο άνθρωπος χάνει αρκετές γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη και η προσοχή. Σύμφωνα με μελέτες η μείωση της γνωστικής γήρανσης μπορεί να αποφευχθεί με την καλή διατροφή και φυσικά με την καλή φυσική υγεία. Όσες περισσότερες υγιεινές συμπεριφορές συνδυάζονται σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, ψυχικά, σωματικά τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Πρωτεύουσας, του Νοσοκομείου Σουανγού και του Εθνικού Κέντρου Νευρολογικών Διαταραχών του Πεκίνου, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση δεν συμβάλει μόνο στην μακροζωία αλλά και στην καλή μνήμη.
Στην έρευνα πήραν μέρος περίπου 29.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών, οι οποίοι είχαν φυσιολογική γνωστική λειτουργία στην αρχή της έρευνας που διήρκεσε δέκα χρόνια.
Όσοι ζούσαν πιο υγιεινά, είχαν σχεδόν 30% μικρότερη πιθανότητα για ήπια γνωστική εξασθένηση και 90% για άνοια, σε σύγκριση με όσους έκαναν την πιο ανθυγιεινή διατροφή και γενικότερα την πιο ανθυγιεινή ζωή όπως η αδράνεια και το κάπνισμα.
«Η πρόληψη είναι σημαντική δεδομένης της απουσίας αποτελεσματικών θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες», σχολιάζουν οι ερευνητές, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Με πήροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ